Много от предметите в нашия списък виждаме всеки ден, но реално не знаем какво е тяхното предназначение. Ако някога сте се чудили за какво служи малкото джобче на дънките или дупката в капачката на химикалката ви, сега ще разберете!

За какво служи гайката на гърба на ризата?

Има три възможни отговора. Първият и най-логичният - за закачане. Някога моряците в бързината са закачали ризите си на корабните куки. Вторият е от времената, когато са се носили подвижни яки и гайката се е ползвала за по-добро закрепване на вратовръзката. Третият е най-романтичният. В американските университети дамите, които смятали някой младеж за симпатичен, късали гайката на ризата им, което често водело до късането на голяма част от ризата. А понякога младежите сами режели гайките, за да покажат, че вече са заети. А момичетата от своя страна носели шалове с емблемата на университета на любимия.

Цилиндърчето на захранващия кабел

Няма как да не сте забелязали едно малко цилиндърче, което стои в края на захранващия кабел за лаптопа ви. Нарича се „феритен филтър“ или „феритна маниста“ и е просто устройство, което предпазва лаптопа ви. В него има две магнитни полуцилиндърчета, през които минава завитият на 360 градуса кабел. Той обира смущенията на сигнала по кабела.

Малката дупка в прозореца на самолета

Стъклата на прозорците в самолета са направени от няколко слоя. Сам по себе си вътрешния слой би се пръснал на парчета заради огромната разлика в атмосферното налягане извън и в кабината. Малките дупки компенсират голямата разлика в атмосферното налягане и позволяват на въздуха да се движи между слоевете на стъклото. Тези дупки предпазват стъклата не само от пръсване, но и от замъгляване - благодарение на тях между слоевете, от които са направени илюминаторите, няма влага и пътниците могат да се насладят на гледката.

Синята част на гумичката

Когото и да попитате сигурно ще ви каже, че червената част е за триене на молив, а синята - за триене на следи от химикалка. Е, това не е съвсем така. Оригиналният замисъл на синята част бил тя също да трие молив, но от по-дебела хартия. Само че производителите скоро разбрали, че техните клиенти не се досещат за функцията на синята част и я използвали грешно – за триене на написаното с химикалка. Производителите се възползвали и решили да промотират продукта си точно като такава гумичка.

Най-горният илик на ризата

Ако сте наблюдателни, сигурно сте сблъсквали и с тази мистерия – защо илиците (отворите за копчетата) са вертикални, с изключение на най-горния, където се закопчава яката? Той е хоризонтален. Много често такъв е и най-долният илик. Предполага се, че в тези области копчето непрекъснато опъва илика. Ако той е вертикален, копчето може да се изхлузи и да се разкопчае. При хоризонталния илик тази вероятност е много по-малка, защото копчето опъва илика само в ъгъла.

Допълнителните дупки на маратонките

Вероятно малка част от хората обръщат внимание на допълнителните дупки в обувките им за бягане. А би трябвало, защото тези дупки си имат своето предназначение. Те фиксират обувката много по-здраво към крака, което е много важно, когато играете спорт.

Предназначението на двете допълнителни дупки отстрани на кецовете Converse е логично – за проветряване.

Дупката в лъжицата за спагети

Разбира се, може да бъде използвана и за закачане, но всъщност чрез тази дупка можете да измерите точното количество спагети за една стандартна порция.

Малките джобове на дънките

Някои ще кажат, че тези джобове са за стотинки, други държат там бонбони, билети и дори презервативи, но повечето от нас не намират никакъв смисъл в тях. Разбира се, те са създадени с цел. Първоначално тези джобове са се появили през 1873 г. и са създадени от Леви Щраус. Използвали са се за съхранението на джобните часовници. Те били много популярни сред каубоите, завладени от Златната треска. Преди това те обикновени държали джобните си часовници в елеците, но така често ги губели, докато в малките джобове били на сигурно място.

Може би се питате за какво служат и капсите на дънките. В началото те са играели много по-важна роля, отколкото можете да си представите.  Първоначално дънките били използвани от работниците, но тежкия физически труд много бързо съсипвал дънките. Леви Щраус намерил решение и на този проблем – капсите, които подсилват плата.

Дупката в капачката на химикалките

Малката дупка на капачките всъщност може да спаси живот. Гладката капачка лесно може да бъде погълната, да стигне до трахеята, да я запуши и да предизвика задушаване. Малкият отвор затруднява самото всмукване, защото през него навлиза въздух и не се получава вакуум.

Резервното парче плат

Много често, когато си купите нова дреха, тя върви с резервно копче и малко парче плат. Копчето, разбира се, е в случай, че скъсате някое от останалите, но парчето плат не служи за зашиване на кръпки. То е един вид тестер. Трябва да го изперете, за да видите как ще реагира новата ви дреха – дали ще пусне цвят, дали ще избелее, дали ще се свие. По този начин няма да съсипете новата си придобивка в пералнята.