„Отслабването се случва, когато наистина обичате да водите здравословен начин на живот”, открива Синтия Ортега – дамата, която най-накрая успяла да постигне заветната си цел да свали над 100 килограма.

Родената и отраснала в Хюстън, САЩ, Синтия Ортега се поглеждала в огледалото и мразела това, което вижда. „Чувствах се тъжна и ужасяваща”, споделя тя. „Избягвах да ходя на ресторанти със съпруга си, защото знаех, че няма да мога да се побера на стола”. Усмихвала се външно, но вътрешно не била никак щастлива. Тя била в капан на собственото си тяло и отчаяно искала да бъде друг човек. Дори съпругът й, който я подкрепял безусловно, се чувствал безпомощен.

Пълна през почти целия си живот, тя никога не тренирала и имала много провалени опити със стриктни диети. Един ден, когато стояла на опашка за пица заедно със съпруга си, едно малко момиченце посочило Синтия и казало на майка си: „Виж мамо, това е много голяма жена”. Всички го чули и Синтия била ужасена. През 2009 година тя била приета в болница заради свински грип и не могла да влезе в машината за ядрено-магнитен резонанс. Тя била поставена под изкуствена кома и трябвало да се научи да ходи и яде отново. Заради теглото й се оказало, че има и сънна апнея и диабет.

В този тежък момент, Синтия най-накрая осъзнала, че трябва да заживее здравословно заради себе си и заради сина си, който се нуждаел от позитивния пример на майка си. През 2013 година тя минала покрай спортен център близо до дома си и надникнала вътре, където видяла дами, които тренират Зумба. „Изглеждаше много забавно и като нещо, което можех да правя”. Синтия се записала заедно със своя приятелка и след един месец тренировки два пъти седмично, тя отслабнала 13 килограма! И това било само началото на нейната трансформация.

Сега, когато е със 105 килограма по-слаба, тя ходи на Зумба 12 пъти месечно и полага повече усилия в диетата си. Тя дори води собствен видео блог, наречен BestFriendFitness и се надява да вдъхнови и други хора да заживеят здравословно.

Синтия е на 29 години и е омъжена от 8 години и силно се надява да научи съпруга си и другите членове на семейството да живеят здравословно и да ядат умерено. „Сега, когато съпругът ми ме води на ресторант, не трябва да се притеснявам, че няма да мога да седна на стола. Обичам да си правя селфита и когато погледна в огледалото, се чувствам страхотно”. Наскоро посетила лекаря си и направила няколко изследвания, от които се установило, че всичките й здравословни проблеми са изчезнали, а сърдечният й ритъм бил като на човек в отлична форма.

Какъв е съветът на Синтия към всички, които страдат от проблеми с теглото? „Открийте какво работи за вас и какво ви кара да се чувствате щастливи. Трябва да бъдете упорити. Не може да очаквате резултати от днес за утре. Зумба фитнесът е предизвикателство за мен. Приятелите ми си мислят, че ми е лесно, но се задъхвам, изпитвам мускулна треска, уморявам се. Но е нещо, което наистина обичам”.