Какво е любовта? Философи и учени се борят да отговорят на този въпрос в продължение на много години. През 80-те години американският психолог Робърт Стърнберг разработи трикомпонентна теория за любовта, която включва емоционална близост, страст и ангажираност. Според него тези три точки са в основата на красивото усещане, за което са написани хиляди песни и книги. По-късно, благодарение на теорията си, Стърнберг определя 7 вида любов и днес ще ти разкажем именно за тях.

Психолозите са убедени, че човек изпитва различни видове любов в живота си. Понякога това се случва със същия партньор: двамата се сближават и се преместват на едно следващо, ново ниво. Но друг път се получава с различни хора. Така или иначе, връзката ти може да не се вписва в нито един от стандартните 7 вида любов и може да балансира между 2 от тях. Тази типология ще ти помогне да определиш в каква връзка си сега и дали си струва да продължите заедно.

Вярваме, че чувствата се променят с течение на времето. Ако все още не сте стигнали до седмия тип любов, най-вероятно с партньора ти имате нужда от повече време. Ако обсъдиш това с него, може би с течение на време ще можете да превърнете любовта си в нещо, от което и двамата да сте доволни.