Основата на щастието е твоята собствена нагласа. То зависи повече от вътрешната сила, а не от външните обстоятелства. 

За да постигнеш щастие и хармония със самата себе си, ти представяме 6-те съвета на Том Касано, който помага на много хора да намерят верния път в живота си:

1. Не си позволяваш на бъдеш щастлива

Тази причина е номер едно, защото обикновено е най-често срещаната. Понякога не успяваме да постигнем щастие, защото не си позволяваме да бъдем щастливи. Поставяме щастието на висок пиедестал, като недостъпна награда.

Не се нуждаеш от причина, за да си щастлива. Не трябва да си го заслужиш, да го достигнеш. Ако не си позволиш да бъдеш щастлива, никаква друга стратегия няма да проработи.

И да, толкова е просто.

2. Съсредоточила си се в нещата, за които съжаляваш

Да дълбаеш в миналото е безполезно занимание. Казаното – казано, стореното – сторено, не можем да променим миналото. Спъваш се, падаш, пропускаш възможности. Но докато не се предаваш – можеш да продължиш напред и да успееш. Учи се от грешките си, но не забравяй, че животът е твърде кратък, за да не живееш в настоящето.

Настоящият момент е единственият, който можеш да контролираш. Ако избереш да бъдеш щастлива сега, ще създадеш здрава основа за бъдещото ти развитие.

3. Сравняваш се с другите

Независимо дали се сравняваш с успешни актриси и певци, дали с Марк Зукърбърг или с роднините ти и приятелите ти, сравняването е грешна стратегия. Защото сравняването на твоите успехи с техните е обречено да ти донесе неудовлетворение.

Да следваш стъпките на известните богаташи, звучи страхотно, но накрая можеш да откриеш, че животът им не е толкова бляскав. Успехът изглежда добре на хартия, но самоцелното му постигане и следването на чужди стъпки няма да ти донесат радост. Успехът носи щастие, когато си го постигнала, следвайки мечтите и целите си.

Трябва да определиш кои са приоритетите. Ако ги следваш, ще постигнеш истинско щастие. Ако си определила, че ти трябват 15 години за постигане на мечтата ти – давай, не се колебай.

Просто запомни, че ти си уникална, така че пътят ти на развитие също ще е различен. Не позволявай чуждото виждане за успех да повлияе на твоето собствено.

4. Забравяш, че трябва да си благодарна

Хората са казали: „Не знаеш какво имаш, докато не го загубиш.” И това е вярно, но не е нужно нещата да стоят по този начин.
Помисли за живота си:

  • Имаш ли покрив над главата си?
  • Имаш ли дрехи на гърба си?
  • Храна в стомаха си?
  • Има ли хора, които държат на теб?
  • Четеш ли тази статия на смартфона или компютъра си?

Ако си отговорила с „Да” на някои от тези въпроси, запомни, че в следващия момент това може да ти бъде отнето. Нещата, които не можем да купим с пари, са тези, които ни носят истинско щастие – да се видиш с приятелите ти, да вечеряш със семейството ти, да учиш детето си да кара колело. Бъди благодарна, че можеш да изпиташ всички тези неща, защото животът лесно може да ти ги отнеме.

5. Егоистична си

Следващия път, когато получиш нещо и се почувстваш щастлива, обърни внимание точно как се чувстваш. След това дай на някого нещо, което ще го направи щастлив, без да искаш нищо в замяна – виждаш ли разлика във вида на щастието, което изпитваш? Когато хората дават на другите, се чувстват много по-щастливи и емоцията е по-силна.

Цикълът да получаваш повече и повече е истинска отрова за щастието ти – повече пари, повече секс, повече лайкове, повече „неща”.

Истинското щастие е в даването, без да търсиш отплата. Можеш да даваш най-различни неща от себе си – пари, съчувствие, подкрепа, време, да купиш по едно питие на приятелите ти. Ако си поставиш за цел да даваш, ще удариш джакпота в живота. Помни, че на света не му пука за теб. А се интересува ти какво можеш да дадеш. Щом осъзнаеш, че трябва да допринасяш за обществото, ще почувстваш удовлетворение.

6. Не слушаш вътрешния си глас

Има един вътрешен глас, който ти казва да напуснеш работата си, да скъсаш с гаджето си, да подобриш взаимоотношенията с родителите или приятелите си. Но поради някаква причина не го слушаш. Този вътрешен глас знае точно коя си и какво трябва да направиш, за да бъдеш щастлива.

Трябва да се довериш на себе си, да бъдеш смела. Запитай се какво те спира да си щастлива и се освободи от него.

В този списък има 6 причини, замисли се коя от тях те препъва по пътя към щастието ти. Трябва първо да разбереш какво е препятствието, а после да намериш сили, за да го преминеш.

Щастието е в твоите ръце. Ако не можеш да го намериш – започни да го търсиш първо в огледалото.