Когато Кали Флетчър научила, че най-добрата й приятелка Джени е бременна, тя паднала на колене и се разплакала от щастие. Но не просто защото Кали и Джени са близки като сестри, а защото бебето е дългоочакваната втора рожба на Кали.

Години наред Кали се опитвала да има второ дете със съпруга си Майкъл, но така и нямали успех. След здравословни проблеми, един спонтанен аборт, усложнения и няколко безуспешни опити за инвитро, двамата почти се били отказали. Докато Джени, която познава Кали от 20 г., не взима безкористното решение да подари на приятелката си най-ценния подарък - Джени става сурогатна майка на детето на Кали и Майкъл и преди три седмици на бял свят се появява малката Аника.

„Много съм благодарна и напълно осъзнавам какво направиха за нас“, казва Кали. „Между нас има много силна връзка.“

Кали имала проблеми със зачеването още в самото начало. Първата й бременност завършила със спонтанен аборт. Втория път, когато успява да забременее, Кали научава, че детето страда от тежки генетични аномалии и едва ли ще оцелее до 9-ия месец, тогава двамата с Майкъл решават да прекратят бременността.

„Скоро след това откриха, че съм предразположена към спонтанни аборти и усложнения. Освен това имаше само 5% шанс да забременее по естествен начин, затова опитахме с инвитро.“

След три неуспешни опити за инвитро, по време на един от гинекологичните прегледи Кали научава, че е в овулация и сякаш става чудо – след години безуспешни опити да забременее отново, Кали зачева по естествен начин и ражда сина си Кай, който днес е на четири години.

Бременността обаче не минала без усложнения. Наложило се да направят спешно цезарово сечение, което предизвикало сериозен кръвоизлив. След тежкото раждане Кали не можела да износи друго дете – матката й била сериозно увредена.

Новите родители и техните лекари първоначално не знаели колко сериозно е състоянието на Кали. Затова семейството искало да има второ дете и отново се подложило на инвитро процедури.

След като те отново не дали резултат, Кали усещала, че има някакъв проблем и отишла на преглед. Тогава й съобщават, че положението е сериозно и няма как тя да износи второ дете.

В този момент се намесва Джени Мичъл. 41-годишната приятелка предлага да стане сурогатна майка. Джени имала вече две деца – 7-годишна дъщеря и 4-годишен син. Съпругът й също бил съгласен с нейното решение.

„Гордите сме като семейство, моят съпруг също е герой. Много хора се фокусират главно върху сурогатната майка, но истината е, че това е семейно постижение“, казва Джени. „Децата ми са вече достатъчно големи, за да разберат, че можеш да износваш чуждо дете. Затова им четохме книжки, дъщеря ми дори научи някои термини, а синът ми често се хвалеше, че „мама е износва детето на нейната приятелка.“

В 10-тата седмица двете семейства разбират, че Джени носи здраво момиченце. Това е момент, който никоя от двете приятелки няма да забрави. „Подскачахме от радост, момчетата също бяха с нас, а аз разцелувах и децата и Джени“, казва Кали.

След напълно безпроблемна бременност малката Аника се ражда преди три седмици. Раждането е уловено от фотографа Крис Баум.

„Прекрасно е да можеш да споделиш това чувство с твой приятел, не можем да изразим колко сме благодарни на нея и Стивън“, казва Кали. „Те доведоха това дете на този свят, без тях Аника нямаше да е тук.“

Кали възнамерява да разкаже истинската история на Аника един ден, а децата на Джени вече я възприемат като тяхна полусестра.

„Важно е Аника да знае историята си и да знае колко специална е за нас, да знае през какво е преминала Джени и през какво сме преминали ние, за да е до нас.“

„Цялото преживяване за нас беше изпълнено с положителни емоции и затова искаме да го споделим. А Аника е дар на любовта, за който сме безкрайно благодарни.“