Кралица Елизабет II беше най-дълго управлявалият монарх в британската история. В един свят на постоянни промени тя изглежда бе символ на комфорта и гордостта за поколения британци.
Освен че е брилянтен и обичан монарх, кралицата е известна и със своето прекрасно чувство за хумор. Кралските помощници бяха свикнали да чуват нейния радостен смях, отекващ в залите на замъка. Въпреки кралската си кръв, тя винаги е била приятелски настроена към всички – от членовете на семейството си до своите поданици.

За да почетем паметта на покойната кралица, се обърнахме назад към някои интересни моменти в живота на Елизабет. Пазител на традицията и гордостта на британците, тя си е позволявала да нарушава кралските правила и дори да промени един вековен закон, с което е показвала, че преди всичко слуша сърцето си. А то беше отворено за всички.

1. Няма официални свидетели на раждането на първото ѝ дете

Вярно е, че кралските правила изискват официален свидетел, обикновено високопоставен политик, да присъства на всяко кралско раждане. Традиционното правило обаче се променя, когато кралица Елизабет II ражда първото си дете, принц Чарлз, без такова лице.

2. Кралицата кърми всичките си деца

Кралицата нарушава правилото, че кралските майки разчитат на кърмачки, за да кърмят новородените си, защото това уж им помага да се върнат към задълженията си. За съжаление тя е принудена да спре да кърми първото си дете, принц Чарлз, след като се заразява с морбили.

3. Смята се, че е казала на Уилям и Кейт да поканят когото искат на кралската си сватба

През цялата история на монархията важни гости винаги са били канени на кралските сватба. Изключение прави обаче сватбата на Кейт и Уилям. Кралицата обаче посъветвала внука си да не се съобразява напълно с това правило и с Кейт да започнат от приятелите си и след това да добавят онези, които е нужно да бъдат поканени.

4. Кралицата позволява на Кейт Мидълтън да направи снимки по време на първото си пътуване до Балморал

Херцогинята на Кеймбридж е запален любител на фотографията и често радва кралските фенове със снимки на децата си в социалните мрежи. Знаейки това, кралицата позволява да наруши протокола и да прави снимки по време на първата си визита в Балморал.

5. Тя кани майката на Меган Маркъл да остане за празниците

Според кралските правила на коледното тържество присъстват само близки членове на семейството. Но през 2018 г. кралицата прави изключение, като кани Меган Маркъл, която отскоро е годеница на принц Хари, и майка ѝ Дория да се присъединят към кралските особи за празниците. С това кралицата целяла да предложи подкрепа и да покаже уважение към бъдещата съпруга на Хари и нейното семейство.

6. Тя често приема цветя от фенове

През 2019 г. кралица Елизабет за пореден път нарушава правилото да приема букети от своите поданици и почитатели. Ирландска блогърка, която бе сред подарилите цветята, беше на седмото небе от щастие, когато монархът спря и прие подаръка ѝ.

7. Тя наруши правилото „никога не се оплаквай, никога не обяснявай“

По време на управлението си тя рядко говори с пресата или изразява чувствата си относно събитията поради кралското правило „никога не се оплаквай, никога не обяснявай“. През 2020 г. обаче тя го наруши покрай медийния натиск, на който бяха изложени Хари и Меган: „Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат много обичани членове на моето семейство. Признавам предизвикателствата, които са изпитали в резултат на интензивното наблюдение през последните две години, и подкрепям желанието им за по-независим живот”.

8. Тя модернизира процеса на траур

След смъртта на своя съпруг кралицата променя още една кралска традиция. Тя заменя традиционните траурни канцеларски материали с черен ръб и вместо това използва хартия за писане с черен герб за официалната си кореспонденция.

9. Тя направи всички деца на Кейт и Уилям кралски височества

Елизабет Втора обяви, че нейните правнуци от Кейт и Уилям, имат право да бъдат титулувани негово и нейно кралско височество. Това означава, че могат да се нарекат принцеси. Според традиционното правило само дъщеря им трябваше да носи титлата Лейди.

10. Кралица Елизабет II промени дългогодишния закон за кралското наследство в полза на момичетата

През годините най-възрастният потомък от мъжки пол на монарха се смяташе за следващия наследник на британския трон. Но кралица Елизабет II наруши това правило през 2013 г. Тя сложи край на традиционния закон за наследяване, основан на пола, като го промени в полза на момичетата. Това означава, че първо дете може да бъде монарх, независимо дали е момче или момиче.