Правилното управление на стреса е решаващо за нашето здраве. Само защото не забелязваш физически знаци на стреса, не означава, че тялото и умът ти не молят за почивка. Лесно е да се увлечеш в работа и ангажименти и да забравиш за себе си. Опитай се да намалиш темпото и да отделиш няколко минути на ден за релакс. Dama.bg ти предлага някои идеи, които ще ти помогнат да отпуснеш тялото и ума си:

1. Пиши

Да поддържаш дневник означава да отделяш голямо количество от времето и вниманието си за него. Всъщност здравословните предимства от писането са много по-големи. Те включват намаляване на стреса, главоболието и подобряване на съня. Писането те кара да мислиш и е отражение на проблемите, а това от своя страна, помага да изчистиш съзнанието си.

2. Отиди на кино сама

Един от най-добрите начини да избягаш от всичко и всички, е да се отправиш към кино салона сама. Само се замисли - говоренето не е позволено и трябва да изключиш телефона си. Просто перфектно.

3. Йога

Дори и да не си падаш по йогата, не можеш да отречеш отпускащия ефект от тези упражнения. Една бърза йога тренировка ще ти помогне отново да намериш връзката със себе си и да забравиш за малките дразнещи неща от ежедневието. Дори не е нужно да я правиш всеки ден, веднъж в седмицата е напълно достатъчно.

4. Оцветявай

Завръщането към детските години може да ти звучи странно, но това всъщност е чудесен метод за намаляване на стреса. То пренасочва вниманието ти към креативна активност, която влияе добре на психиката. В допълнение към това, действа и носталгичният фактор, който носи позитивен заряд от прекрасните детски спомени.

5. Почисти

Чистенето може би е последното нещо, което ти се прави в края на деня, но то до голяма степен е свързано с релаксирането. Разчистването на дома или дори на стаята, автоматично създава по благоприятна среда, а и в процеса, изчистваш ума си от всичко натрупано през деня. Освен това, подреждането на бъркотията предотвратява потенциалните “подпалки” на стреса.

6. Поговори с приятел

Не е задължително релаксирането да е самостоятелен процес. Знаеш колко много помага, когато в труден момент поговориш с приятел. Дори едно бързо обаждане, прибирайки се у дома, ще намали нивата на стреса.

7. Слушай музика

Кога беше последният път, когато слуша музика без някой или нещо да те разсейва. Изключи телефона си и си пусни някой релаксиращ микс от YouTube или стар диск с приятна музика. След 1 час ще се чувстваш като нова!

8. Иди на почивка

Може би не го осъзнаваш, истинската почивка е  наистина важна. Авиокомпаниите и туристическите агенции пускат оферти с намаления всеки ден, затова резервирай своята спонтанна двудневна екскурзия и си дай почивка от света. А за по-пестеливо пътуване, просто отиди в някой близък град. Всяко едно място ще свърши работа. Ако не искаш да си сама, вземи някоя приятелка, съвсем малко багаж и си готова.

9. Застани до прозореца

Освободи се от всичко и застани до прозореца с чаша чай или ароматно кафе. Независимо дали гледката е градска или е природен пейзаж, да бъдеш от другата страна ти позволява да “видиш” отражението на нещата и да обмислиш нещата в перспектива.

10. Смей се

Смехът веднага ще сведе стреса до минимум и ще разбуди цялото ти тяло. Няма как да отречем ползите, които има смехът за нас. Затова не се колебай, обгради се от любимата си компания или просто прерови YouTube за забавни видеа. Възможностите са много, изборът е твой.