Помните ли, когато на 29 април 2011 г. по време на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, един от почетните гости на сватбата бе Симеон Сакскобургготски, който е член на една от най-старите царски фамилии? Защо обаче именно той бе сред поканените и така важни гости по време на едно от най-големите събития в съвременната история на британската кралска фамилия?

Оказва се, че Симеон всъщност е четвърти братовчед на бащата на кралица Елизабет II - крал Джордж VI. Роднинските отношения на българската царска фамилия с английската кралска династия започват още от 18 век от херцозите Франц и Августа Сакс-Кобург- Заафелд, чиито две деца са Фердинад и Виктория.

Единият от синовете на Фердинад е Август, а дъщерята на Виктория е английската кралица Виктория, които се падат първи братовчеди. Синът на принц Август пък е цар Фердинанд, който е втори братовчед на английския крал Едуард VII - син на кралица Виктория. Българият цар Борис е трети братовчед на английския крал Джордж VI, а неговият син Симеон Сакскобургготски се явява четвъти братовчед на крал Джордж VI, бащата на покойната кралица Елизабет II.

Или иначе казано - кралица Елизабет II е пета братовчедка с децата на Симеон, а Чарлз е шести братовчед на внуците на Симеон. Тъй като те все още не са родители, принц Уилям Уиндзор няма братовчеди от българска страна на Сакскобурготска линия.