„Противно на общоприетото погрешно схващане, че мазнините водят до наддаване на тегло, здравословните такива (мононенаситени и полиненаситени) всъщност могат да помогнат при загуба на тегло“, твърди Касис. „Те помагат да се чувствате удовлетворени след хранене, намалявайки вероятността от преяждане.“ Касис също така посочва, че консумацията на над 50 грама здравословни мазнини, като тези в авокадото, ядките, семената и зехтина, играе решаваща роля в производството на хормони (а те контролират глада, ситостта, метаболизма и разпределението на мазнините), което е от съществено значение за метаболизма и управлението на теглото.
Проучване в Clinical Nutrition установява, че диета, богата на мононенаситени мазнини, подобрява инсулиновата чувствителност, позволявайки на клетките да реагират по-добре на инсулин и да регулират ефективно нивата на кръвната захар. Без подходящ контрол на кръвната захар тялото складира мазнини. С други думи, консумацията на ненаситени мазнини увеличава изгарянето на мазнини и намалява складирането им. А ето и съвети как да опитате сами: