Една от най-вкусните гарнитури за вечеря се приготвя, като вземете боб от консерва и го запържите с лук. Хубаво е, че консервите имат дълъг срок на годност и всеки в кухнята си има достатъчно от тях. Но малко хора знаят, че срокът на годност на консервите зависи от киселинното съдържание на продуктите, от които са направени – дали продуктите са с ниско или високо съдържание на киселини. Консервираните храни с високо съдържание на киселини като: плодове, кисели краставички, кисело зеле, домати и храни в сосове на основата на оцет, издържат до 18 месеца в неотворено състояние и 5-7 дни, когато са отворени в хладилник. Консервирани храни с ниско съдържание на киселини (например месо, птици, риба, сосове, яхния, супи, боб, моркови, царевица, грах) – 2 до 5 години неотворени и 3 до 4 дни отворени в хладилник.