Има нещо особено зловещо в хорърите и драматичните филми, които са базирани на истински истории. Освен че са по-въздействащи, от тях направо могат да ви побият тръпки, ако си представите, че това наистина се е случило.

Днес сме подбрали няколко филма и сериала, които са вдъхновени от реални събития, а не са родени от развинтеното въображение и кошмарите на някой сценарист.

1. Деянието (2019): Историята на Джипси и Ди Ди Бланчард

На пръв поглед Ди Ди Бланчард изглежда като перфектна майка с много труден живот – след като съпругът ѝ я напуска, тя трябва съвсем сама да се грижи за дъщеря си Джипси, която има редица сериозни здравословни проблеми – левкемия, астма, мускулна атрофия, епилепсия, влошено зрение, забавено умствено развитие и редица хронични заболявания, заради които са ѝ направени множество операции. Според Ди Ди дъщеря ѝ не може да ходи и навсякъде трябва да се придвижва с инвалидна количка.

Хората съжаляват майката и дъщерята и те получават дарение след дарение под формата на пари, материални придобивки, безплатни пътувания и срещи със знаменитости, отдадени на каузата на Ди Ди, която се опитва да направи живота на дъщеря си по-поносим.

Но през 2015 г. Ди Ди е намерена мъртва, а от Джипси няма ѝ следа.

Оказва се, че момичето е било съвсем здраво, а собствената ѝ майка я е тровила с редица медикаменти и е убеждавала лекарите, че дъщеря ѝ има заболявания, които няма.

След години на психически и физически тормоз Джипси решава да убеди приятеля си, когото е срещнала онлайн, да убие майка ѝ.

Той получава доживотна присъда, а Джипси – 10 години затвор. Сериалът на HBO„Деянието“ много подробно пресъздава тази зловеща история, която разтърси света.

2. Послания от мрака (2002): Историята на Мотман

На 15 ноември 1966 г. в окръг Мейсън, Западна Вирджиния, в полицията се обаждат 2 млади двойки, които твърдят, че са забелязали странно създание, което прилича на мъж със светещи червени очи и криле. Според тях то е преследвало колата им няколко километра.

Оказва се, че те не са единствените, които са забелязали странното същество. Няколко гробари твърдят, че са го забелязали на гробищата в същия ден. Местни пожарникари пък го описват като гигантска птица с големи червени очи. Местните започват да го наричат Мотман (или Човекът молец). Полицията получава множество обаждания за него до фаталната дата 15 декември 1967 г. Тогава рухва Силвър Бридж, при което загиват 46 души. Оттогава никой не е виждал Мотман.

Филмът е базиран на книгата на Джон Кийл, в която той проучва легендата за това създание.

3. Ангелът (El Angel): Историята на Карлос Робледо Пуч

Карлос Пуч, познат като „Ангелът на смъртта“ или „Черният ангел“, е аржентински сериен убиец, който е осъден за 11 убийства, един опит за убийство, 19 кражби, едно изнасилване, един опит за изнасилване и две отвличания. Арестуван е през 1971 г., когато е едва 20-годишен. В момента той излежава доживотна присъда в строго охраняван затвор, но гледайки снимките на Карлос от онова време, едва ли някога ще ви хрумне, че това миловидно момче е способно на такива жестоки деяния.

Той обаче е диагностициран психопат с много агресивно поведение, затова съдиите многократно са отказвали да намалят присъдата му и да го пуснат на свобода.

4. Кошмари на Елм Стрийт (1984): Убийствените кошмари

Режисьорът на „Кошмари на Елм Стрийт“ – Уес Крейвън, признава, че се е вдъхновил от историята за мистериозната смърт на няколко бежанци през 70-те години – бежанците били избягали заради войните и геноцида в Лаос, Камбоджа и Виетнам. След като пристигнали в САЩ, започнали да сънуват ужасяващи кошмари и затова отказвали да спят първоначално, а когато умората ги надвила, някои от мъжете починали в съня си.

Особено ужасяваща била историята на женена двойка, която дошла от Камбоджа. Синът на семейство бил измъчван от кошмари, които били толкова страшни, че момчето не искало изобщо да спи. То казало на родителите си, че ако заспи, нещото в сънищата му ще го хване, затова будувало в продължение на дни. Когато най-накрая детето заспало, родителите решили, че кризата е преминала, докато не чули вик от стаята му. Докато отидат при него, момчето вече било издъхнало заради кошмарите си.

5. Джунгла (2019): Историята на Йоси Гинсберг

След като израелецът Йоси Гинсберг прочита мемоарите на Анри Шариер – „Пеперудата“, и е изключително вдъхновен от историята, той решава един ден сам да посети Амазонската джунгла и лично да разпита Шариер. Докато Гинсберг събере парите за мечтаното пътешествие из Южна Америка, Шариер е вече мъртъв, а дивите племена в Амазония са вече цивилизовани.

