Склонни сме напълно да вярваме на очите си, но истината е, че не е никак трудно да излъжете човешките сетива, и тези оптически илюзии го доказват.

Вижте дали ще заблудят и вас и колко бързо ще намерите онова, което се крие на снимката.

1. Двата ъгъла

Поглеждайки тези снимки, няма как да не решим, че това са две различни фотографии, заснети от два различни ъгъла, но всъщност това е една и съща снимка. Обяснението на тази илюзия е, че мозъкът ни, виждайки две снимки, се опитва да изгради история и ги вижда като две отделни фотографии, защото какъв е смисъл да има колаж от две еднакви снимки?

2. Котката

Някъде на тази снимка има една котка. Колко бързо ще я откриете?

Ако все пак не успявате да я откриете, вижте отговора тук:

3. Телефонът

Още една снимка, която ви предизвиква да се вгледате по-внимателно. През 2016 г. една жена от Филипините помолила приятелите си в социалните мрежи да ѝ помогнат, защото си е изпуснала телефона на пода и не може да го намери. Много хора решили, че тя се шегува и телефон изобщо няма, но жената не ги е излъгала – просто го е скрила много умело.

Намерихте ли го? Ако не сте, вижте отговоря тук:

4. 3D пешеходна пътека

Ясно е, че тази пешеходна пътека не лети във въздуха, но с тази оптическа илюзия властите в Исландия искали да накарат шофьорите да забавят преди пешеходната пътека. Гражданите много харесали интересната пътека, а и работела по план – шофьорите намаляли скоростта, виждайки „каменните блокове“ на пътя им.

5. Езерото

„Виждате ли езерото?“, се пита към тази снимка и наистина повечето онлайн потребители отговарят утвърдително.

Всъщност на снимката няма никакво езеро. Това е просто бетонна стена с пясък по ръба. Лудост, нали?

6. Снежният леопард

И тук ще трябва да потърсите едно скрито животно. Снимката е дело на австралиеца Ингер Вандайк, а снежните леопарди са много добри в криеницата.

Ако не успявате да го видите (като повечето хора), то тогава вижте отговора тук:

7. GIF със звук

Чувате ли звука в този клип? Всъщност няма звук, но заради треперенето на картината мозъкът ни се подготвя за звуковата вълна и сам се заблуждава, че чува грохот.

8. Мъжът в огледалото

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kevin Parry (@kevinbparry) on

Още един хитроумен начин, по който можете да използвате оптическите илюзии. Разбира се, това е просто номер, заснет много умело.

Ето още забавна илюзия от същия човек:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kevin Parry (@kevinbparry) on

9. Еднакви или различни?

Докато разчиства стаята на сина си, Марк Бланк-Сетъл открива оптическа илюзия с релсите на детското влакче. Когато частите се поставят една върху друга, те изглеждат еднакви, но когато ги поставите една под друга, те изглеждат различни.

Много хора решават, че това е просто трик, който се постига чрез заснемане под определен ъгъл, но всъщност тази илюзия е забелязана още през XIX век и е описана като илюзия на Джастроу. Има различни предположения защо се получава така, но най-застъпената версия е, че мозъкът се обърква заради разликата между късата и дългата страна на релсите – късата страна на едната релса оптически издължава дългата страна на другата релса и затова тя ни се струва още по-дълга, отколкото е.

10. Намерете двете жени за 10 секунди

Една много добре позната илюзия – на илюстрацията има две жени – млада и стара. Коя жена видяхте първо и можете ли да намерите другата в рамките на 10 секунди?

Повечето хора първо виждат младата жена, а ето къде се крие възрастната: