В днешно време разводът се е превърнал в нещо обичайно и ни боли само докато четем черната статистика. Въпреки че разводите стават все повече, никой от нас не иска да има провален брак, всеки се надява на щастлива и дълготрайна връзка. Но как да я постигнем? Как да опазим брака си?

Днес ви представяме списък от 10 съвета на психолози и експерти, които може би ще ви помогнат да спасите брака си.

1. Уважавайте се взаимно

Взаимното уважение е в основата на всеки брак. Дори когато сте ядосани, не забравяйте да проявявате уважение. Ако цените другия и го уважавате, ще избегнете онези ситуации, в които единият се чувства манипулиран и принизен. А всички знаем, че манипулациите и обидите няма да задържат човека до вас.

2. Не сравнявайте партньора си с останалите

Не сравнявайте партньора си със съпрузите и съпругите на останалите. Нито мислено, нито на глас – тези сравнения с нищо няма да ви помогнат. Особено пък когато сравненията се базират на постове в социалните мрежи – там всичко е в голяма степен фалш и в много случаи нещата не са толкова перфектни, колкото изглеждат на снимка. Така че, когато видите, че нечий съпруг е подарил на своята любима огромен букет, завел я е в скъп ресторант или ѝ е купил екстравагантен подарък, недейте да завиждате – тези жестове не показват задължително, че двамата се обичат.

3. Поддържайте се във форма

Винаги трябва да се грижите за себе си. Сексът е много важен за всяка щастлива връзка. Не позволявайте на страстта да си отиде, не се занемарявайте. Грижете се за здравето си и спортувайте повече. Дори вкъщи избирайте удобни, но спретнати и чисти дрехи. Знаем, че старият ви анцуг на 10 години е много удобен, въпреки че има някоя и друга дупка, но защо не се поглезите и не си купите чисто нов. И сме далеч от мисълта да ви предложим всеки ден да се разхождате по секси нощница, но от време на време няма да ви навреди. Но всичко това не се отнася само до дамите – господата също трябва да се грижат за външния си вид

4. Съпругът трябва да е на първо място, а след това да са децата

Да бъдеш родител, значи да си жертвоготовен и всеотдайно да се грижиш за децата си, но ще направите голяма грешка, ако пожертвате брака си в името на детето. Първо, ако целият ви живот се върти около детето, това ще навреди не само на вас, но и на детето ви. Второ, родителите са градивната частица на семейството, те са в центъра му. Трето, един ден децата ще пораснат и ще напуснат дома, ако не сте се развели дотогава – какво ще правите? Тогава ще останете само двамата и ще трябва да се научите да общувате наново или ще осъзнаете, че нищо не ви свързва повече и сте като двама непознати. Наистина ли искате това да се случи? Отделяйте повече време за връзката ви и не прехвърляйте цялата си енергия и обич върху детето, защото много скоро онова, което ви е свързвало със съпруга ви, ще бъде само далечен спомен.

5. Прощавайте си

Никой не е перфектен. Всички правим грешки. Във всяка връзка има недоразумения, обиди и болка. Ако партньорите не могат да си прощават, връзката, рано или късно, ще рухне под натиска на натрупаното недоволство.

6. Не се опитвайте да променяте партньора си

Много хора се заблуждават, че могат да променят съпруга или съпругата си. Можете да откриете недостатъци у всеки човек, но това не означава, че имате правото да променяте останалите и да се надявате един да заприличат на човека от вашите фантазии. Разбира се, някои неприятни и вредни навици могат да бъдат обсъдени и променени, но не бива да се опитвате да променяте неща от типа на религиозни виждания, отношенията с родителите му, хобитата му, възгледите му към света и ценностите му. Старайте се да създавате повече семейни навици и традиции, които са приятни на всички.

7. Избягвайте големи думи, особено „развод“

Опитвайте се да избягвате гръмките фрази като „Ако това продължава, ще те напусна“. И недейте да използвате думата „развод“, ако наистина не сте готова да се обърнете към адвокат и да изпълните думата си, защото един ден на партньора ви ще му писне от вашите заплахи и ще ви каже: „Хубаво, стягай си багажа“. Тогава и да се молите и да се кълнете, че не сте го мислили наистина, нищо няма да промените. Заплахите, които изричаме в пристъп на гняв, не се забравят. Дори да се сдобрите, подобни ултиматуми повишават вероятността да се разделите.

8. Контролирайте емоциите си

Когато усетите, че искате да обидите партньора си и да го нараните, кажете си „стоп!“. Излезте от стаята, ако усещате, че не можете да се контролирате, поемете си дълбоко въздух и кажете, че имате нужда от малко време на спокойствие. Излезте на разходка и позволете на гнева ви да се уталожи, а после се върнете и поговорете спокойно. Но недейте да използвате такива паузи като наказание и като опит да изолирате партньора си. Кажете му, че ще продължите разговора, след като и двамата малко се успокоите. След това наистина спазете думата си и продължете темата.

9. Никога не говорете с лошо за партньора ви

Никога не казвайте лоши неща за партньора ви на останалите, освен ако нещата не са наистина сериозни и не възнамерявате скоро да го напуснете. Не споделяйте нито на приятелите ви, нито дори на майка ви. След някой спор може да сте ядосани и да искате да изпуснете парата, затова разказвате на дълго и на широко какъв идиот е съпругът ви, какви глупости прави и как може да мисли по този начин. След това на вас ви минава и забравяте за случилото се, но можете да бъдете сигурни, че вашите приятелки няма да забравят. С всяко малко оплакване вашият партньор ще става все по-черен в техните очи и много скоро те ще си съставят лошо мнение за него и ще започнат да се отнасят враждебно с него. Накрая може и да ви убедят да се разделите.

Когато между вас възникне проблем, първо го обсъдете с половинката си и вижте дали можете да го разрешите помежду си.

10. Научете любовния език на партньора ви

Всеки от нас изразява любовта си по различен начин и има различна представа за романтика, т.е. всеки от нас говори свой собствен език на любовта. Дори много да се обичате, с партньора ви може да говорите на различни езици. Може би той изразява любовта си с действия, а може би го прави с думи, с допир или с подаръци. Наблюдавайте го и вижте как изразява любовта си, обърнете внимание и какво му харесва. Ако знаете какъв е неговият език на любовта, ще можете да го използвате, за да го направите щастлив.