От древни времена на територията на Източна Европа и част от Азия живеят хора, които се съобразяват със законите на честта и съжителстват в тясно сътрудничество с природата - славяни. Въпреки регионалните различия, славянските племена имали еднакви обичаи, ритуали и вярвания, много от които се отразяват по един или друг начин в живота на съвременните им потомци.

Представяме ви 11 малко известни факта за славяните, които ни обединяват и които са изключително интересни:

Многоженство

Преди да се покръсти, славянското общество е имало два вида брак: моногамен и полигамен. Любопитно е, че въпреки многоженството, жените се се отличавали със своята лоялност и мъдрост.

Райско море

Според вярата на древните славяни, морето се е намирало някъде на юг, на края на Земята. Там царувало вечно лято, има невероятна природа и отивали само добрите хора. 

Славянките са покорни съпруги и невероятни бойци

Повечето историци са съгласни, че жените са били подчинени на мъжете и са били тяхна собственост. Според легендите жените се биели наравно с мъжете и често побеждавали в битки.

Иван Купала

Празникът Иван Купала символизира разцвета на природата. Според славяните, в най-кратката нощ на годината всички зли духове напускали езера и реки и се къпели в изворите с чиста вода. Самата вода придобивала магически свойства.

Символиката на елена и сърната

Със сигурност сте виждали пуловери с елени. Оказва се, че това е много древен и могъщ славянски символ. Елените и сърните олицетворявали матриархалните богини - покровителки на жените, семейството, огнището и плодородието.

Славяните вярвали, че в нощта след раждането на детето идват 3 божества, които решават съдбата му, рисувайки мистериозни знаци, невидими за човека. За да бъдат добри, славяните трябвало да им оставят хляб, сирене и мед.

Семейство и чест

Личната чест и тази на семейството е най-важна за славяните. Всяко зло деяние се отразяло както на човека, така и на близките му. А всяко добро се отразявало положително на всички.

Колкото по-високо е социалното положение на човек, толкова по-силна би трябвало да бъде неговата чест.

Баба Яга

Историята за баба Яга започва още от времето на славяните. Тя живеела на границата на гората и примамвала деца с вкусни храни и магически дарове.

Според учените поведението на вещицата описва ритуала за посвещение на момчетата в мъже. Детето умира символично, за да се прероди като възрастен, който има право да носи военно оръжие и да се ожени. Такъв ритуал е описан в приказките за Баба Яга, пазител на границата между световете на живите и мъртвите.

Всезнаещи мъдреци

Влъхвите и магьосниците се радвали на особена чест и уважение като посредници между хората и боговете. Възможно било да се стане магьосник, но се изисквали множество таланти и дълги години обучение.

Славянски санскрит

Много езиковеди са забелязвали сходството на славянския език и санскрит. Има много спорове за това кой език от кого произхожда и дали изобщо е възможно да се говори за някакво влияние на един древен език върху друг.

Независимо от това, между славянския език и санскрит наистина има много общо.

Вълна от коприва

Вероятно всеки си спомня приказката "Дивите лебеди" на Андерсен, в която бедната Елиза трябваше да плете ризи от коприва, за да спаси братята си. Знаете ли, че тъканите от коприва не само съществуват, но все още се произвеждат?

В древни времена славяните използвали коприва за направата на панталони, ризи, кърпи и спално бельо. От прежда са плетени чорапи и чехли.

Славянско "есперанто"

Можете ли да прочетете и разберете надписа на снимката по-горе?

През 1999 година словашки езиковед се опита да обедини славянските народи, като създаде универсален език, разбиран от хората на огромна територия - от Прага до Магадан. Всъщност ученият създаде аналог на "есперанто" на базата не на латински корени, а на славянски.