Понякога се депресираме, когато мислим за миналото и грешките, които сме допуснали. Има уроци, които научаваме късно в житейския си път. Например колко е важно да намерим баланс между работата и личния живот, изкуството да изслушваме и да се отнасяме по-отговорно към здравето си, отколкото към финансовото си състояние. Често се връщаме назад във времето, за да осъзнаем грешките си.

Но съществуват някои уроци, които трябва да имаме предвид по-рано в живота си, за да не съжаляваме след време. Ето ги и част от тях:

1. Здравето винаги стои на първо място. Здравето е много по-важно от богатството, но ние осъзнаваме това, чак когато е късно или нещо в нас се е "повредило". Приемаме здравето си за даденост. Прекарваме дълги години, носейки се и страдайки от неправилна стойка. Но търсим решение, едва когато болката е станала нетърпима. Затова е важно да обръщаме нужното внимание на здравето си. 

2. Няма нищо лошо в това да опиташ и да се провалиш. Винаги е по-добре да опиташ и да се провалиш, отколкото да се провалиш, без дори да си опитал. Колко пъти си се отказвала да опиташ нещо от страх да не се провалите? Това са страхове, които са ни спирали да направим първата крачка. Сега чувстваш ли, че е трябвало да направиш това или нещо друго с живота си? Затова, поеми първата крачка, падни и пак се изправи. И пак поеми първата крачка...

3. Опознай себе си. Можете да успееш в живота, само ако познаваш себе си и приоритетите си. Ако не познаваш себе си и това какво искаш, как ще ръководиш живота си? Всеки ден трябва да анализираш себе си или както Аристотел е казал „Самопознанието е началото на мъдростта“.

4. Парите не могат да купят щастие. Много от нас преминават през живота си с единствената цел да направят все повече и повече пари. Но мнгото пари не означават повече щастие. Не са предпоставка за задължително по-добър живот или повече приятели. Едва когато сме удовлетворени от материални неща, започваме да се стремим към семейство, истински кръг от приятели и други нематериални радости в живота.

5. Не губи себе си в желанието си да угодиш на другите. Често губим своята идентичност, когато искаме да ни приемат в нови социални кръгове. Много хора са заети да угаждат на другите и да се питат какво ще си помислят другите и какво ще говорят те за тях. Толкова са заети, че забравят да живеят собствения си живот по начина, по който искат.

6. Преодолей страха. Понякога страхът надделява. Но всъщност ние самите сме собствените си врагове, но го осъзнаваме много късно. Колко често сме си поставяли ограничения? Колко пъти сме си мислели, че няма да можем да направим нещо и в крайна сметка резултатът е бил повече от удовлетворяващ? Важно е да знаем, че ние сами сме отговорни за съдбата си и собствения си успех.

7. Прекалено многото мислене вреди. Много често пропускаме дейности или неща от страх нещо да не се обърка и правим от мухата слон. Така че правилното мислене би трябвало да се състои в това да продължаваме да опитваме, без да мислим за крайния резултат толкова много.

8. Слушането е много по-възнаграждаващо от говореното. Често, когато хората те заговорят, всъщност искат да споделят нещо. И в повечето случаи те не искат мнението ти по темата, а просто да споделят своите мисли. Така че им дай възможността да говорят, да открият себе си.

9. Мълчанието върши чудеса във връзките. Не е нужно да отговаряш на всичко в живота. Понякога мълчанието е най-добрият отговор, особено във връзките. „Когато осъзнаваме, че нещо предизвиква яд, страх или разочарование, е по-добре да замълчим за малко. Остави нещата така за момент, уважавай другите.

10. Балансирай между работата и личния живот. Трудно е, но е от изключително голямо значение. В дългосрочен план това ще ти помогне да не се чувстваш нещастна и недоволна от живота си. Може да се окаже, че ще съжаляваш за нещата, с които си прекалила. Или че не си обърнала достатъчно внимание на нещата, които са били ценни за теб. Затова се научи на начини да балансираш работните ангажименти и личните вълнения и трепети.