Около нас има толкова много информация за грима. Лесно да се заблудим, че знаем всичко, докато всъщност да допускаме купища грешки, за които дори не предполагаме. Е, време е да сложим край.

И не си мисли, че само неопитните тийнейджърки допускат грешки по отношение на грима – никой не е застрахован от грешки, така че чети внимателно – може да разбереш някой и друг трик.

1. Не почистваш четките за грим

Няма какво да се лъжем – всички поне някога сме били виновни по това обвинение. Дори професионалните гримьори признават, че почистването е най-досадната част от работата им, така че какво остава за нас – обикновените хора. А е важно четките за грим да се почистват редовно, защото мръсните четки водят до образуването на пъпки и освен това не вършат качествена работа – цветовете се смесват, косъмчетата са покрити с останал продукт и е много трудно да си направиш прецизен грим с мръсни четки.

2. Слагаш бронзант на цялото си лице

На лицето е най-добре да използваш автобронзант, с който тенът изглежда по-естествен. Ако сложиш обикновен бронзант на лицето си, светлата линия точно до косата и светлият врат ще те издадат веднага. Можеш да нанесеш и малки количества блестящ бронзант върху носа, скулите, брадичката и челото, за да имитираш истински тен.

3. Когато избираш фон дьо тен, го тестваш върху ръката си

Всички сме го правили, но има ли смисъл в това упражнение? Защо тестваме продукт за лице върху ръцете ни? Няма значение дали нанасяш фон дьо тена върху вътрешната част на китката, върху дланта или опаката страна на ръката – цветът на лицето и ръцете ни е различен, защото двете части са изложени на различно количество слънчева светлина. Най-добре е да тестваш фон дьо тена върху челюстта.

4. Спиш с грима

Да, всички знаем, че това е направо смъртен грях, що се отнася до грима, но все пак мързелът понякога побеждава. Но прегрешението е сериозно, да си легнеш с грима не води само до пъпки и петна по лицето, но и състарява кожата. Гримът запушва порите и ги разширява, което с времето се превръща в постоянен проблем. А разширените и запушени пори правят кожата ни по-груба и лицето ни – по-старо. Най-важното правило за млада и здрава кожа е тя да бъде чиста и подхранена.

5. Нанасяш коректора грешно

Да, логично звучи коректорът да се нанася върху тъмните петна под очите... чисто и просто! Само че професионалистите съветват да го нанесеш под формата на триъгълник под окото. По този начин кожата наистина изглежда по-светла, а ефектът е по-естествен.

6. С молив очертаваш само краищата на устните

Ако целта ти не е да изглеждаш като ретро поп звезда, не го прави. Червилото след време ще избледнее и ще остави само грозен тъмен кръг около устните ти. Можеш да забравиш изцяло за молива за устни, да запълниш целите устни с молив или да запълниш по-голяма част от устните с молива и след това да го прелееш с червилото. Но най-важното е да запомниш, че моливът никога не бива да е в по-тъмен цвят от червилото ти.

7. Носиш водоустойчива спирала всеки ден

Освен ако не си състезателка по синхронно плуване, нямаш нужда от водоустойчива спирала всеки ден. Тя всъщност изсушава миглите и тъй като се маха по-трудно, вероятно ще трябва доста пъти да разтъркаш очите си, за да я махнеш, междувременно може да загубиш няколко мигли.

8. Не слагаш основа на маникюра

Ако се чудиш защо домашният ти маникюр не може да издържи повече от няколко дни, без да се излющи, то това е причината. Основата за лак прави маникюра ти много по-дълготраен.

9. Използваш грешния тип руж

Ако ти се струва, че ружът ти изглежда неестествен, пробвай да смениш кремообразния руж с пудра (и обратното). Ружът тип пудра издържа по-дълго, докато кремът изглежда по-естествено. Звучи просто, но не е, защото трябва да вземеш предвид твоя тип кожа и сезона. Кремообразният руж не е подходящ за мазна кожа (особено пък през лятото), докато пудрата привлича внимание към всяко несъвършенство на сухата кожа.