Въпреки това през 1981 г. 21-годишният Йоси се отправя към приключението на живота си, което бързо ще се превърне в истински кошмар.

Докато пътува на стоп се запознава с Маркъс – учител от Швейцария, който също обикаля континента. Двамата бързо се сприятеляват. По-късно към групата им се присъединяват и други двама – американският фотограф Кевин и австрийският геолог Карл, който е тръгнал точно за Амазонската джунгла, за да търси злато.

Гинсберг се възползва от благоприятната среща и мъжете, които са се запознали наскоро, вкупом тръгват да търсят злато из необятните дъждовни гори на Амазония.

Начело на групата застава геологът Карл, който има ясен план за експедицията. Мъжете се спускат по река Туичи и преспиват в тамошните села. Скоро обаче остават без храна и започват да ядат маймуни. Отклоняват се от начертания маршрут, а Карл постоянно променя плана им. Напрежението в групата расте и пътешествениците решават да се върнат.

Йоси и Кевин решават да се върнат по реката, а Маркъс и Карл, който не можел да плува, трябвало да се върнат пеш. Заради един водопад салът на Кевин и Йоси се разбива. Кевин успява да излезе на брега, но Йоси е завлечен от течението. Той прекарва няколко дни в търсене на своите приятели, докато не приема, че напълно се е изгубил. Израелецът прекарва три седмици на ръба на оцеляването, без да има никакво оборудване. През повечето време не открива никаква храна, за малко не е изяден от диви животни, а единият му крак започва да се разлага, нападнат от гъбички и паразити.

През това време Кевин е спасен от местни рибари и се връща в Ла Пас, Боливия, за да организира спасителна мисия. Там разбира, че Карл не е никакъв геолог, а престъпник, издирван от Интерпол.

Все пак спасителната мисия е успешна и Йоси Гинсберг е открит и му трябват 3 месеца болнично лечение, за да се възстанови. И до днес не се знае какво е станало с Карл и Маркъс, въпреки че са проведени няколко експедиции за откриването им.

Филмът „Джунгла“, в който участва Даниел Радклиф като Йоси, е базиран на тази история.

6. Случаят Енфийлд (2015): Историята на семейство Ходжсън

През 1977 г. в една къща в английския град Енфийлд се случва нещо много странно. В къщата живеело семейство Ходжсън, състоящо се от самотна майка и четирите ѝ деца. Те тъкмо се канели да излизат, когато дочули странен звук. Първоначално майката решила, че дъщерите ѝ просто ѝ правят номера, но скоро повярвала, че не е така.

Според нейните думи щом влязла в стаята на двете сестри, голям шкаф започнал да се движи към нея и тя можела да чуе нечий стъпки.

На следващия ден повикали полиция, но те не могли да обяснят странния феномен. Семейството твърдяло, че в дома им се случват и други странни неща – играчки летели, мебели се преобръщали, чували се странни шумове, а една от сестрите – 11-годишната Джанет, в няколко интервюта говори със странен мъжки глас. Съседите също твърдели, че са виждали момичетата да летят и мебелите да се движат сами.

Случаят става истинска сензация, но скоро двете сестри са уличени в измама. Илюзионистът Милборн Кристофър също разследва случая и казва, че „тук не става дума за полтъргайст, а за номерата на едно малко момиче, което обича да прави бели и просто е много, много умно.“

7. Падението: Историята на Денис Рейдър и Едмънд Кемпър

На 24 април 1973 г. привидно добрият и безобиден Едмънд Кемпър е осъден на 8 доживотни присъди. Той убива десетима души, включително баба си, дядо си и майка си. Пред психиатрите обаче изглежда съвсем здрав.

През 2005 г. е заловен и друг привидно добър човек – Денис Рейдър. Той също убива 10 души в периода 1974 – 1991 г. Всички те са от квартала на Денис, но никой не би го заподозрял, защото той бил любящ баща и съпруг, председател на църковния съвет и водач на скаутите. Оказва се обаче, че неговото хоби било да се промъква в къщите на хора от града му и да ги удушава. Целта му била да пишат за него по вестниците.

Заради мегаломанията си, 30 години след първото си убийство, той започва да праща доказателства и сувенири от престъпленията на медиите, за да възобнови популярността си. Благодарение на една от поредните му пратки той е заловен и осъден на 10 доживотни присъди.

И двете истории вдъхновяват създателите на криминалния сериал „Падението“, в който участват Джилиан Андерсън и Джейми Дорнан.