Когато си млада, често правиш планове - за местата, които искаш да посетиш, за връзките, които мечтаеш да имаш, за кариерата, дори за старините си. Но правиш ли планове как да подобриш начина си на живот?

Колкото и добре да живееш, животът ти винаги може да бъде по-добър от колкото е в момента. И само ти имаш силата да постигнеш това. Ние от Dama.bg ти предлагаме няколко преживявания, които да включиш в списъка си с постижения, преди да навършиш 30, за да подобриш значително живота си.

1. Намери начин да изкарваш допълнително пари

Да, кариерата ти може да бъде точно тази, за която си мечтала като малка, но ако искаш да забравиш за финансовите притеснения, прави като богатите. Всеки човек, известен със завидното си богатство, знае, че за истинска финансова независимост е нужно да имаш повече от един източник на доход. Намери своята страст и помисли как можеш да изкараш допълнителен доход от нея. Но помни, трябва да е нещо, което наистина ти доставя удоволствие, за да не се претовариш от работа.

2. Пътувай сама

Когато пътуваш сама, ти разкриваш изцяло нов свят и изцяло нова страна от себе си. „Самотното” пътуване, в което нямаш на кого да разчиташ, освен на себе си, развива инстинкта ти за самосъхранение. Освен това, така можеш да опознаеш нова страна, хора и култура, без да се налага да се съобразяваш с друг, освен със себе си. Това е важна стъпка по пътя към съзряването ти.

3. Започни да спестяваш

Когато си на 20, мисълта за спестявания, пенсия и старини почти не преминава през съзнанието ти. С наближаването на 30-те, обаче, нещата започват да се променят. Осъзнаваш, че не можеш да разчиташ на държавата, за да осигури спокойното ти бъдеще, трябва да го направиш сама. Затова е добре да започнеш да спестяваш колкото е възможно по-рано. Определи си месечна сума, която да отделяш в своя спестовна сметка. Така ще си спокойна, че ако нещо ти се случи, ще можеш да реагираш. Ако не, ще бъдеш спокойна за бъдещето си.

4. Бъди по-добро гадже

Връзките са трудни. Когато си млада можеш да си позволиш всякакви неща, но колкото по-зряла ставаш, толкова по-важно е да започнеш да си взимаш поука от грешките си. Време е да помислиш за старите си връзки. Опитай се да откриеш грешките си и мисли за това как да не ги допускаш в бъдеще. Ако си обвързана, открий тези грешки в сегашната си връзка и ги поправи, за да покажеш на любимия колко страхотна жена има до себе си. Ако си свободна, сега е моментът да подобриш себе си, за да се превърнеш в жената, за която всеки мъж би мечтал.

5. Яж по-малко въглехидрати

С наближаването на 30-те си години е добре да започнеш да се храниш по-здравословно, с по-малко въглехидрати и захар. Така ще поддържаш тялото си здраво, а проблемите, които се появяват с напредването на възрастта, ще закъснеят.

6. Поемай повече рискове

С възрастта ставаш все по-предпазлива и отказваш различни възможности от страх. Страх от провал, загуба, самота. Не позволявай това да се случва. Приеми провала като урок и без страх приемай всяко ново предизвикателство, изправило се пред теб. Ако се провалиш, ще научиш ценен урок. Но ако успееш, ще живееш пълноценен живот, а на старини ще си спомняш за страхотните преживявания.