10. Носиш твърде много фон дьо тен

Освен ако не искаш да прикриеш сериозни кожни проблеми, няма причина да нанасяш фон дьо тен върху цялото си лице, защото ще изглеждаш така, сякаш носиш маска. Вместо това се фокусирай върху най-проблемната зона - около очите и носа.

11. Не слагаш основа под блестящите сенки

Ако мразиш да си слагаш блестящи сенки, защото никога не си стоят на мястото - бързо избледняват или пък някак успяват да се озоват върху бузите ти, то причината е, че не използваш основа. Има специални праймъри за сенки, но можеш да използваш и следния трик – леко намокри четката с капки за очи, след това я развърти в цвят по избор и тогава нанеси сенките върху клепача. Може да звучи странно, но с тази техника блестящите сенки стават много по-послушни.

12. Разчиташ само на коректора да прикрие петната

Няма как само капчица продукт да прикрие тъмните кръгове под очите или зачервяванията. Дори да използваш основа, коректорът невинаги е достатъчен. Затова е добре накрая да завършиш с малко безцветна пудра.

13. Извиваш миглите си след спиралата

Това е огромна грешка. Освен че по този начин ще развалиш вече нанесения слой спирала, но извивачката може да залепне за миглите и дори да откъсне някои от тях.

14. Нанасяш ружа неправилно

Надяваме се да не слагаш ружа под формата на две големи розови петна на бузите ти с надеждата да заприличаш на симпатичен клоун. Усмихни се и нанеси ружа от изпъкнала част на бузите по скулите до слепоочието. След това с пръсти прелей краищата. Друг полезен трик е леко да духнеш към четката с ружа (ако използваш пудра), преди да го нанесеш. По този начин премахваш излишния продукт, защото винаги можеш да сложиш още малко руж, но ако сложиш прекалено много, положението се оправя много по-трудно.

15. Слагаш лакочистител в старите лакове, за да ги разредиш

Да, този трик може да действа на момента, но всъщност си вкарваш автогол. Химикалите в лакочистителя увреждат лака и след това той става все по-нетраен и неизползваем. Има специални разредители за лак, ако все още не си готова да се разделиш с това шишенце.

16. Нанасяш грима на неправилна светлина

Може да ти се струва смешно да се гримираш на терасата, но това е мястото, на което ще получиш най-добри резултати. Ако се гримираш в тъмна баня, а след това излезеш под яркото слънце, можеш да си сигурна, че приятелите ти ще забележат някои местенца, които не са се прелели добре. Ако не можеш да се гримираш на естествена светлина, то винаги проверявай крайния резултат на слънце. Ако пък се гримираш вечер – светлината в помещението трябва да е силна.

17. Използваш гримовете твърде дълго

Ако използваш същите сенки като в гимназията, но не си първи курс в университета, веднага ги изхвърли! Трайността на грима е от няколко месеца до две години.

18. Слагаш грешен цвят коректор

Може би звучи логично да сложиш по-светъл цвят коректор, но това само привлича вниманието към несъвършенствата, които искаш да прикриеш. Вместо това се старай да подбереш фон дьо тен и коректор в близки нюанси, които отговарят на кожата ти.

19. Бързото вкарване и изкарване на четката на спиралата

Когато правиш този „трик“, всъщност не изчегъртваш и последната капчица спирала, а вкарваш въздух, който изсушава спиралата. Така че не го прави нито със стара, нито с нова спирала.

20. Използваш грешен тип основа за твоя фон дьо тен

Това е голяма грешка, за която много момичета не знаят. Ако използваш фон дьо тен на водна основа (прочети в съставките), не бива да го съчетаваш с праймър на силиконова основа. Те не си подхождат и гримът ти няма да изглежда добре. Фон дьо тен на водна основа трябва да се използва с праймър на водна основа, както и силиконовите варианти трябва да бъдат използвани заедно.