Ето как лесно ще разпознаеш хората до теб, които ти вредят. Това са...

1. Вечните песимисти

Каквото и да разкажете, каквато и своя идея да им споделите, те винаги ще намерят как да ви "върнат на земята", как да "налеят разум в главата ви", как да попарят ентусиазма ви...

2. Вечните жертви

Винаги и от всичко се оплакват. Те са онеправданите, излъганите, наранените. Те са тези, които имат нужда от успокоение, грижа, подкрепа. Те... не ти.

3. Вечните използвачи

Хората, които те търсят само тогава, когато имат нужда от теб. Когато имат полза от теб. Когато това, което ще получат, е повече от това, което ще дадат.

4. Вечните недоволстващи

Никога и за нищо не може да им се угоди. Всичко ги дразни - от жената на касата в магазина до шофьора на автобуса, от колегите им до шефовете им, от съседа, когото срещат в асансьора, до непознатия на улицата...

5. Вечните енергийни вампири

Те изцеждат енергията ти, ентусиазма ти, желанието ти за живот. Изцеждат силите ти и самия теб. Изцеждат душата ти. Заличават усмивката ти. Убиват радостта ти.

6. Вечните съветници

Давай си мнението с повод и без повод. И не просто го дават. Налагат го. Настояват да се събразиш с него. Настояват, че знаят по-добре от теб какво е най-доброто за теб. Настояват да бъдеш повече като тях и по-малко като себе си.

7. Вечните одумници

Говорят зад гърба на всеки. С готовност раздухват всеки нов слух. И с още по-голяма готовност го доукрасяват. Твърдят, че не обичат да клюкарстват, но точно това правят непрекъснато.

8. Вечните ревнивци

Ревнуват непрекъснато. С повод и без повод. Ревнуват, ако някой получи повече внимание, отколкото получават те. Искат винаги да са най-обгрижваните, най-ухажваните, най-обичаните... Искат просто да са най.

А какво искаш ти? Да продължиш да се съобразяваш с тях? Или да започнеш най-накрая да се съобразяваш със себе си? Време е за избор...