X

10 лоши навика, от които родителите трябва да се откажат

от в 09:00 на 19.05.2017 в Всичко за теб | Семейство


10 лоши навика, от които родителите трябва да се откажат

10 лоши навика, от които родителите трябва да се откажат

Когато чуете думите „лош навик“ сигурно се сещате за пороци като прекомерното пиене, пушенето и прочие. Но когато децата се появят в картинката, всяко ваше действие и решение влияе върху тяхното поведение, дори онези неща, които преди са ви се стрували невинни.

Голяма работа, ако изпуснете някоя и друга псувня пред приятелите ви, но никой не иска детето му да крещи „лоши думички“ на игралната площадка, нали? Ето защо днес ви представяме 10 лоши навика, от които майките и татковците трябва да се откажат в името на децата си.

1. Технологичната ви зависимост

Всяко семейство си има свои разбирания, що се отнася до децата и модерните технологии, но всички сме на мнение, че да си вързан денонощно за някое устройство, не е хич здравословно. Вземете това предвид и обърнете внимание на собствените си навици. Ако вие самите играете с часове на телефона си или през 5 минути си проверявате профила, как ще научите детето си, че това не е хубаво и не бива да е постоянно залепено за компютъра или телефона?

2. Критичните коментари

Ако искате децата ви да бъдат уверени в себе си, вие трябва да им дадете пример. Не критикувайте тялото, теглото, бръчките, работата си или каквото и да било свързано с вас. Този песимизъм ще се отрази и на тях. Научете се да обичате себе си и това ще се предаде и на децата ви. Ако се опитвате да отслабнете, фокусирайте се върху здравословната храна и колко добре се чувствате, вместо трескаво да следите колко показва кантарът.

3. Да наричате това ядене

Колкото по-заети сте, толкова по-нездравословна храна ядете. Майките са царици на вършенето на няколко неща едновременно и затова накрая вечерят с... понички! Вафлата не е препоръчителна закуска, а протеиновото барче, хапнато набързо в колата, не се счита за балансирано хранене. Положете малко повече усилия и дайте пример на детето си, като развиете у себе си здравословни навици за храненето.

4. Да бъдете гаднярка

Ако говорите лоши неща пред детето си за някого другиго – родител, дете, учител или който и да е, ще го научите, че клюките и негативните коментари по адрес на другите са нещо съвсем нормално и няма нищо нередно и то да говори лоши неща за останалите. Бъдете по-позитивни и спрете да се интересувате от излишни клюки, така и вие ще се чувствате по-добре.

5. Карането с превишена скорост

Хей, състезателката! Намали малко! Да карате с превишена скорост никога не е добра идея, но сме сигурни, че последното, което бихте искали, е да поставите детето си в опасност. Дори и да се приберете у дома невредими, не давате най-добрия пример на детето си.

6. Псуването

Докато детето ви е още бебе, можете да си позволите по някоя лоша дума да се изплъзва от устата ви, но трябва да знаете, че малките деца са големи имитатори и се учат чрез подражание. Те попиват всичко, което казваме, а когато веднъж научат някоя псувня - няма спиране! Едва ли ще ви послушат, когато им кажете, че не бива да повтарят тази дума, най-много да не я казват пред нас, а по-късно да я прошушнат на всичките си приятели. За да избегнете неловките моменти, недейте да псувате пред децата си.

7. Успиването

Ако сте от малкото щастливци, чиито деца обичат да спят до по-късно... имаме лоши новини. Вместо и вие блажено да спите до обяд (ако работата ви го позволява), е добре да им покажете, че е важно да започват деня си в разумен ранен час. Ако децата ви винаги пристигат последни в училище или често се успиват, трябва сериозно да се замислите за навиците им, защото това успиване влияе върху представянето и мотивацията им.

8. Пускате телевизора и после го зарязвате включен по цял ден

Много често през уикенда пускаме телевизора, за да чуем новите, и после го зарязваме включен, докато ние вършим най-различни дейности у дома. Ужасен навик! Пускайте телевизора само когато има какво да гледате и след това го изключвайте, никой няма нужда от постоянния фонов шум.

9. Прекомерното излагане на слънце

Кой не обича да ходи на плаж? Но както знаете, прекомерното излагане на слънце, и то без слънцезащитен крем, е изключително вредно. Затова предпазете вас и децата си, вместо накрая на деня да приличате на семейство раци (или домати - каквото червено си изберете).

10. Благородните лъжи

Случвало ли се е детето ви да стане свидетел на това как лъжете някого (пък макар и благородно)? Или да посъветвате детето ви да излъже, че има някакъв семеен ангажимент или урок, за да не отиде на рождения ден, на който не му се ходи? За децата е много трудно да правят разлика между благородните лъжи и обикновената нечестност, затова ги научете да бъдат честни и самите вие бъдете такива.Теми   възпитание | деца | родители

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.