Много жени страдат от подуване на краката и стъпалата. Това подуване може да се появи особено след прекарване на дълги периоди от време в изправено или седнало положение. Но понякога това може да бъде и предупреждение за лошо кръвообращение или други здравословни проблеми. Ако това състояние се повтаря, вземете мерки и се обърнете към своя личен лекар.

Ние бихме искали да се радвате на здраве и благополучие, затова сме събрали списък със съвети, които можете да приложите на практика още днес. Не забравяйте да погледнете и полезния бонус, който сме подготвили за вас.

1. Време е да излезете и да започнете да се движите

Според експертите трябва да правим упражнения поне 30 минути всеки ден. Това не само ще ни поддържа стройни и във форма, но освен това може да подобри циркулацията на кръвта. Дейности като бягане или ходене могат да помогнат за засилване на кръвообращението. Опитайте се да включите упражненията в рутината си, както бихте насрочили среща с шефа си или бихте отделили време, за да помогнете на децата си с домашната им работа.

2. Разтягане

Друг жизненоважен и ключов елемент, който трябва да се пробвате да правите преди и след тренировка, е да се разтягате. Разтягането увеличава вашата гъвкавост, подобрява представянето ви при физически дейности и допринася за увеличаване на притока на кръв към вашите тъкани и органи.

3. Пийте чай или сокове

1. Пийте черен или зелен чай: Тази популярна напитка прави много повече от това да ви стопли през студените есенни сутрини. Чаят съдържа антиоксиданти, които подпомагат подобряването на кръвообращението. Така че изпийте една чаша, преди да направите своя джогинг сутрин. Вашето тяло определено ще ви бъде благодарно!
2. Сок от цвекло: Комбинацията от витамини, минерали и антиоксиданти в тази напитка я прави идеалният избор за начало на деня. Редовното му пиене може да помогне за намаляване на кръвното налягане и по този начин да повлияе благоприятно на всички странични ефекти, свързани с това състояние.
3. Сок от нар: Тъй като е богат на антиоксиданти, този плод подобрява кръвообращение. Освен това е зареден с витамин С, който помага на кръвоносната ни система, като укрепва кръвоносните съдове.

4. Почиствайте краката си със суха четка

Сред многото предимства на тази аюрведа техника са подобряването на циркулацията на кръвна и лимфните секрети в тялото. Нашата кръв носи лимфна течност, която се филтрира през лимфните възли. Когато следваме тази техника правилно, ускоряваме изпомпването на кръвта, което също помага за преминаването на лимфата през тялото и за премахването на токсините и патогените.

Стъпки за ефективно ползване на суха четна върху краката:

1. Вземете твърда четка с естествен косъм.
2. По-добре е да направите процедурата непосредствено преди къпане, а и така ще е по-удобно, защото ще трябва да свалите дрехите си.
3. Започнете от глезена и бавно се движете нагоре с кръгови движения.
4. Почистете със суха четка всеки крак, стигайки до горната част на бедрата. Трябва да отделите по около пет минути на крак.
5. Внимавайте за количеството натиск, който прилагате. Трябва да е твърдо, но не толкова, че да боли.
6. Когато приключите, можете да си вземете душ или вана и след това да нанесете малко лосион или масло за тяло.

5. Носете компресивни чорапи

Компресивните чорапи оказват натиск върху краката и глезените ви. Това позволява на кръвоносните ви съдове да изтласкват по-добре кръвта през тялото ви и до сърцето ви. В резултат на това те помагат за намаляване на подуването на стъпалата и краката и ще ви осигурят усещане за облекчение след дълъг ден, в който сте били прави. Преди да изберете най-добрия модел за вас, не забравяйте първо да се консултирате с лекар.

6. Правете си масаж

Намерете време през натоварения ден, за да се поглезите с масаж. Можете да го направите сами или да се обърнете към професионален масажист. Освен че това ще ви донесе усещане за релакс, това ще стимулира и кръвта и лимфната течност да циркулират по-лесно в тялото ви.

Следвайте тези стъпки за по-ефективен масаж:

1. Правете движения в посока нагоре.
2. Поставете пръстите си върху глезена.
3. Приложете натиск с пръсти, докато нежно движите ръцете си към бедрата.
4. Преместете ръцете си обратно към глезените и повторете същото движение около 10 пъти на крак.

