Известен факт е, че доматите съдържат ликопен – каротиноиден пигмент, който носи множество ползи за здравето. Всъщност той се съдържа във всички червени плодове и зеленчуци и е отговорен за оцветяването им. В най-голямо количество обаче може да се открие в доматите. В един средно голям домат има около 2-3 грама от мощния антиоксидант. Интересна подробност е, че доматеният сок съдържа повече ликопен от суровите домати.

Направени са редица проучвания относно влиянието му върху човешкото тяло. Ето 10 ползи от ежедневната консумация на домати, за които може би не знаете:

Предпазват кожата

Според проучванията доматите могат да предпазят кожата от влиянието на вредните ултравиолетови лъчи и да намалят риска от слънчево изгаряне. Учените смятат, че това се дължи на високата концентрация на каротиноиди. Въпреки това те подчертават, че консумацията на домати не може да замени изцяло употребата на слънцезащитни продукти. В допълнение към тези качества, някои проучвания сочат, че доматите могат също така да забавят процеса на стареене.

Полезни са за сърцето

Ликопенът е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от окислителни увреждания. Според някои проучвания той намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулт. Също така може да помогне за намаляване нивата на „лошия” холестерол, както и за понижаване на кръвното налягане.
Освен това доматите съдържат витамин В, флавоноиди и витамин Е, които могат да подобрят състоянието на сърцето.

Подобрят зрението

Освен ликопен, доматите също така съдържат лутеин и бета-каротин, които са изключително полезни за очите. Проучванията сочат, че тези хранителни вещества понижават вероятността от развитие на катаракта и поддържат зрението в добро състояние. Зеаксантинът (друг каротиноид, съдържащ се в доматите) в комбинация с лутеина предпазва очите от вредното влияние на синята светлина, която се излъчва от смартфоните и други дигитални устройства. Също така тези вещества могат да помогнат за облекчаване на главоболието, предизвикано от пренапрягане на очите.

Подсилват имунната система

Ликопенът, който изпълнява функцията на антиоксидант, може да намали нивата на свободните радикали в организма, които увреждат клетките и отслабват имунната система. Храните, които съдържат тази субстанция (като доматите), могат да намалят риска от развиването на рак на белите дробове, простатата или стомаха.

Заздравяват костите

Доматите са богат източник на субстанции (като витамин К и калций), които подсилват костната система. Те не само поддържат костите в добро състояние, но и помагат за възстановяване на костната тъкан. По отношение на мита, че консумацията на домати може да влоши състоянието при остеоартрит – няма доказателство, подкрепящо това твърдение.

Подобряват настроението

Повечето здравословни храни, включително доматите, са богати на минерали, като мед, цинк и манган. Едно от многото им полезни качества е, че могат да повлияят положително на мозъчната функция и настроението. 

Полезни са за косата

Според някои изследвания е достатъчно да консумираме само по 4-5 домата дневно, за да придадем по-здрав вид на косата си. Съдържащият се в тях витамин А може да я направи по-силна и лъскава. За съжаление, доматите нямат суперсилата да направят тънката коса по-обемна, но със сигурност ще подобрят състоянието ѝ.

Помагат за намаляване на теглото

Доматите са нисковъглехидратна храна, изключително подходяща  за диета, защото имат високо съдържание на фибри и вода, което създава чувство на ситост. Също така те са източник на хром, който помага за нормализиране стойностите на кръвната захар, което е ключов фактор за загубата на тегло.

Полезни са за белите дробове

Антиоксидантното действие на ликопена намалява нивата на свободните радикали в организма, предпазвайки го от респираторни проблеми. Бета-каротинът е известен с това, че подобрява функционирането на белите дробове и забавя процеса на стареене. Някои изследвания дори сочат, че доматите могат да допринесат за възстановяването на увредените от тютюнопушенето дробове.

Грижат се за поддържането на добро орално здраве

Според учените ликопенът предпазва от заболявания на венците, гингивит и пародонтит, борейки се със свободните радикали. Въпреки това е добре да избягвате прекомерната консумация на сурови домати. Високата им киселинност може да увреди зъбния емайл. Миенето на зъбите непосредствено след консумирането на домати може да влоши положението. Препоръчително е да изчакате поне 30 минути преди да ги измиете с четка за зъби или само да изплакнете устата с вода.