1. Никога повече не се оставяй на рутината

Продължавай да опитваш неща, които те изваждат от зоната ти на комфорт. Неща, които те карат да израстваш. Животът се случва извън зоната ти на комфорт. Живей на ръба.

2. Никога повече не очаквай нищо от никого

Очаквай неща само от себе си. Единствено от себе си. Всички, рано или късно, ще те разочароват. Не защото са лоши хора, а просто защото в един момент техните приоритети ще бъдат различни от твоите.

3. Опитай се да не съдиш хората

Много неща, много хора ще те провокират да се държиш осъдително. Недей. Нещата са такива, каквито са. Хората са такива, каквито са. Единственият човек, към когото можеш да подхождаш критично, си самият ти.

4. Не се страхувай от промяната

В даден момент в живота ще се огледаш и ще разбереш, че всичко около теб вече е различно. Не си на същото място. Не си същият човек. Не се страхувай. Прегърни промяната. Тя значи, че израстваш.

5. Научи се да отстояваш позицията си, без да си груб с останалите

Казвай това, което мислиш, но не го прави по начин, който да обиди другия. Всеки има право на мнение. Както ти, така и той. Уважавай го.

6. Научи се да се чувстваш добре в кожата си

Спри да се гледаш на себе си през призмата на перфекционизма. Обичай тялото си такова, каквото е. Обичай себе си. Без условности. Без изключения.

7. Спри да се връщаш към хора, които те нараняват, само защото не виждаш пред себе си алтернатива

Ще срещнеш по-добри хора. Със сигурност. Не бягай от тях. Не се връщай към миналото. Хората, които останаха в него, са там с причина. Гледай напред. Бъдещето те очаква. И едно е сигурно: ще е по-добро от миналото ти!

8. Не търси одобрението на останалите

Не измервай успехите си с аплодисментите, които получаваш. Мнението на другите не е важно. Не се опитваш да валидираш мечтите и стремежите си чрез тях. Вярвай в себе си. Вслушвай се в себе си. Само това е важното.

9. Приеми, че от време на време ще изпитваш несигурност

Не се осъждай, когато не знаеш накъде отиваш и какво искаш. Не бъди строг със себе си, когато не си убеден, че ще постигнеш лесно целите си. Несигурността е нещо нормално. Дай си време. Ще я преодолееш. Просто се вслушай във вътрешния си глас. Той ще ти припомни силата, скрита в теб.

10. Запомни, че делата са по-важни от думите

Спри да си обещаваш, че ще промениш живота си. Просто го направи. Думите не значат нищо. Обещанията не значат нищо. Важни са само делата. Малките стъпки, които правиш всеки ден. Не отлагай повече. Животът не чака.

Автор: Ошин Ахлауат