Когато приятелите и роднините на Фей Еид разбрали, че тя страда от рак, повечето от тях реагирали по един и същи начин. „Ще се оправиш“, успокоявали те 26-годишната дама. „Братовчеда на чичото на леля ми е имал коренно различен рак от твоя и се е оправил!“.

Но Фей, която трябвало да се подложи на 6 месеца агресивна химиотерапия, след като била диагностицирана с рак на яйчниците през 2016, не се чувствала добре. И благодарение на съпруга си Джаред, който документирал нейната битка в поредица от снимки, които са едновременно сърцераздирателни и изпълващи с надежда. Фей показва на света, че няма нищо лошо в това да не се чувстваш добре понякога. Фей изпитвала сериозни стомашни болки година по-рано и миналият септември лекарите открили, че страда от рак на яйчниците. Тя научила диагнозата си случайно, когато координатор по химиотерапиите й се обадил, предполагайки, че лекарят й вече е разговарял с нея.

„Бях в тотален шок“, разказва тя. „Отне ми няколко седмици да свикна с идеята“. Лекарите казали на Фей, че ракът ѝ е лечим, но лечението е агресивно. Трябвало да се подложи на тежък курс химиотерапия, за да го пребори.

27-годишният Джаред направил снимка на лицето на Фей точно преди да започне химиотерапията, мислейки, че това ще се превърне в поредица от портрети, показващи как се променя през курса на лечението.

Но нещата станали хаотични много бързо по думите на Джаред. Той скоро започнал да прави снимки на всеки момент, независимо дали е хубав или лош.

„Първоначално беше неволно“, казва той за проекта си. „Когато имах шанс, просто правех снимка с телефона си и улавях малки детайли от всичко, което се случваше. Не беше проект от самото начало, а просто естествена реакция.“

Фей разказва, че първоначално не осъзнавала, че Джаред правел снимки, защото била твърде уморена и болна да забележи. „Едва след химиотерапията осъзнах, че той е документирал всичко“, казва тя. „Но отчасти го очаквах.“ „Джаред обича да разказва история и смятам, че за него беше важно да разкаже история за нещо толкова значимо в живота ни. Той никога не е възнамерявал да го направи, но изведнъж имаше цяла колекция от снимки“, разказва Фей.

След първия портрет, колекцията продължава с други любими кадри за Джаред. На следващата снимка Фей е в болницата, взирайки се през кръглия прозорец с очи, гледащи към небето. „Тя гледа нагоре в този мрачен и дъждовен ден“, разказва Джаред. „Това беше първият ден на химиотерапията и не знаехме какво ни очаква, но тя беше изпълнена с надежда.“

„Когато я видях пред този прозорец, гледаща нагоре, се почувствах добре, това изпитвахме и двамата.“ Има и други моменти на радост в тази поредица – например снимки, които показват как Фей танцува в болницата, смееща се, докато е облегнала главата си или играеща си с една от котките си на пода. Но те са разпръснати сред колекция, която дърпа завесите и показва рака и тежката битка с него, без никакви маски.

Има многобройни снимки на Фей, докато спи, след като химиотерапията е изпила енергията й, но болката все още е изписана по лицето ѝ. Две снимки показват бръсненето на главата на Фей, след като косата й започнала да пада, а друг сърцераздирателен кадър показва как тя гледа новото си отражение. Снимка след снимка показват Фей в болницата, изолирана в леглото си и кадър, на който тя е свита под душа – принудена да чака съпруга й да я изкъпе, защото вече не може да го прави сама. Вероятно най-трогващата снимка от колекцията е приближен кадър на лицето на Фей, а в очите ѝ е изписана болката.

