Ако понякога се чувствате зле в дадена ситуация или не знаете как да реагирате спрямо другия, не се притеснявайте това е нещо нормално. Важното обаче е да отстоявате изборите си и да не съжалявате за начина, по който се чувствате, а още по-малко да се извинявате за това. 

Вижте тези 10 случая, в които при никакви положения не трябва се извинявате. 

1. Когато изразявате емоциите си

Никога не трябва да се извинявате какво чувствате и как го изразявате. Имате право на емоциите си, независимо дали някой ги разбира, или не. Смело е да говорите, когато сте наранени или когато ви кажат, че сте "прекалено емоционални". По-лесно е да ви обвиняват отколкото да се извинят за отношението си към вас. 

2. Когато искате нещо по-добро 

Ако партньорът ви не полага толкова усилия, колкото и вие, можете да поискате нещо по-добро за себе си. Не е нужно да поддържате отношения, които са едностранчиви, не е нужно да държите устата си затворена, когато се чувствате разочаровани, не е нужно да продължавате да се задоволявате с по-малко или по-лошо, когато заслужавате повече.  

3. Когато следвате мечтите си

Не се налага да се извинявате за това, че се жертвате за кариерата си. Не е нужно да давате обяснения на никого за пътуването, което трябва да предприемете, за да стигнете до мястото, където искате да бъдете. Разбира се, другите може да ви попитат за това, но те никога не трябва да ви карат да се чувствате така сякаш трябва да се извините за времето, което сте отделили за постигане на някоя мечта. 

Ако вашият партньор постоянно поставя вас и вашите мечти на втори план, по-добре се разделете. 

4. Как се храните и как живеете

Тялото си е ваше и вие избирате какво да правите с него. Независимо дали тренирате, или хапвате повече сладко, дори този, който ви обича няма право да ви съди или да ви казва какво да правите. Разбира се, ако имате реален проблем, е правилно половинката да се намеси и да вземе отношение. 

5. Когато не искате да правите секс

Имате право да се чувствате уморени, да ви боли глава или да "не сте в настроение", без значение какво сте правили през деня. Позволено е да искате да се чувствате непривлекателни и да пропуснете някоя стъпка от всекидневното разкрасяване. Имате право да хапнете и да се отпуснете пред телевизора. Няма значение каква е вашата причина, всъщност няма нужда дори да има причина, позволено е да кажете „не“ и другата страна трябва да уважава това. Няма нужда от извинение.

6. Да бъдете неразположени

Абсолютно не е нужно да се извинявате за това, че сте емоционални по време на месечното си неразположение, не трябва да се срамувате да хапвате от буркана с шоколад с голяма лъжица. Не е нужно да обяснявате, че през тази седмица ще бъдете раздразнителни, изтощени и непоносими. Вие сте жена и трябва да се вслушвате в сигналите на тялото. 

7. Да искате пространство 

Не е нужно да се извинявате за това, че се нуждаете от време, за да правите неща, които са важни за вас. Вие имате право на свое пространство, имате право да правите неща, които ви правят щастливи. 

8. Да не харесвате някой, който се опитва да пречи на връзката ви

Рядко можете да се приятели с всички и да харесвате всеки приятел на половинката ви. Понякога има човек, който не ви вдъхва доверие и е позволено да се чувствате неудобно в неговата компания и няма нужда да се извинявате за това, а дори напротив, изразете мнението си. 

9. Когато сте наранени

Не е нужно да се извинявате, че се чувствате наранени или засегнати след спорове и се нуждаете от малко повече време, за да се възстановите и да простите. Не е нужно да казвате, че съжалявате, че сте чувствителни и имате крехко  и ранимо сърце. Имате право да бъдете разстроени, след като имате аргумент и ви е позволено да продължавате се сърдите на следващия ден, следващата седмица или дори следващия месец, ако положението наистина е сериозно и постъпката е почти непростима. 

10. Когато знаете, че е време да си тръгнете 

Знаете с какво можете да се справите и какво не може да понесете. Знаете лимита си. Знаете как искате да изглежда бъдещето ви и ако някой не се вписва в него, тогава не трябва да се извинявате за това. Имате право да си тръгнете, да търсите по-добър, да избирате себе си и никога да не се чувствате принудени да казвате, че съжалявате за нещо, което в крайна сметка е по вина на човека, който ви е тласнал в тази посока.