Да гледате много телевизия, да играете видеоигри или да дъвчете дъвка, според строгите родители, е нездравословно и безотговорно. Е, така казват. Очевидно тези „разрушителни“ дейности и някои други необичайни навици могат да имат положително въздействие върху настроението, мозъка и здравето. Опитайте ги и няма да ви се налага да чакате дълго за интересни резултати.

Екипът ни винаги се опитва да погледне на света от друга гледна точка, затова решихме да създадем списък с 11 неочаквани навика, които всъщност са полезни за здравето. Да започваме!

1. Дъвката намалява нивата на стрес и повишава паметта

Очевидно дъвката, докато четете, има куп положителни ефекти върху телата ни. Сред тях е подобряването на паметта, вниманието, бдителността и вземането на решения. Проучванията показват, че хората, които дъвчат дъвка по време на тестове, са се представили 24% по-добре при тестове за краткосрочна памет и 36% по-добре при дългосрочни тестове за памет. Друго проучване доказва, че дъвката също намалява усещането за стрес, тъй като намалява нивата на хормона кортизол, който играе роля в развитието на стресови реакции.

2. Играене на видео игри повишава способността ви да научите и да вземате решения

Бързите екшън видеоигри с периферни изображения и събития, които се появяват, помагат на хората да приемат сензорни данни и да ги превърнат в правилно вземане на решения и подобрени реакции, както е доказано от едно проучване. Освен това стратегиите в реално време във видео игрите подобряват способността на мозъка ни и способността ни да учим. Въпреки че този трик работи само с бързи екшън игри, а не с по-бавни като The Sims.

3. Ругатните намаляват стреса и повишават толерантността към болката

Ругаенето може да намали стреса и да помогне за премахване на безсилието. Освен това, то може да увеличи толерантността към болка според едно проучване, направено от Университета по психология Keele. Това е емоционално освобождаване, но ако прекалявате, ругаенето ще загуби емоционалната си привързаност и ще се превърне в лош и ненужен навик.

4. Разхвърляността помага за засилване на креативността

Спомнете си как майка ви винаги ви е казвала, че да сте разхвърляни е знак за лоши маниери, дезорганизация и никаква дисциплина? Е, всъщност нашите разхвърлени навици показват креативността, която сме скрили в себе си. Показва го експеримент, направен от Катлийн Вос и нейните колеги от Университета по мениджмънт в Минесота „Карлсън“. 2 групи хора са били поставени в спретнати и разхвърлени стаи и им е казано да измислят колкото се може повече приложения на топки за пинг-понг и да ги запишат. Резултатите показват, че участниците в разхвърляната стая имат повече креативни идеи.

5. Повечето спане намалява инфарктите и инсултите

Хората, които се събуждат рано, обичат да обвиняват тези, които обичат да спят малко по-дълго, че са мързеливи и немотивирани. Но това не е вярно. Ранното ставане може да бъде лошо за здравето. Според едно проучване хората, които се събуждат твърде рано, могат да развият риск от високо кръвно налягане и е вероятно да изпитат втвърдяване на артериите, инфаркт, инсулт и хипертония. Така че, не се колебайте да следвате желанието на тялото си и да си поспите повече.

6. Клюките помагат за приятелствата и облекчават стреса

Въпреки че клюките се считат за злонамерени или ненадеждни, това също има положително влияние върху нас. Психологическите изследвания показват, че клюките подобряват връзките ни с други хора и помагат на приятелствата ни да се развиват с тях. Освен това клюките намаляват нивата на стрес и тревожност. Групите, които клюкарят си сътрудничат, възпират егоизма и по-добре обменят социална информация.

7. Оригването помага за облекчаване на болки в стомаха

Оригването може да звучи отвратително, но това е нормална част от процеса на храносмилането ни. То помага да премахнем нежеланите газове, които са се събрали в стомаха ни и ни помага да поддържаме добро стомашно здраве. Трябва да го правите, за да не останат газовете в стомаха ви и да се освободи от киселини. Както някои хора казват: „По-добре навън, отколкото вътре.“

8. Пропускане на душ омекотява кожата и запазва добрите бактерии

Не се опитваме да ви кажем, че да пропуснете да се къпете многократно ще ви донесе полза, но от време на време това може да окаже положително влияние върху здравето ви. Душът всеки ден, особено с гореща вода, може да изсуши кожата ви и да накара да се появят бръчки. Ако се къпете през ден, ще позволите на кожата си да възстанови естествените си масла, ставайки мека и по-сияйна. Също така, ежедневните душове със сапун убиват добрите бактерии, произвеждани от тялото ви като естествен антибиотик. По-рядкото взимане на душ ще помогне на тези бактерии да останат по-дълго на кожата ви, поддържайки ви здрави.

9. Използване на социалните мрежи ни осигурява емоционална подкрепа и ни кара да се чувстваме свързани с обществото

Социалните мрежи са представяни като голям потребител на време и намаляват производителността. И това определено е вярно, ако използвате социалните мрежи твърде често. В същото време те имат положително въздействие върху живота и психическото ви здраве. Социалните мрежи ни помагат да се чувстваме по-малко изолирани и по-свързани с обществото, улесняват намирането на емоционална подкрепа от нашите връстници и ни вдъхновяват да постигаме различни цели, споделяйки нашите със света.

10. Студените душове подобряват кръвообращението и загубата на тегло

Вие сте от онези хора, които мислят, че душът под студена вода ще ви накара моментално да се разболеете? Оказва се, че може да сбъркате. Студената вода всъщност подобрява кръвообращението, причинявайки понижаване на нивата на пикочната киселина и повишаване на нивата на глутатион - антиоксидант, който поддържа всички други антиоксиданти да работят на оптималните си нива. Освен това понижава кръвното налягане, изчиства блокираните артерии и подобрява имунната ни система. Студените душове могат да насърчат загубата на тегло и да активират дейностите по изгаряне на мазнини.

11. Спането с ръкавици подобрява почивката през нощта

За да започнете добър сън и след това да поддържате дълбок такъв през цялата нощ, основната ви телесна температура трябва да падне с 16 градуса. И, изненадващо достатъчно, затоплянето на ръцете и краката ви с ръкавици, чорапи или нагревателни подложки може да доведе до понижаване на основната ви температура и да ви помогне да заспите по-лесно.