Да се влюбим е лесно. Но какво се случва, когато тези чувства започнат да изчезват? Сигурни сме, че поне веднъж сте били в такава връзка и сте се чудили какво да правите. Някои експерти смятат, че по-лесно е чувствата да изчезнат, отколкото да се влюбим. Но защо? Ето няколко предположения:

1. Искрата е изчезнала и връзката започва да се изхабява

Колкото и абсурдно да звучи, една от основните причини е скуката. И при единия, и при другия от партньорите. Чувствата при двойките започват да се изхабяват, а най-честата причина за това, е че те са погълнати от работата и другите задължения. Нямат време за разнообразие, а всекидневието е едно и също. А като добавим и липсата на страст... Е, определено имаме за какво да се притесняваме!

2. Липса на отдаденост

Според една от най-видните американски психоложки любовта изчезва, когато двамата партньори са се съсредоточили върху занимания, извън отношенията си като хобита, работа или приятели. Ако вниманието не е фокусирано върху отношенията им, тогава и енергията им няма да е насочена натам. Въпреки това, този факт може да бъде поправен и връзката да бъде спасена, но само и единствено, ако и двамата го искат.

3. Самодоволство

Проучване, направено сред разведени двойки показва, че най-честата причина за краха на романтичните отношения, са неоправданите очаквания. С други думи казано, когато единият от партньорите не получава вниманието, от което има нужда. Да си бъдем самодостатъчни е хубава черта, но и когато е единствената.

4. Липса на разбиране

Често срещан случай е наличието на обич, но липса на любов. Това се случва, когато единият партньор просто вече не е влюбен, започнат да възникват все по-чести спорове за това кой е прав и кой не. За да има стабилна връзка е важно усилията да бъдат насочени към взаимно разбирателство, а не обратното.

5. Липса на страст

Загубата на интимност и близост отваря голяма дупка между двама души. Когато отношенията в сексуален план са стабилни, разговорите са по-дълбоки и близостта е по-силна. Именно тогава се ражда желанието за споделяне и отдаване. Липсата на страст е често срещано явление при женените двойки, които имат деца, тъй като цялата тази любов се насочва към тях.

6. Липса на споделено време

Много двойки не си отделят достатъчно време, не ходят по почивки, не излизат по заведения. Причината е, че в такива моменти хората са склонни да водят по-задълбочени разговори или да разкрият своите притеснения. Но ако не го правим с половинката си, тогава с кой?

7. Липса на болезнена честност

Да казваш истината и само истината в една връзка е единственият начин да се разбирате напълно. Дори понякога да не е приятно, по-добрият вариант е истината да не се спестява. Само така страховете и притесненията могат да бъдат отхвърлени навреме и двамата партньори да станат по-близки и по-щастливи.

8. Разнообразие в сексуалния живот

Както споменахме, липсата на интимност не води до нищо добро. Важно е да можете да отдадете нужните усилия и внимание на партньора си в интимен план, като всеки път да бъбде различно и интересно, дори неочаквано. Както знаем, рутината може да бъде вредна във всеки един аспект. Съществува заблуда, че всичко трябва да идва от само себе си, но не винаги се случва, особено когато влияние имат хиляди други фактори.

9. Свалили сте розовите очила

Главна причина за разделите са нереалните очаквания. Започвайки нова връзка, партньорите чувстват еуфория, която с течение на времето изчезва и остава само реалността, от която се оказваме излъгани. Никога не правете неща, които не ви харесват в началото на връзката. По този начин има опасност да заблудите, както себе си, така и партньора си.

10. Взаимно нараняване

Много често и без да подозираме нараняваме човека до себе си. Ако това се случва твърде често и нещата не се оправят, един от двамата просто ще се откаже. Някои психолози смятат, че това започва да се случва при двойки, които са готови да преминат на следващ етап от отношенията си, но не го правят и оставят отношенията си в застой.