Любовта притежава интересното свойство да ни заслепява и да ни пречи да видим реалните качества на партньора ни. Да, любовта е опияняваща, но за щастлив брак трябва да познавате партньора си наистина и да знаете мнението му по няколко изключително важни въпроси.

Преди да кажете заветното „да“, трябва да поговорите за няколко неща:

1. Хобитата и личното пространство

Семейството и сериозното обвързване може да са плашещи за артистичните натури. Но бракът не бива да се възприема като „присъда“ или „затвор“. Просто трябва да поговорите с партньора си за хобитата ви (независимо дали колекционирате марки, тренирате зумба или обичате да се гмуркате) и да сте сигурни, че другият подхожда с разбиране и уважение към заниманията ви.

2. Недостатъците и положителните страни на такъв съюз

Понякога ни отнема години да разберем за лошите страни на партньора ни, които биха оказали негативно влияние върху дългосрочна връзка. Но най-добре е да сте наясно със странностите на другия в ранен етап от връзката. Помислете какво харесвате и какво не харесвате в партньора си. Можете ли да преглътнете недостатъците? Може ли нещо да се промени? Какви ваши недостатъци биха били проблем?

3. Родителите ви, децата, домашните любимци

Ето кои са основните въпроси, които трябва да обсъдите: Колко деца искате и кога мислите, че е най-подходящото време да имате деца? С родителите ви ли ще живеете или ще живеете отделно? Искате ли да имате котка, куче или друг домашен любимец? Последните два въпроса са лесни за обсъждане, но при първия могат да се получат сериозни разминавания. Може той да не иска да има деца изобщо, докато ти искаш поне три. Или пък той да е готов да създаде семейство, а ти си представяш, че ще имаш едно дете, но след десет години.

4. Семейните финанси

Двойките много често си делят разходите, без да правят задълбочени анализи на харченията си, но ако ще създавате семейство и ще издържате общо домакинство, е време да обсъдите финансовото ви положение. Създайте си някои основни правила, с които и двамата сте съгласни. Например: не може един от двамата да прави големи необмислени харчения, без да се консултира с другия.

5. Сексът

Дори при най-страстните двойки могат да се появят разминавания. Изследвайте сексуалността си, говорете за това, което ви възбужда, какво очаквате от секса. Такъв откровен разговор може да ви спести много бъдещи главоболия.

6. Приоритетите, традициите и религията

Ако сте от различни религии или произхождате от различна културна среда, трябва да обсъдите как ще възпитате детето си. Според експертите раждането на първото дете е повратна точка при такива двойки. Дори религиозните и културни различия да не са ви създавали проблеми преди това, с раждането на дете нещата се променят. Дори да не сте от различни религии, е добре да поговорите за приоритетите ви във възпитанието на децата. Може да се окаже, че имате съвсем различни разбирания за кое е правилно и кое е грешно при възпитанието на едно дете.

7. Доверието и ревността

Най-добре е да обсъдите всички подобни въпроси преди това и ако изобщо не сте съгласни с мнението на другия – да преосмислите връзката си. И двамата ли имате едно и също мнение за моногамията? Какво мислите за флиртуването, бизнес пътуванията и излизанията без другия? Някои двойки са като залепени и ходят навсякъде заедно, докато за други това е твърде ограничаващо. Вие в коя категория попадате? Ако знаете какво пробужда ревността у партньора ви, ще можете да бъдете по-нежни с чувствата му, но ако разбиранията ви са коренно различни... трябва добре да обмислите положението.

8. Несъгласията и споровете

Колкото и да се обичате, във връзката ви рано или късно ще се появят несъгласия и скандали. Но сериозните кавги могат да бъдат предотвратени, ако преди това си поставите „правила“, които да следвате в такива моменти. Например в определен момент да стопирате спора и двамата да останете насаме, преди да подновите обсъждането на въпроса. Така ще подновите разговора, когато сте малко по-спокойни. Или всеки път да изливате чувствата си на хартия. Каквото ви се струва подходящо.

9. „Езикът“ на любовта

Езикът на любовта може да бъде разделен на 5 подкатегории:

  • Думи на обич;
  • Време, прекарано заедно;
  • Разменянето на подаръци;
  • Мили жестове;
  • Физически допир.

Трябва да разберете с кой от тези езици си служи най-често вашия партньор, както и кой е най-важният за него. Ако се замислите, всеки от нас има предпочитание за един или два от тези езика.

10. Бъдещето

Как си представяте бъдещето? Дали двете картини съвпадат? Може да играете на една игра: Напишете или нарисувайте всичко, което си представяте в бъдещето ви – сватбата, къщата, децата, работата, общите ви пътувания. След това сравнете рисунките и вижте къде се разминават.