Една болница в Северна Каролина, САЩ, организира специални мини-церемонии, за да отпразнува изписването на недоносените бебчета. Щом мъничетата са готови да напуснат интензивното отделение, те получават персонализирана шапчица за „завършване“ и портрет.

„Това се прави за бебетата, родени в 34-тата гестационна седмица и по-рано... когато ги изпишем, това е огромно постижение за бебетата, а и за родителите им“, разказва сестра Мелиса Джордан. „Тази програма започна като начин да отпразнуваме това голямо събитие в живота на тези бебета“.

Джордан се вдъхновила да направи това, когато прекарала известно време с бебче, родено едва в 29-тата седмица. „Денят, в който изключихме системите му, екипът се събра и започнахме да пеем и танцуваме, като му подарихме и шапчица – родителите бяха усмихнати до уши! В този момент знаехме, че искаме да правим това и за други семейства“.

„Напускането на интензивното отделение е щастливо събитие, но и плашещо и притеснително, затова искаме да направим нещо хубаво за родителите“, разказва медицинската сестра.