Една майка сподели сърцераздирателния си опит от една извънматочна бременност, надявайки се, че повиши вниманието и ще предупреди останалите жени, които имат подобни симптоми.

Кери Стедман от Ирландия споделя историята си за извънматочната бременност във видеоклип, който е изгледан над 83 000 пъти само за три дни.

34-годишната Кери разбрала, че е бременна в края на 2015-та година, а само няколко седмици по-късно се оказало, че бременността й е извънматочна.

Майката на три деца пропуснала знаците и страдала от разкъсана матка и вътрешен кръвоизлив, преди да припадне в тоалетна и да бъде отведена по спешност в болница.

Какво е извънматочната бременност?

Извънматочната бременност е често срещано състояние, понякога животозастрашаващо, което засяга 1 на всеки 80 бременности.
Случва се, когато оплодената яйцеклетка попадне извън утробата. Най-често това се случва във фалопиевата тръба, но понякога мястото на извънматочната бременност не може да бъде уточнено.
За съжаление не е възможно яйцеклетката да бъде преместена в утробата и да се развива нормално.
Симптомите включват:
- Пропуснат или закъсняващ цикъл
- Вагинално кървене
- Болки в корема
- Болки в раменете
- Проблеми с уринирането
- Припадъци

С малко информация за състоянието по това време, тя решила да сподели историята си, за да повиши вниманието.

Започва с думите: „Зад всяка извънматочна бременност има по една жена, която иска да разкаже историята си. Това е моята“.

Тя разказва, че е започнала да кърви на 9-ти декември 2015, само месец след като научила, че е бременна.

Два дни по-късно й бил направен скенер и й било съобщено, че най-вероятно бременността е извънматочна. Била приета в болница, без да знае какво точно се е случило.

„Припаднах и бях откарана в родилното. Спасиха живота ми. Бебето ни почина“, пише тя.

Кери разказва, че е преминала през широк спектър от емоции – от гняв до вина и самота.

„Нямаше към кого да се обърна за подкрепа. Тъй като този проблем често е игнориран“, продължава тя.

„В памет на бебето ни, искаме да променим това. Извънматочната бременност е животозастрашаващо състояние. То е водещата причина за смърт в началото на бременността. Една на всеки 80 бременности е извънматочна“.

В края на клипа си, тя добавя: „Моля ви, споделете, за да повишим вниманието към проблема и вероятно да спасим човешки животи! Благодаря ви!“.

Смелата майка сега набира пари, участвайки в маратон. Средствата ще бъдат предоставени на фонда за извънматочна бременност.

Десетки жени коментират видеоклипа, хвалейки Кери за това, че споделя историята си и разказвайки за техния опит с подобни проблеми.

Целта на Кери е да накара жените да заговорят за симптомите на извънматочната бременност, преди да е твърде късно.

Цялото послание на Кери

Зад всяка извънматочна бременност има по една жена, която иска да разкаже историята си. Това е моята.

През ноември 2015 научих, че съм бременна – бях в екстаз. Започнахме да планираме и да се подготвяме за разширяващото се семейство.

На 9-ти декември започнах да кървя. Мислех, че е спонтанен аборт. На 11 декември бях на скенер и ми беше казано, че вероятно е извънматочна бременност. Бях приета в болница, без да знам какво точно се случва.
Припаднах и бях приета в спешното отделение. Спасиха живота ми. Бебето ни почина. Аз за малко не починах. Това е всичко, което ни остана (Кери държи снимка от скенера).

Чувствах се вцепенена. Излекувах се физически от операцията и мъката ме превзе – гняв, завист, вина, тъга, самота, безпомощност, празнота.

Нямаше към кого да се обърна за подкрепа. Тъй като този проблем често е игнориран. В памет на бебето ни ни, искаме да променим това.

Извънматочната бременност е животозастрашаващо състояние. То е водещата причина за смърт в началото на бременността.

Една на всеки 80 бременности е извънматочна. Симптоми: Пропуснат или закъсняващ цикъл, вагинално кървене, болки в корема, болки в раменете, проблеми с уринирането, припадъци.

Моля ви, споделете, за да повишим вниманието към проблема и вероятно да спасим човешки животи! Благодаря ви!“.