Когато чуете думите „лош навик“ сигурно се сещате за пороци като прекомерното пиене, пушенето и прочие. Но когато децата се появят в картинката, всяко ваше действие и решение влияе върху тяхното поведение, дори онези неща, които преди са ви се стрували невинни.

Голяма работа, ако изпуснете някоя и друга псувня пред приятелите ви, но никой не иска детето му да крещи „лоши думички“ на игралната площадка, нали? Ето защо днес ви представяме 10 лоши навика, от които майките и татковците трябва да се откажат в името на децата си.

1. Технологичната ви зависимост

Всяко семейство си има свои разбирания, що се отнася до децата и модерните технологии, но всички сме на мнение, че да си вързан денонощно за някое устройство, не е хич здравословно. Вземете това предвид и обърнете внимание на собствените си навици. Ако вие самите играете с часове на телефона си или през 5 минути си проверявате профила, как ще научите детето си, че това не е хубаво и не бива да е постоянно залепено за компютъра или телефона?

2. Критичните коментари

Ако искате децата ви да бъдат уверени в себе си, вие трябва да им дадете пример. Не критикувайте тялото, теглото, бръчките, работата си или каквото и да било свързано с вас. Този песимизъм ще се отрази и на тях. Научете се да обичате себе си и това ще се предаде и на децата ви. Ако се опитвате да отслабнете, фокусирайте се върху здравословната храна и колко добре се чувствате, вместо трескаво да следите колко показва кантарът.

3. Да наричате това ядене

Колкото по-заети сте, толкова по-нездравословна храна ядете. Майките са царици на вършенето на няколко неща едновременно и затова накрая вечерят с... понички! Вафлата не е препоръчителна закуска, а протеиновото барче, хапнато набързо в колата, не се счита за балансирано хранене. Положете малко повече усилия и дайте пример на детето си, като развиете у себе си здравословни навици за храненето.

4. Да бъдете гаднярка

Ако говорите лоши неща пред детето си за някого другиго – родител, дете, учител или който и да е, ще го научите, че клюките и негативните коментари по адрес на другите са нещо съвсем нормално и няма нищо нередно и то да говори лоши неща за останалите. Бъдете по-позитивни и спрете да се интересувате от излишни клюки, така и вие ще се чувствате по-добре.

5. Карането с превишена скорост

Хей, състезателката! Намали малко! Да карате с превишена скорост никога не е добра идея, но сме сигурни, че последното, което бихте искали, е да поставите детето си в опасност. Дори и да се приберете у дома невредими, не давате най-добрия пример на детето си.

6. Псуването

Докато детето ви е още бебе, можете да си позволите по някоя лоша дума да се изплъзва от устата ви, но трябва да знаете, че малките деца са големи имитатори и се учат чрез подражание. Те попиват всичко, което казваме, а когато веднъж научат някоя псувня - няма спиране! Едва ли ще ви послушат, когато им кажете, че не бива да повтарят тази дума, най-много да не я казват пред нас, а по-късно да я прошушнат на всичките си приятели. За да избегнете неловките моменти, недейте да псувате пред децата си.

7. Успиването

Ако сте от малкото щастливци, чиито деца обичат да спят до по-късно... имаме лоши новини. Вместо и вие блажено да спите до обяд (ако работата ви го позволява), е добре да им покажете, че е важно да започват деня си в разумен ранен час. Ако децата ви винаги пристигат последни в училище или често се успиват, трябва сериозно да се замислите за навиците им, защото това успиване влияе върху представянето и мотивацията им.

8. Пускате телевизора и после го зарязвате включен по цял ден

Много често през уикенда пускаме телевизора, за да чуем новите, и после го зарязваме включен, докато ние вършим най-различни дейности у дома. Ужасен навик! Пускайте телевизора само когато има какво да гледате и след това го изключвайте, никой няма нужда от постоянния фонов шум.

9. Прекомерното излагане на слънце

Кой не обича да ходи на плаж? Но както знаете, прекомерното излагане на слънце, и то без слънцезащитен крем, е изключително вредно. Затова предпазете вас и децата си, вместо накрая на деня да приличате на семейство раци (или домати - каквото червено си изберете).

10. Благородните лъжи

Случвало ли се е детето ви да стане свидетел на това как лъжете някого (пък макар и благородно)? Или да посъветвате детето ви да излъже, че има някакъв семеен ангажимент или урок, за да не отиде на рождения ден, на който не му се ходи? За децата е много трудно да правят разлика между благородните лъжи и обикновената нечестност, затова ги научете да бъдат честни и самите вие бъдете такива.