Когато една жена се опитва да забременее, нищо друго няма значение. Изпълнена с надежда и очакване, но и притеснена, че може да се окаже невъзможно да зачене по естествен път. За съжаление, за бъдещи родители тази тревога се превръща в реалност. Решения като ин витро оплождането обаче, могат да дадат на двойките рожбата, за която са мечтали толкова дълго време.

Днес ще ви разкажем за д-р Джон Жанг, основател на център в Ню Хоуп, който разкрива по-подробно тънкостите на процеса, който създава повече от 1 милион бебета само в САЩ. Ин витрото е сложен процес, а тези няколко факта могат да помогнат на бъдещите родители да научат повече за възможностите пред тях.

Ин витрото не трябва да е първото нещо, което да направите, когато се опитвате да забременеете

Въпреки че искате да направите процеса на зачеване по-сигурен, ин витрото не трябва да бъде първата ви опция. „Обикновено препоръчваме на двойката да прави секс в продължение на шест месеца, ако двамата са на възраст под 35 години или една година, ако са над тази възраст“, обяснява д-р Жанг. „Ако не се стигне до забременяване, трябва да обмислят разговор със специалист. Но винаги започваме с всеобхватна оценка и консултации, за да идентифицираме основната причина за техните проблеми.“

Не всички проблеми с фертилността са еднакви

„В зависимост от това, което открием, следващата стъпка може да бъде и интраутеринното (изкуствено) осеменяване или избиране на подходящ момент за полови отношения“, казва д-р Жанг. „Понякога двойката просто прави секс в неподходящо време. Понякога едно малко лекарство и правилно синхронизиране са достатъчни.“ След като се установи, че ин витрото е подходящият начин за забременяване, даваме старт на процеса.

Какво всъщност представлява ин витрото?

Терминът се среща често, но нека на първо място уточник каква е неговата същност. „Ин витрото е процес на премахване на яйцеклетките от яйчниците, оплождането им със сперма в лаборатория и връщане на получения ембрион обратно в матката. По време на този процес се симулира естествения репродуктивен цикъл. Обикновено той започва със стимулиране на яйчниците да произвеждат повече яйцеклетки. Пациентката получава лекарство под формата на хормони, което кара фоликулите в яйчника да произвеждат множество яйцеклетки.“

Ин витрото изисква чест мониторинг

С надеждата да се намери перфектната яйцеклетка, пациентите се нуждаят от повече от добра грижа. Те са наблюдавани редовно, за да се определи нивото на производството на яйцеклетки. В най-подходящото време се внася тригер, който „казва“, че с яйчникът всичко е наред и е готов да освободи яйцеклетки, които ще бъдат извлечени. Това става със спринцовка, прикрепена към специална помпа и се наблюдава чрез ултразвук.

Може да се появи чувство на дискомфорт

На пациентките се слагат много инжекции. „Инжектиращите хормони, които съдържат фоликулостимулиращ хормон, се прилагат самостоятелно, за да стимулират фоликулите да произвеждат яйцеклетки наведнъж. С тяхното развитие, яйчникът естествено ще поиска да ги изхвърли. Така може да се приложи друго инжектиране на гонадотропин-освобождаващ хормон с антагонистична (блокираща) активност, за да се предотврати преждевременното освобождаване на яйцеклетките. Щом лекарят прецени, че яйцеклетките са достатъчно зрели, следват инжекции с тригер, за да започне овулацията. Обикновено пациентките не се чувстват комфортно, но са разработени техники за намаляване на болката им.

Пациентите разбират резултата веднага

Някои двойки успяват в рамките на един до три цикъла. Използването на „мини ин витро“ означава, че периодът може да е три месеца, а традиционният цикъл съвпада с този на жената. Въпреки това, с всички тези инжекции е необходимо да оставите яйчниците да почиват поне месец, може и два пъти по-дълго - от три до шест месеца.

Ин витрото не е за всеки

Въпреки че този процес дава резултати, той не е подходящ за всеки. Идеален е за двойки, при които не може да се стигне до бременност естествено или просто чрез въвеждане на сперма в яйцеклетката. Ин витрото не е подходящо за жени в менопауза, които искат да използват яйцеклетките си, за хора в недобро здравословно и физическо състояние, както и за пациенти с емоционални или умствени проблеми, които могат да причинят ненужен стрес или други усложнения.

Трябва да сте наясно, че е доста скъп метод

Един цикъл може да варира, но е приблизително около 10 000 лева. „Ние практикуваме минимално стимулиращо ин витро, естествен цикъл и други подходи, които ни позволяват да използваме спестяванията на пациентите“, обяснява д-р Жанг. "Здравното ви осигуряване може да покрие разходите."

Преди да започнете, направете проучване

Важно е да се съобразите с бюджета си и да потърсите лекар, на когото да се доверите. Онлайн ревютата могат да бъдат подвеждащи, а много центрове имат скрити такси, за които пациентът разбира по-късно. Винаги се опитвайте да ги обсъдите, за да сте подготвени.

Безплодието не е нещо, от което да се срамувате

Когато се ангажират с подобно лечение, пациентите трябва да имат положителна нагласа. В тази област се наблюдават ежедневни постижения, така че не се отказвайте. Постоянството и вярата, намаляването на стреса и доброто здравословното състояние са чудесна предпоставка за успешно ин витро, здраво бебче и щастлив живот. Не се срамувайте от проблемите си, защото много хора се сблъскват с тях и намират сили да се борят. Борете се и вие и вярвайте!