Да се определят насилниците не е трудно: това са мъжете, които са в състояние да вдигнат ръка срещу жена. Но сред тях има и такива, които тровят живота и самочувствието на партньорката си незабелязано и постепенно. Ще се опитаме да ви помогнем как да познаете опасния и разрушителен партньор.

Според данни на Световната здравна организация, най-малко 1 от всеки 3 жени на възраст от 15 до 49 години става жертва на физическо и/или сексуално насилие от страна на партньора си. Но тези, които живеят в атмосфера на психологическо насилие, често дори не осъзнават какво им се случва. Може никога да не ги докоснат с пръст, но перманентно да ги унищожават емоционално.

Психологът Ирина Чеснова изброява 10 възможни признака на психическо насилие от страна на партньора:

1. Той ви критикува

Вас, външния ви вид, начина на обличане, поведението, възгледите. Подчертава недостатъците, търси грешките ви. Подценява вашите емоции, надежди, планове, постижения. Осъжда, подиграва се, заяжда се, пуска злобни шеги, прави пренебрежителни коментари.

Унижава ви, сравнявайки ви с другите и по този начин убива самочувствието ви. "Ти си дебеличка, студена, безполезна, на кого си притрябвала? Какво би правила без мен?" Тиранинът напипва най-уязвимите места, за да ви атакува именно чрез тях. Предизвиква у вас чувство за вина и несъвършенство.

2. Той ви обвинява за всичко

За всички свои проблеми, неприятности и негативни чувства: "Ти не ме разбираш и подкрепяш", "Всичко е заради теб", "Това ти ми го причини! Ти ме провокираш! Ти си виновна!" ... За това, че не се стараете и не можете да предвидите неговото настроение и желания. Ругае, използва обидни думи, проклина, изкарва гнева и недоволството си върху вас.

3. Той игнорира вашите нужди, желания и молби

Дори когато казвате "не ми харесва, боли ме, не прави така", той продължава. Това може да бъде принуждаване да правите секс, например. Сълзите ви не го трогват, а само го дразнят. Той се затваря при всеки опит да изясните отношенията си, да му обясните колко болезнено и обидно е поведението му: "Омръзна ми!", "Искаш да се скараме ли?"

4. Той ви наказва за "неподчинението", съпротивлението или "лошото" поведение

Под "лошо поведение" може да се разбира всичко, което мъжът не обича. Наказва ви с гняв, студенина, презрение, мълчание. Отказва да ви даде пари, ако сте финансово зависими от него. Вие постоянно се чувствате виновни и се извинявате безкрайно.

Нямате право да поставяте под съмнение неговите думи и поведение. Той претендира да бъде център на вашата вселена. И вие трябва да задоволявате потребностите му, да изпълнявате често нереалистичните му искания, гледайки го отдолу нагоре. При това трябва да му благодарите!

5. Той ви контролира

Ограничава социалните ви контакти: трябва да поискате разрешение да се срещнете с някой, някъде, иначе ще има "наказание". Често ви изолира от приятелите и дори от родителите: "Действат ти лошо."

6. Той е подозрителен, ревнив и груб

И не само по отношение на вас, а дори към децата и животните. Той заплашва: "Ако ме оставиш, ще ти счупя главата". Използва сила като аргумент - притиска до стената, извива ръце, блъска, щипе. И, разбира се, може да чупи мебели, да удря по стените, да хвърля вещи.

7. Той внезапно променя настроението си

Повишена "експлозивност". Той лесно се обижда и следователно може да устрои скандал от нищото.

8. Той е сигурен, че винаги е прав

Оправдава своето поведение както му е угодно, а вас обвинява в неадекватност и ви кара да се съмнявате в себе си: "Ти си истеричка!"
Ако някой трябва да "поработи над себе си" и да се промени, това определено не е той. Мъжът - тиранин демонстрира превъзходството си, с всички средства се опитва да увеличи своето значение, предимства и достойнства: "Аз се блъскам по цял ден да печеля пари, а ти..."

Убеден е, че има право да гледа "отгоре" и от тази позиция да учи другите как да живеят, да говорят, кое не им е наред и как трябва да се променят. Това е объркана ценностна система „аз постъпвам винаги правилно, имам право на това".

9. Той ви праща противоречиви и манипулативни съобщения

И вие не знаете как да отговорите. Каквото и да направите, той винаги е недоволен: "Омръзна ми твоята мания да се грижиш за мен!" И след известно време: "Няма кой дори едно хапче против главоболие да ми даде".

Той е сигурен: "Аз знам по-добре кое е добро за теб"... Може да изопачава всичко казано от вас, да отрича очевидното: "Никой не е искал да те обижда, внушаваш си, а сега обвиняваш мен."

10. Той периодично ви дава надежда

Съществува така наречения цикъл на насилие. Живеете си мирно и спокойно, но през всичкото това време у тиранина нараства вътрешното напрежение. Следва акт на насилие (или по-голям скандал) и напрежението спада. След това той се разкайва: "Съжалявам, прости ми, ако можеш!” И за вас настъпва меден месец: мъжът ви обгражда с доброта, загриженост и помощ, сексът е прекрасен. Струва ви се, че това ще трае вечно. Но след известно време цикълът се повтаря.

Всичко посочено по-горе може да се нарече психологическо насилие, ако партньорът ви редовно се държи така. Дори ако са му присъщи само 2-3 признака от изброените, си струва да обърнете внимание на това.

Споделете тази статия с приятелките си, за да ги предпазите от подобни опасни отношения!