Късната бременност е много често срещана сред работещите жени в световен мащаб. Повечето жени се омъжват в ранна възраст, но с години живеят с партньорите си без да забременяват. Докато някои късни бременности са резултат от медицински състояния, по-голямата част от тях е въпрос на личен избор. Според статистика на организацията Save the children най-високата средна възраст за раждане на първо дете е в Гърция. След нея се нареждат Австралия, Италия и Япония.

В Холивуд примерите за жени, които стават майка на по-зряла възраст, също не са малко. За някои дами късното раждане е било първо, а други вече са имали деца преди това. Общото между тях обаче е, че са успели да станат майки на над 40-годишна възраст. Ето кои са те:

1. Джанет Джаксън

Певицата се омъжва за третия си (вече бивш) съпруг – катарския бизнесмен Висам ал Мана, през 2012 г. В началото на 2017 г., на 50-годишна възраст, Джанет ражда първото си дете. Тя нарече бременността си „благословия“. PR-ът на звездата заяви, че раждането ѝ е било „безстресово и здравословно.''

2. Мадона

На 42-годишна възраст поп кралицата ражда второто си дете - момче на име Роко. Всъщност Мадона ражда и първото си дете на сравнително зряла възраст. Най-голямата ѝ дъщеря е родена през 1996 г., когато певицата е на 38 години. По-късно нейното семейство става още по-голямо, защото тя осиновява още 4 деца.

3. Никол Кидман

На 24-годишна възраст Никол Кидман преживява спонтанен аборт, докато е съпруга на Том Круз. След това звездната двойка се решава на осиновяване и така се сдобива с две деца - момче и момиче. Въпреки това, през 2008 г. актрисата ражда първата си биологична дъщеря на 40-годишна възраст. Въпреки предупрежденията, че има 2% шанс да зачене дете, нито Никол, нито тогавашният ѝ съпруг Кийт Ърбън губят надежда. Двойката има още една дъщеря, която обаче е родена от сурогатно майка.

4. Мерил Стрийп

Носителката на „Оскар“ ражда четвъртото си дете, дъщеря на име Луиза, през 1991 г. Щастливото събитие се случва само 10 дни преди актрисата да навърши 42 години. Попитана за семейния живот, Мерил заявява: „Майчинството, бракът, всичко е въпрос на баланс“.

5. Иман

През 2000 г. роденият в Сомалия модел ражда своята дъщеря от певецът Дейвид Боуи на 45-годишна възраст. Иман има още една дъщеря, която е родена 22 години по-рано от предишен брак. Връзката на Иман и Дейвид започва през далечната 1990 г. и самият музикант признава, че пътят им към общо дете не е бил лесен. „Чакахме нашето бебе дълго и търпеливо, но и Иман, и аз искахме обстоятелствата да са абсолютно правилни и не искахме да се окаже, че работим много през първите няколко години от живота на бебето. Това е прекрасен момент в живота ни."

6. Ким Бейсинджър

Актрисата и бивш моден модел ражда единственото си дете от своя тогавашен съпруг Алек Болдуин, когато е на 41 години. Дъщеря им Айрланд вече е на 26 години и изглежда върви по стъпките на известните си родители.

7. Кристи Бринкли

Моделът има две дъщери и син от различни бракове. Най-малката ѝ дъщеря е родена през 1998 г., когато Бринкли е 43-годишна. Сега Сейлър вече е на 23 години и е модел като майка си.

8. Алиса Милано

Актрисата забременява с второто си дете, дъщеричка, когато е на 41 години. Това се случва само 2 и половина години след раждането на сина ѝ Майло. По повод втората си бременност Алиса разкрива, че е искала да има второ дете, за да може Майло да расте с братче или сестриче.

9. Лина Хийди

След като става майка за първи път на 36-годишна възраст, звездата от „Игра на тронове“ ражда дъщеря през 2020 г., когато е на 41 години. Когато решава да обяви, че очаква дете, Лина създава публикация за организацията Plan International USA. В нея тя призовава да се правят дарения за проекта „Защото съм момиче, безопасно бъдеще“, който има за цел да подкрепи правата младите жени в Египет.

10. Брижит Нилсен

Датската актриса и модел ражда петото си дете на 54 години. Тя разкри: „Бременността ми беше толкова лесна. След като родих, се върнах към предишната си форма след 2 седмици и половина!"