Мерилин Монро е имала тежко детство, отивайки от един приемен дом в следващия.

Но сега поразяващи непоказвани до този момент снимки на 4-годишната Мерилин Монро с малко момченце, което било първият й приятел, разкриват кратък период на щастие по време на бурния ранен живот на актрисата.

Черно-белите снимки, направени през 1930 година, се продават на търг 55 години след смъртта на актрисата. Очакваната цена за продажбата им е 1200 долара. На кадрите се вижда малката Норма Джейн Бейкър с малко момченце на нейната възраст, чието име е Лестър Болендър. Двамата живеели в едно и също приемно семейство.

Снимките са открити сред личните вещи на Монро след смъртта й, заради което се предполага, че актрисата е изпитвала голяма привързаност. Не е известно обаче дали е поддържала отношения с Лестър. Първите приемни родители на Мерилин били семейство Болендър, а тя и Лестър били толкова близки, че ги наричали "близнаците". Снимките са с размери 11x7 сантиметра, а на гърба им е изписано „Мерилин Монро на 4 годинки“. На един от кадрите Мерилин стои сама в градината с шапка, пуловер и черна пола. Друга мила снимка показва Монро и Лестър прегърнати.

Трудното детство на Мерилин

Семейство Болендър искало да осинови Мерилин, но през 1933 година майка й Гладис заявила, че се чувства достатъчно стабилна, за да вземе дъщеря си обратно. Само няколко месеца по-късно тя получила диагноза „Параноидна шизофрения“. Била приета в болница и рядко виждала дъщеря си, която живеела в различни приемни домове.
На 16 години Мерилин срещнала Джеймс Дохърти и търсела начин да избегне поредното приемно семейство, затова със съгласието на майка си и майката на Джеймс, се омъжила за него през 1942 година, седмици след 16-тия й рожден ден.

Бъдещата звезда останала до 7-годишна възраст със семейство Болендър, което живеело в тихо предградие на Лос Анджелис. Смята се, че това е бил най-щастливият период от бурното й детство. Този период бил изпълнен със щастливи моменти за бъдещата актриса и тя често ходела на близкия плаж или се катерела на ябълката пред прозореца на стаята си заедно с Лестър.

Двамата си взимали одеяло в клоните, за да си направят крепост. Семейство Болендър искало да осинови Монро, но през лятото на 1933 година, майка й, която я оставила на приемни грижи като бебе, си я поискала обратно. Но през следващата година майката Гладис била диагностицирана с параноидна шизофрения и малката Мерилин се завърнала в приемните грижи.

Лестър починал през 1999 на 73-годишна, а Мерилин трагично прекратила живота си на 36 години през 1962 година. На гърба на снимките с черен химикал е изписано „Мерилин Монро на 4 годинки“

Създателите на търга разказват: „Тези снимки идват от дома на Лий Страсберг (който преподавал актьорско майсторство на Мерилин), на когото тя е оставила всичко. Те са били лично притежание на Мерилин, когато е починала“.

Нещото, което впечатлява, е че Мерилин е родена фотогенична. Дори и на съвсем малка възраст, тя знае как да позира пред камерата.

Търгът ще се състои на 28 април.