Чакаш ли животът ти да стане по-хубав, по-спокоен, по-пълноценен, за да се чувстваш щастлива и удовлетворена? Чакаш ли да стане нещо определено, за да си кажеш „Да, вече съм по-успяла“? Мислиш ли, че животът ти е толкова стресиращ, че нищо не може да се направи в момента? Ако си отговорила с „да“ на поне един от тези въпроси, значи твърде дълго си се фокусирала само върху лошото. Да, животът ни винаги може да е по-хубав – ако спечелим 10-20 млн. от лотарията, ако основем преуспяваща компания, ако срещнем мъжа на мечтите си... и докато си мислим колко по-хубав би бил животът ни, ако стане това и онова, ние пропускаме цялата му красота в настоящия момент.

Позитивното мислене привлича възможностите и радостните моменти, затова не боли да опитате да бъдете по-положително настроени към живота. Как да го постигнете? Следвайте 10 правила на позитивните личности:

1. Позитивните хора не бъркат отказването с продължаването напред

Вместо да се вкопчват в идеи, вярвания, и дори хора, които само ги натоварват, те продължават напред. Няма смисъл да се стараете за хората, на които не им пука за вас и съответно не се стараят за вас. По-добре продължете напред и отделяйте повече време на хората, които наистина ви ценят.

2. Позитивните хора нямат „добри дни“, те си ги създават

Позитивните хора не чакат и не разчитат на късмета си, те са активни и действат. Притесненията ви водят до пасивност, която пък ви пречи да живеете живота си пълноценно. Вместо да се страхувате, че ще сгрешите, правете грешки, не се плашете от промяната и изградете живота, за който мечтаете.

В тежките моменти позитивните хора търсят начин да променят положението, а не се надяват, че всичко ще отмине един ден.

3. За тях миналото си остава минало

Добрите и лошите спомени си остават там, където им е мястото – в миналото. Позитивните хора не въздишат напразно по доброто старо време, защото са твърде заети, за да създават нови положителни спомени. Грешките си те използват като ценен опит, а не като нещо, което да ги дърпа назад, карайки ги да се страхуват от бъдещето. Ако не грешите, как ще се научите да бъдете по-добри?

4. Позитивните хора са благодарни

Обикновено позитивните хора са и най-благодарните хора. Те не се фокусират върху лошото, а са благодарни за всичко хубаво, което им се е случило. Те се радват на приятните гледки, на сладките аромати, на хубавите емоции и на новите изживявания. Те гледат на света като на ковчеже, пълно със съкровища.

5. Фокусират се върху новите възможности и върху уменията си

Оптимистите се съсредоточават върху това, което умеят, а не върху това, което не могат. Те знаят, че не са перфектни, знаят, че нямат отговора на всеки въпрос, но са уверени, че могат да се справят, ако положат нужните усилия. Те не се страхуват да изпробват нови решения за стари проблеми, вместо да постъпват по един и същ начин, надявайки се, че този път нещата ще бъдат различни.

6. Позитивните хора не позволяват на страховете да контролират живота им

Хората, които позволяват на страховете да контролират живота им, никога не живеят истински. Ако постоянно се страхувате, че ще сгрешите, никога няма да пробвате нещо ново. Позитивните хора знаят, че грешките също са съществена част от успеха, защото ни дават ценни уроци, с които израстваме като личности.

7. Позитивните хора се усмихват често

Смехът и усмивките са заразни! Всички ние обичаме да бъдем около позитивни личности, които ни зареждат с енергия. Все пак кой не би искал да прекарва повече време с човек, който умее да се надсмива на себе си и не мрънка постоянно? Позитивните хора гледат сериозно на живота, но не се приемат твърде сериозно.

8. Позитивните хора умеят да общуват

Позитивните хора избягват да съдят другите, да се карат с тях и не се поддават на провокации. Те знаят, че усмивката отваря много повече врати от намръщената физиономия. Те се държат мило и внимателно с околните, подхождат с такт и финес. Но в същото време не позволяват на околните да ги мачкат или да развалят деня им.

9. Позитивните хора знаят, че в живота има и болка

Една от най-големите заблуди е, че ако си оптимист, това означава, че си вечно щастлив. Това изобщо не е така. Тъгата, гневът, болката, разочарованието са съществена част от всеки житейски път. Как бихме могли да бъдем съпричастни към другите и да бъдем добри, ако не познаваме какво е болка и страдание? Позитивните хора не бягат от тези емоции, те си позволяват да ги изживеят и така ти преодоляват по-лесно.

10. Позитивните хора не обвиняват другите за грешките си и умеят да прощават

Позитивните хора знаят слабите си страни и знаят, че съдбата им е в техни ръце, затова няма смисъл да обвиняват другите. От друга страна, те уважават себе си достатъчно, за да не играят ролята на жертва. В живота им няма място за стари вражди – те умеят да прощават и да продължават напред, когато видят, че няма смисъл да поддържат връзка с хората, които са ги наранили.