Успехът е лесно достижим. Прави правилното нещо, в правилното време, по правилния начин.

Всеки път, когато взимаш някакво решение, започваш да се чудиш дали другият избор не е по-правилният. Тази вътрешна битка те прави сърдита и нещастна, без значение избора, който правиш. Това е така, защото често взимаш решения не на база собствените си желания и нужди, а тези, които са одобрени от обществото и ще бъдат в негова полза. Ако искаш да бъдеш успешна и щастлива, трябва да спреш това и да започнеш да мислиш повече за себе си.

Спри да казваш „Може би”, когато искаш да кажеш „Не”

Често, когато някой ти предложи нещо, което не е съвсем по вкуса ти, но пък ти е неудобно да му откажеш, казваш „може би”. Но по този начин човекът срещу теб не приема отговора ти като отказ и в крайна сметка се оказваш на място, на което не искаш или правейки нещо, което не желаеш. Затова е време да се отърсиш от притеснението и да започнеш да казваш НЕ, вместо МОЖЕ БИ. Дори да бъде неудобно в началото, с времето ще разбереш колко по-добре е по този начин. И не се притеснявай, че човекът срещу теб може да се разсърди. Ако наистина ти е близък, няма да го направи. Да бъдеш откровена е по-добре от всяко друго решение.

Всеки един аспект от живота ти влияе на останалите

Според една теория, за да бъдеш успешен, трябва да се откажеш от нещо. Това е така, защото всеки един аспект от живота ти влияе на останалите. Затова е добре да помислиш кои са нещата в живота ти, които ти пречат и те отдалечават от целите ти. Ако например, шефът ти иска да поемеш допълнителен проект в работата, това може да се отрази на здравето и отношенията с половинката. Подобни примери можеш да намериш във всяко едно отношение, но могат да се обобщят с едно изречение: Колкото повече неща правиш за друг, вместо за себе си, толкова повече губиш контрол над собствения си живот.

Запомни: всеки човек има своите изисквания и очаквания, но не е твоя работа да ги оправдаеш. Ти си господар на собствения си живот.

Не позволявай на „Трябва” да контролира живота ти


В живота си ще срещнеш много ситуации, в които „трябва” да направиш нещо, за да продължи животът ти мирно и спокойно. Ако например, наближаваш 30-те, трябва да започнеш да мислиш за създаване на семейство. Но единственото, което предизвиква вълнение в съзнанието ти, е събирането на багажа и отпътуването към нови дестинации. С годините ще разбереш, че „трябва” не означава „задължително”. И ще спреш да се съобразяваш толкова с нещата, които „трябва” да вършиш като добра жена. Колкото и трудно да ти бъде в началото, ще разбереш, че има само едно правилно нещо, която трябва да правиш в живота си и това е да погрижиш за себе си. Само ти знаеш какво ще те направи щастлива и спокойна. Отърси се от нещата, които обществото ти налага, забрави за „трябва” и започни да изпълняваш твоите лични желания.

Следвайки тези прости съвети, започваш да градиш собствения си живот, да се бориш за постигането на собствените си цели и много скоро ще видиш как животът ти става точно такъв, какъвто си мечтала.