Тестовите прожекции са важен етап от създаването на един касов холивудски филм, защото продуцентите много държат филма да се хареса на зрителите и съответно – да разбие боксиофиса.

Благодарение на тези предварителни прожекции режисьорът и останалата част от екипа могат да намерят пробойните в сценария или да променят съществени части от историята.

Точно така се е случило и с лентите, които ще споменем днес.

1. Булевардът на залеза (1950)

Мрачната криминална драма за трагедията на една холивудска звезда става огромен хит сред критиците и дори печели три награди „Оскар“, една от които е за сценарий.

Тестовата прожекция обаче не минала много добре. През първите няколко минути публиката се заливала от смях, но след 30-ина минути вече била сериозно объркана. Хората не знаели какво гледат – драма или комедия. Много хора дори си тръгнали, без да разберат как свършва историята.

Когато режисьорът попитал един от зрителите какъв е проблемът, той отвърнал „Никога не съм гледал по-ужасен филм“. Проблемът в оригиналната версия бил, че в началото трупът на Гилис разказва тъжната си съдба на други трупове. След предварителните прожекции режисьорът решил да заснеме началото на филма отново.

2. Лигата на справедливостта (2017)

Първоначално режисьорът възнамерявал „Лигата на справедливостта“ да е продължение на „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“, но филмът не пожънал успех в боксофиса. Снимките на „Лигата на справедливостта“ обаче вече били в разгара си и от екипа се притеснили, че ги чака поредният провал. Те решили да презаснемат около 20% от кадрите, като вземат предвид критиките.

Така всички сцени с Виктор Стоун преди неговата „трансформация“ били изрязани и много от диалозите били съкратени. Почти всички сцени със Супермен били заснети отново и сцената, в която отваря ковчега си, е добавена. Променени са и други детайли, които изменили атмосферата във филма.

3. Изкуплението Шоушенк (1994)

Това е един от най-обичаните филми на всички времена, но оригиналният финал бил по-мрачен. Режисьорът планирал да покаже как Ред не можел да свикне с живота на свобода, но зрителите били против такъв песимистичен финал и той нямал друг вариант, освен да добави сцената, в която Ред и Анди се срещат отново след години.

4. Новите мутанти (2020)

Първите сериозни новини за проекта се появиха през 2016 г. и на феновете на жанра беше обещан един по-различен и интересен супергеройски филм, но трейлърът от 2017 г. изобщо не се хареса на зрителите, а филмът повече приличаше на хорър. След вълната от критика от студиото решиха, че в този си вид филмът ще бъде голям провал и затова презаснеха голяма част от сцените и отложиха премиерата му. Затова „Новите мутанти“ ще се появи чак догодина.

5. Титаник (1997)

Първата версия на „Титаник“ била цели 5 часа! Не че драматичните събития, развили се на борда на кораба, са безинтересни, но малко зрители биха издържали 5-часов филм. Джеймс Камерън накрая го съкратил до 3 часа и 15 минути. Премахнат е боят между Джак и Кал, някои сцени с айсберга и по-подробното спасяване на оцелелите. Освен това режисьорът променя леко шеговития край, в който Роуз се кара за диамантената огърлица с един търсач на съкровища, и вместо това избира трагичния край, който познаваме.

6. Отряд самоубийци (2016)

Въпреки че коментарите от предварителните прожекции на филма били положителни, продуцентите се притеснявали, че филмът го чака същата участ като „Батман срещу Супермен“, затова върнали лентата за преправяне. Така мрачният и драматичен филм бил превърнат в по-забавна и лековата история. Оригиналната версия също така разглеждала връзката на Харли и Жокера в повече дълбочина. В крайна сметка много списания и критици дават ужасни оценки на филма. Може би драматичната версия щеше да се хареса повече.

7. Дедпул 2 (2018)

Първите зрители, които гледали „Дедпул 2“, също имали оплаквания. Те, разбира се, много харесвали Дедпул, но искали Кейбъл и Домино да имат повече екранно присъствие. Създателите на филма решили да угодят на зрителите и заснели допълнителни сцени с двамата, но премахват една от сцените след надписите, в която Дедпул пътува през времето и пространството, понеже вече не била нужна.

8. Хубава жена (1990)

Романтичната комедия, която превърна Джулия Робъртс в голяма звезда, е била замислена като сериозна социална драма. Първоначално Вивиан трябвало да бъде наркозависима, която работела като проститутка, за да си купува дрога. Краят бил много подходящ за такъв сценарий – Едуард я изхвърля от колата си и ѝ мята парите, които ѝ дължи.

Продуцентите обаче били против толкова мрачен филм и поискали режисьорът да заснеме няколко варианта за края на историята. Зрителите също харесали по-оптимистичните варианти и режисьорът решил да презаснеме голяма част от сцените, за да превърне филма по-скоро в комедия.

9. Ловци на духове (2016)

Още щом стана ясно, че се подготвя женска версия на обичаната комедия от 80-те, отзивите не бяха особено добри. Зрителите бяха на мнение, че такъв римейк е безсмислен и ненужен, но режисьорът Пол Файг не се притеснил от подобни твърдения, защото бил решен да представи своята версия пред света.

Първият трейлър обаче бързо се превръща в едно от най-нехаресваните видеа в Youtube. Събирайки над 1 милион отрицателни реакции.

Режисьорът все пак решава да презаснеме някои от сцените, което струва допълнителни 3-4 милиона на компанията. В крайна сметка и това не е помогнало, защото филмът се представи доста слабо в боксофиса.

10. Звездни рейнджъри (1997)

Научно-фантастичният филм, който помним от детството си, трябвало да бъде по-скоро романтичен. В началото Кармен и Джони трябвало да скъсат и тя да започне връзка със своя командир Зандър. Тестовата група обаче се изказала много остро за това решение. Зрителите не искали филмът да се съсредоточава върху романтичните връзки на героите и искали командирът да бъде убит. Затова от екипа трябвало да променят сценария и да заснемат отново някои сцени, за да направят филм истински екшън.