1. Нуждае се от одобрението на жените около себе си.

Зрелият мъж няма нужда да вижда обожанието в очите на другите жени - има нужда да вижда обожанието само в твоите. Незрелият мъж се ласкае от вниманието, което другите жени му оказват... ласкае се и се опитва да го провокира.

2. Съревновава се с другите мъже.

Зрелият мъж няма нужда да се съревновава с никого - само със себе си. Незрелият мъж се сравнява с всички... иска да е по-добър от всички... просто защото се чувства застрашен от всички.

3. Държи на всяка цена на наложи мнението си.

Зрелият мъж знае, че истината се ражда в спора, и че, за да бъде връзката между двама души истинска и силна, от време на време всеки от тях трябва да "губи битката"... дори вътре в себе си да смята, че е прав. Незрелият мъж смята, че трябва да печели всяка битка, защото именно с тези "победи" измерва своята стойност... и защото не разбира, че така всъщност в крайна сметка ще загуби. 

4. Не спазва обещанията си.

Зрелият мъж държи на думата си, защото знае, че именно това го прави мъж. Незрелият мъж държи на думата си, само когато му изнася - за него е най-важно не да направи това, което е обещал, а да направи това, което в момента е най-изгодно за него.

5. Иска да получава, без да дава.

Зрелият мъж знае, че, ако искаш да бъдеш обичан, трябва да се научиш да обичаш; ако искаш да получаваш любов, трябва да се научиш да даваш любов. Незрелият мъж иска внимание, подкрепа, разбиране, вярност, но не иска да дава същото в замяна, иска жената да е негова, без той категорично да е нейн.

6. Държи се като дете, а иска да го възприемат като възрастен.

Зрелият мъж е запазил детското в себе си - възторга от живота, любопитството, енергията... но се държи като възрастен, разумен, отговорен мъж. Незрелият мъж е запазил единствено и само държането като разглезено дете - сърди се, когато не получи това, което иска, цупи се, иска да бъде приласкаван и обгрижван... вместо той самият да приласкава и обгрижва. 

7. Светът му се върти около него и само около него.

Зрелият мъж знае, че е важно да се грижиш за себе си, но не по-малко важно е да умееш да се грижиш за другия, да усещаш, чуваш, приемаш другия... да обичаш другия. Незрелият мъж се грижи само за себе си, усеща, чува и приема само себе си... обича само себе си.

И така, скъпа моя, ако след прочетеното би сложила мъжа до теб в графата "незрели мъже", запитай се дали наистина си струва точно той да е мъжът с теб...