7. Добавете суперхрани към вашата диета

Суперхраните предлагат високо ниво на хранителни вещества. Въпреки че не ви предпазват от хронични заболявания, те са много полезни поради богатството на елементи, които съдържат - като антиоксиданти, фибри и мастни киселини. Мазните риби като сьомга и скумрия са отлични източници на омега-3 мастни киселини. Тези мазнини подпомагат кръвообращението ни, защото насърчават отделянето на азотен оксид. Тази молекула разширява кръвоносните съдове, повишава кръвоснабдяването и следователно понижава кръвното налягане.

За тези от вас, които са вегетарианци, можете да получите този компонент чрез цвеклото. То е с високо съдържание на нитрати, които тялото ви превръща в азотен оксид.

Други суперхрани, които бихте могли да включите в диетата си, за да засилите кръвообращението си, са:
1. Зеленолистни растения
2. Лук
3. Чесън
4. Орехи
5. Горски плодове

8. Вземете възстановителна вана с английска сол

В края на деня няма нищо по-добро от това да вземете дълга релаксираща вана. Но ако искате да стигнете до следващото ниво: добавете малко английска сол. Тя съдържа химично съединение, наречено магнезиев сулфат. Експертите твърдят, че неговият дефицит може да допринесе за засилване на възпалителните процеси и хронични състояния.

Когато се накисваме във ваната, магнезият може да се абсорбира през кожата и по този начин повишаваме нивата на магнезий. Така че когато подготвяте ваната си, добавете малко английска сол във водата, потопете се и се насладете!

9. Повдигнете краката си

Може да не осъзнаваме това, но прекарваме по-голямата част от деня седнали и с кръстосани крака. А после се чудим защо краката ни болят или защо са подути. Има обаче прост начин да помогнем за подобряване на кръвообращението.

На първо място, повдигането на краката подпомага естествения кръвен поток, тъй като на вените не им се налага да работят срещу гравитацията. В резултат на това възпалението ще намалее, защото вече няма натрупване на отоци в краката и стъпалата. Освен това ще допринесе за смъкване на напрежението от краката и стъпалата и ще облекчи част от болката ви.

Следвайте тези стъпки, когато вдигате краката си нависоко:

1. Свалете обувките си.
2. Легнете на диван, легло или на пода: уверете се, че има достатъчно място, за да изпънете краката си. Ако лежите на пода, можете да повдигнете краката си до стена под ъгъл от 90°. За леглото или дивана вземете възглавници, за да поддържате краката си издигнати над нивото на сърцето си.
3. Вдигнете краката си за около 20 минути и повтаряйте всеки път, когато имате кратка почивка през целия ден – можете да наваксате някои работни имейли или да четете, докато правите това. Ако ви е достатъчно удобно, можете дори да подремнете.

10. Инвестирайте в добри обувки

Една от причините за подуването на стъпалата и съответно на краката може да бъде лошият избор на обувки. Колкото и стилни да са, високите токчета или заострените обувките не правят нищо добро на тялото ви. Освен това трябва да внимавате за размера. Неподходящите обувки могат да доведат до редица проблеми. Но не се притеснявайте, това не означава, че трябва да се отървете от тези модерни нови токчета.

Уверете се, че не ги носите твърде дълго и се опитайте да потърсите други алтернативи, като клиновидни токчета, които осигуряват по-добра опора и баланс, или маратонки.

БОНУС: Лесни упражнения за правене у дома

Преди да станете:
1. Изпомпване на глезена: Докато лежите по гръб с изпънати крака, сгънете краката си, като движите пръстите на краката си нагоре и надолу. Повторете поне 10 пъти.
2. Сгъвания в коленете: След като завършите това упражнение, с все още изпънати крака, повдигнете коленете си нагоре към гърдите и след това обратно надолу. Повторете десет пъти с всеки крак.
3. Повдигане на крака: Докато все още лежите по гръб, сгънете едното коляно и със стъпалото на крака си здраво върху равна повърхност. Повдигнете другия си крак, без да го сгъвате, докато и двете колене са на едно и също ниво. Направете това 10 пъти и след това повторете с другия крак.

През деня:
Ако седите твърде дълго на бюрото си, имайте предвид стойката си. Избягвайте да кръстосвате краката си твърде дълго и когато си вземете почивка, опитайте се да направите следните упражнения:

1. Повдигане на пети: Докато се държите за стол, повдигайте бавно петите си, докато застанете на пръсти. Спуснете петите си, докато докоснат земята. Повторете 10 пъти.
2. Стойки за крака: Докато се държите за стол, оставете единия крак здраво стъпил на пода и повдигнете другия. Задръжте това положение за 15 секунди и след това повторете с другия крак. Опитайте се постепенно да увеличавате времето, през което задържате тази позиция.