В практиката си виждам семейства, които се борят да отгледат неразглезени деца, които са благодарни, макар да живеят богато, да ходят на луксозни ваканции, да имат красиви домове и да притежават последните технологични джаджи, играчки и скъпи автомобили.

Питат ме дали е възможно и отговорът ми е „Да, но трябва да работите усилено за това“. Наричам го съзнателно родителство и се изисква известна дисциплина, за да се приложи. Ето няколко съвета как да го направите, като най-важното условие е да подходите осъзнато и с постоянство, за да постигнете успех!

1. Казвайте „не“ често

Забавяйте удовлетворението и не давайте на децата си това, което искат, в мига, в който го поискат, дори и лесно да можете да си го позволите.

2. Очаквайте благодарност

Отидете отвъд това просто да научите детето си да казва "моля" и "благодаря". Научете го на контакт с очите, правилно ръкостискане, обич и благодарност за любезните и щедри неща, които им се казват и им се дават. Ако не го правят, то ги помолете да върнат подаръка (на човека, от коготго са го получили или на вас) и обяснете, че все още не са готови да го получат.

3. Практикувайте алтруизъм

Дарявайте дрехите и играчките на нуждаещите се и въвлечете и децата си в този процес. Правете това редовно като семейство и сортирайте, опаковайте и доставяйте вещите заедно, за да може децата да разберат къде отиват те. И го правете често - не само по празниците.

4. Внимавайте какви са хората, с които общувате

Ако излизате с други заможни семейства, които разглезват децата си, може да не постигнете това, към което се стремите. Уверете се, че хората, с които прекарвате дълго време, имат подобни ценности на вашите - в противен случай ще се почувствате победени след известно време.

5. Пишете картички за благодарност

Да - на ръка, върху хартия и с писалка! Децата в днешни дни задържат вниманието си по-кратко върху едно нещо, лесно се разсейват и не се научават да отделят време и енергия, за да изразят благодарност. Този прост, но важен акт може да помогне на хлапето ви да извърви дълъг път, като му преподадете умението да изразява чувствата си и най-вече благодарност.

6. Не ги хващайте всеки път, в който паднат

Научете детето си от ранна възраст какви са естествените последстия от действията ни - споделете някои от собствените си преживявания и ги научете, че животът не винаги е справедлив. Не ги предпазвайте от разочарования. Трябва наистина да разберете и вярвате, че пропадането и падението са част от успешното развитие.

7. Устоявайте на изкушението да купувате всичко.

Само защото можете да направите нещо, не означава, че трябва да го направите! Не купувайте четири кукли – купете само една и научете детето си да обича и цени това, което има. Това е един от ключовите уроци как да не разглезваме малките.

8. Говорете с бабите и дядовците и им обяснете намеренията си

Споделете с тях желанието си да имате уважаващи, ценящи, мили и отговорни деца и начините, по които искате да постигнете целта си. Ще се нуждаете от тяхната помощ и съдействие – особено ако са като повечето баби и дядовци, които обичат да глезят хлапетата! Помолете ги да го правят с любов, време и отдаденост, вместо с играчки, храна и пари.

9. Научете ги каква е стойността на парите

Научете децата си да управляват парите си чрез спестяване, даряване и чак тогава харчене. Ако го направите от ранна възраст, ще изградите основата за отговорно отношение към финансите и на по-късен етап.

10. Споделете историята си

Накрая, но не на последно място, трябва да разкажете на децата си каква е историята на семейното ви богатство. Дори и да не разполагате с купища пари, просто обяснете на хлапетата как се издържате и как сте стигнали до този етап на живота си. Помнете, че да давате на малките това, което самите вие не сте имали, не винаги е нещо хубаво. Със сигурност сте научили много уроци по пътя си към това да се превърнете в човека, който сте днес.

В крайна сметка, ако имате разглезено дете, което непрекъснато мрънка, плаче и се ядосва, когато не получава това, което иска, можете да вините само себе си. Спрете да се ядосвате и приложете повечето (ако не и всички) подходи, за които ви разказахме по-рано.

Ще изпитате по-голямо удоволствие от това да бъдете родител, детето ви ще бъде по-щастливо и добре настроено и в дома ви ще властват любов и разбирателство. А това е нещо, което парите не могат да купят!