Преобразяването е класически елемент от съвременната филмова култура и този мотив присъства в редица холивудски продукции, независимо от жанра им и ще се изненадате, че не е запазена марка на романтичните комедии.

Във времето на бодипизитивизма, и даването на гласност на убеждението, че трябва да се приемаме и обичаме точно такива, каквито сме, наместо да се опитваме да наподобяваме моделите от списанията, идеята за промяна на външния вид на главната героиня, за да се подобри нейният социален статус, предизвиква противоречия. През годините и най-вече през последното десетилетие, много филмови преобразявания - някои напълно справедливо -  са били критикувани, че са срамни за женското тяло и себеоценка, и наблягат единствено на разголения и секси външен вид на актрисата, която е в главнята роля, наместо върху реална личностна промяна в героинята.

Но всяка монета има две страни, и няма как да не признаем, че филмовите преобразявания наистина създават поразителен ефект на големия екран. Да видиш как главният герой, комуто вече симпатизираш, излиза от пашкула си и подобно на пеперуда разперва красивите си криле, за да полети свободно, няма как да не донесе глътка свеж въздух и приятно усещане.

А някои филми ни представят толкова изключителни преобразявания, че самите те се превръщат в шедьоври.

В галерията ни днес ще ви срещнем с 13-те най-впечатляващо и незабравими филмови преобразявания в историята на киното.