Чудили ли сте се някога кои са първите супермодели? Жените, модата и блясъкът може да са станали синоними в модерната епоха, но в средата до края на 80-те години тези асоциации се засилиха в отделна културна икона, наречена супермодел. Докато професионалните модели с разпознаваем външен вид и личности съществуват от 50-те години на миналия век, версията на модела от 80-те години буквално измести всичките си предшественици по отношение на ръст, слава и най-важното - способност за високи приходи.

Супермоделите бяха елитна и изключителна група жени. Сред ключовите фигури се откроиха американките Синди Крауфорд и Кристи Търлингтън, британката Наоми Кембъл, както и емблематичната Линда Еванджелиста от Канада, заедно с Клаудия Шифър от Германия. Това групиране не е окончателно, разбира се, и терминът се прилага към други високопоставени модели от това поколение, включително Ел Макферсън и Кейт Мос. Списък с много специфични характеристики определено предоставя родословието на оригиналните супермодели.

Но кои са първите супермодели?

Преди да започнем с историята, трябва да обърнем внимание на смъртта на Татяна Патиц, супермодел, добила слава през 80-те и 90-те години. Тя почина на 11 януари 2023 г. на 56-годишна възраст и в нейна чест решихме да съставим списък на първите супермодели, управлявали модната индустрия. Освен Татяна, ще видите и други момичета, чиято красота продължава да ни очарова и днес.

Защото преди Тайе, Синди и Кейт имаше модели, които правеха чудеса в света на модата. Тази ранна "класа" супермодели на практика проправи пътя за поколенията, които ще дойдат след тях и се превърна в културен феномен, присъстващ на всяка първа страница и подиум. Затова нека си ги припомним.