Всички снимки са черно-бели или в тъмни цветове със студени подтонове. Джаред обработвал всеки кадър почти веднага след заснемането му, перфектно улавяйки какво са изпитвали и двамата в този момент. „Обичайно, когато правех снимка, веднага я обработвах и я правех толкова сурова, колкото бях аз, в момента, в който я заснемах“, разказва той. „Искаше ми се да обрисувам емоцията така, както я изпитвахме“. Фотосесията на Джаред документира цялото пътешествие на Фей, включително и това, което трябвало да бъде краят на пътя – последният й ден на химиотерапия.

Само няколко дни след Коледа, на Фей и причерняло и се оплакала, че главата я боли. Наложило се да употреби 10 торбички за повръщане, а след това изобщо не можела да говори. Оказало се кръвоизлив във мозъка.

За 48 часа Фей не можела да говори, нито да разпознае хората около нея. Това бил най-страшният момент за Джаред. „Фей е наистина независима и изключително интелигентна и винаги ме изумява колко е страхотна като човек“, разказва той. "Да я видя как става толкова зависима от мен и медицинските сестри, да се бори с емоциите от всичко, което преживява и да я видя в такова състояние беше изключително трудно за мен. Изглеждаше в безизходица.“

Но два дни по-късно, Джаред отишъл у дома, за да си вземе душ и получил обаждане от болницата, където била Фей. Той очаквал, че обаждането е от медицинска сестра, но бил шокиран, когато чул гласа на Фей от другата страна.

„Тя не знаеше какво се е случило“, спомня си той. „Тя беше истинското си Аз, беше щастлива, знаеше къде се намира. Бях много шокиран, но и облекчен.“ „Да я видя как се смее, след като не можеше дори да говори, беше най-добрият момент.“ Фей, която по това време си мислела, че е припаднала след тежко главоболие, по-късно научила, че е получила мозъчен кръвоизлив – състояние, което е смъртоносно за един от всеки от трима човека, на които се случи.

Но за Фей най-страшната част от всичко не бил кръвоизливът, нито иглите, нито непрекъснато повръщане, а начинът, по който всички се държали около нея. „Знаех, че ще трябва да се справя с всичко случващо се, но не бях сигурна как да се справя с реакциите на останалите“, разказва тя.

„Мисля, че хората не се чувстват комфортно с болката ти и не знаят какво да кажат или направят. За мен това беше най-трудната част – когато хората ти казват „Ще се оправиш“. "Именно заради това Фей искала да сподели снимките на Джаред – не само за да покаже през какво преминават страдащите от рак, но и за да го нормализира за останалите.

„Когато разказвам, че химиотерамията не е била приятна, хората просто казваха „Всичко ще бъде наред, трябва само да мислиш позитивно“, разказва тя. „Искаше ми се те да успеят да видят цялата болка, през която преминахме. Ние бяхме окей с това и искахме и останалите да мислят така, да покажем, че това не е нещо, от което хората да се отдръпват.“

Когато Джаред заснел първата снимка, той мислел да започне да снима как Фей се усмихва към камерата всеки ден. „Понякога снимките, които виждаме на страдащите от рак, са кадри на усмихнати хора, които ни карат да се почувстваме по-добре и да кажем „Виж, те могат да се усмихват през всичко това“, разказва Джаред. „Но не това се случва. С Фей преминахме през нещо много страшно и не се чувствах смел или силен, просто исках да се предам всеки ден. Не изпитвахме нужда да показваме страна, която не съществува.“

Фей сега е в ремисия и понякога с Джаред си пускат снимките на слайдшоу, за да си спомнят това, което сега им се струва като „мъгла“.

Когато Фей за първи път видяла кадрите на Джаред, мислела, че изглежда „ужасна и грозна“. Но сега се гордее с факта, че е оцеляла и че силата и борбата й могат да бъдат видени от всеки. „Често чуваме края на нечия история и се радваме, че всичко е приключило, но ние искахме да покажем и сивата страна на нещата. Искам хората да си вземат поука от снимките и не смятам, че е срамно да споделиш болката ти – напротив, по този начин можеш да облекчиш болката и на други хора и да им вдъхнеш сили.“