Не ти ли се е искало понякога да имаш способностите на доктор Дулитъл? Да знаеш какво си мислят животните, какво изпитват в даден момент? Например какво ли си мисли кучето ти, докато настървено лае срещу прахосмукачката.

Едва ли някога с точност ще разберем, но много учени се занимават с чувствата на животните и как по-добре да разпознаваме техните емоции. С помощта на няколко проучвания ще ти разкрием как кучето ти показва любовта си към теб:

1. Гледа те в очите.

Според експерта Браян Хар, когато кучето ти те гледа в очите, то те прегръща с очи.

Когато кучето ти те гледа, докато си играете или се гушкате, се отделя хормонът окситоцин. Същият хормон помага на майките да се привържат към бебетата си. За да провериш думите на експерта, не си организирай състезание с кучето ти за това кой ще мигне пръв, защото то ще усети, че има нещо нередно и ще отвърне поглед. Вместо това го наблюдавай по време на нормалните ви игри.

2. Прозява се заедно с теб.

Прозяването е заразно, но знаеш ли, че този импулс не е присъщ само на хората?

Кучетата са експерти в разчитането на хората и затова се прозяват, когато някой, който обичат, също се прозява. Това показва емпатия и здрава връзка между вас двамата.

3. Обляга се на теб.

Понякога кучето се обляга на стопанина си, защото се чувства безпокойно или иска той да направи нещо, но в много случаи това е проява на любов.

Дори кучето ти да се обляга върху теб, защото е нервно, това пак показва, че те смята за някого, който може да го защити.

4. Сгушва се в теб след хранене.

Според експерта Грегъри Бърнс, ако кучето ти се сгушва в теб след хранене, това е сигурен признак на любов.

Повечето собственици на кучета знаят, че най-големият стимул на четириногите ни другари е храната, но ако кучето ти се е нахранило и все пак се сгушва в теб, това показва, че ти си най-важната част от живота му (освен храната, разбира се).

5. Повдига вежди.

Мислим си, че опашката е най-сигурният индикатор за животинските емоции, но всъщност лицето разкрива много повече информация. В скорошно японско проучване на кучета са показани последователно техните стопаните, напълно непознати, кучешка играчка и предмет, който кучетата мразят.

Когато видели стопаните си, всички кучета мигновено повдигнали вежди (особено лявата). При срещата с непознатия лицата им били доста по-безизразни, като се изключи леко повдигане на дясната вежда.

Когато видели предмета, който обичат, те извивали лявото си ухо назад. При предмета, който мразели, последвало извиване на дясното ухо.

6. Спокойно е, когато си тръгваш.

Някои хора си мислят, че, когато кучето им изпада в паника при излизането им, това е признак на любов.

Според Грегъри Бърнс това предположение невинаги е вярно. Ако кучето ти се паникьосва, когато си тръгваш, причината е, че изпитва повече безпокойство от раздялата ви, отколкото любов и привързаност.

Ако кучето ти те наблюдава спокойно, когато излизаш, това означава, че кучето ти те обича и ти вярва достатъчно. То знае, че ще се върнеш.

7. Изпада в дива радост, когато се връщаш.

Всички се чувстваме специални, когато се върнем у дома и на вратата ни чака кучето ни с размахваща опашка.

Ако то се радва да те види – подскача, тича около теб и иска да го гушнеш, значи те обича много.

8. Спи в стаята ти.

Наблюдавай къде спи кучето ти. Ако то иска да спи в леглото ти, дори да не му позволяваш, значи определено те обича.

Според Грегъри Бърнс, ако кучето ти избира твоето легло, това е сигурен знак за лоялността му, защото не иска да се дели от „глутницата”.

9. Носи ти любимата си играчка.

Ако кучето ти ти носи любимата си играчка, това не показва, че просто иска да си играе. Това показва, че те мисли за главатаря на глутницата, затова иска да ти се хареса, носейки ти най-ценното си притежание.

10. Отвръща на любовта ти.

Според Грегъри Бърнс кучетата могат да усетят дали ги обичаш. Те отвръщат на чувстват ти, затова, ако не ги обичаш, няма да получиш и любов в замяна.