След като има собствени проблеми с теглото в продължение на години, Касис разбрала, че трябва да направи промяна в хранителния си план. „Разбрах, че въпреки че ям по-малко, не се фокусирах върху приемането на достатъчно от правилните хранителни вещества, които да ми помогнат действително да видя резултати“, обяснява тя. „Консумирах недостатъчно протеини, фибри и здравословни мазнини (и прекалявах с консумацията на въглехидрати и захар), което водеше до чест глад, умора, ниска мускулна маса, липса на загуба на тегло, мозъчна мъгла и други. Не отслабвах и моето автоимунно заболяване (Хашимото) избухна с пълна сила.“ За разлика от много тактики за отслабване, които ограничават калориите, Касис се фокусира върху добавянето на хранителни вещества. След два месеца след нейния метод 90/30/50, тя се сбогува с 15 килограма и заболяването ѝ сега е в ремисия.
И така, какво точно представлява методът 90/30/50? Това е структуриран хранителен план, който се фокусира върху постигането на минимален дневен прием от 90 грама протеин, 30 грама фибри и 50 грама здравословни, противовъзпалителни мазнини, като се набляга на качеството и баланса на макронутриентите, а не на стриктното броене на калории. Според Касис, целта на този подход е насърчаване на дългосрочни ползи за здравето и подобряване на цялостното благосъстояние. „Като отговарят на минималните дневни изисквания, хората могат да поддържат баланса на кръвната захар и регулирането на хормоните, да насърчат ситостта, да регулират апетита и да подобрят метаболитното си здраве“, казва тя. „Тези хранителни вещества работят синергично, за да създадат балансиран и устойчив подход към храненето, който може да доведе до подобряване на общото благосъстояние и управление на теглото.“