Сара Дау, на 31 години, е гримьор от Нова Зеландия и се е специализирала в работата със специални ефекти. За завършването на някои от грим визиите ѝ са необходими 2 седмици. Започва с първия си курс преди 5 години, а себе си гримира от 2015 г.

Дау от провинциалния Южен остров в Нова Зеландия успява да влезе в топ 30 от общо 3 000 участващи амбициозни гримьори в годишните Face Awards. Първата тема на състезанието е предизвикателството гримьорите да създадат интерпретация, основана на Нешънъл Прайд.

Сара има повече от 11 000 последователи в Инстаграм и често споделя снимки на невероятните си и често будещи ужас творения със специални ефекти. 

„Записах се за кратък курс по артистичен грим през 2012 г. и това беше първото ми докосване до грима със специалните ефекти”, казва Сара. „Но преди две години реших да използвам собствената си кожа като платно, което предизвика страстта ми към живописта и към специалните ефекти. Харесва ми, защото мога да превърна себе си в странни и прекрасни същества."

Тъй като Сара е от Нова Зеландия, решава да създаде орк, вдъхновен от филма „Властелинът на пръстените”. „Отне ми няколко часа, за да формулирам концепцията си, тъй като е много всеобхватна. Но знаех, че се нуждая от предизвикателство, а и съм фен на тези филми”, казва Сара. „Като новозеландка това е нещо, с което се гордея, затова реших да работя по постигането на тази визия.”

Първо изваях дизайна на лицето с глина, след това нанесох 10 слоя течен латекс. След като изсъхна, го сложих на лицето си и го дорисувах с всички продукти на NYX Professional Makeup”, споделя Сара. „Скалпът е изработен от латекс и памучна вата, нанесени върху специална шапка, имитираща човешка кожа, космите бяха от вълна, а бронята - от стар комин. Работата с кожа беше нещо ново за мен и беше забавно. Последната визия ми отне 8 часа - нанасяне на грима, довършване на костюма ми и след това бързо придвижване до местна гора, за да го заснемем.”

Самата Сара носи грим през повечето време и определя себе си като „момиче, което държи на очната линия и на яркочервените си устни.

"Имам прекалено много червила - толкова се радвам, че партньорът ми разбира тази моя зависимост. Най-добрият съвет, който мога да дам е да се наблегне на практиката, да се търси вдъхновение от други гримьори и произведения на изкуството и да не се забравя забавлението”.