По време на връзката ви смяташе, че той е най-прекрасния мъж на света. Беше целеустремен, самоуверен и сякаш изглеждаше недостъпен. Може би прекалено недостъпен... Когато се разделихте, страда много преди да осъзнаеш, че той не е толкова прекрасен. Просто е обикновен мъж с нарцистични наклонности. А когато го преживя, разбра колко прекрасен е животът без него. Ето признаците, че това е точно така:

1. Изпитваш минимално или никакво желание да се свържеш с него

Ако в първите дни след раздялата си търсила постоянно поводи и начини да се свържеш по някакъв начин с него, то това е напълно нормално, защото когато си излизала с нарцистичен човек, той до такава степен е навлязъл в съзнанието ти, че буквално имаш нужда от „детоксикация”. Ще разбереш, че се справяш страхотно, ако в даден момент осъзнаеш, че много по-рядко се сещаш за него и почти нямаш желание да му пишеш ли да му се обадиш.

2. Имаш много малко или никакво желание да отговаряш на неговите съобщения

В даден момент той може да те потърси. Това е нормално от негова страна, защото обича вниманието и твоето му харесва. И докато в началото нямаше търпение да получиш съобщение от него, то когато го преживееш, това желание напълно изчезва. Дори се появява истинско нежелание да му отдаваш каквото и да е внимание и енергия.

3. Вече не гледаш профила му в социалните мрежи

След раздялата искаше да знаеш за всичко, което се случва с него, когато ти не си вече там. Дали има друга? Какво прави? С кого излиза? Сега, когато вече си го преживяла, снимките и постовете му в социалните мрежи за теб са като на далечен познат – безразлични. Преминаваш през тях, поглеждаш ги и продължаваш. Не те интересува какво прави, нито къде е бил, още по-малко с кого.

4. Любовният му живот не те интересува

Мисълта за това, че излиза с друга, беше способна да докара моментален изблик на страдание в сърцето ти. Дъха ти спираше, а очите ти се насълзяваха. Сега си мислиш за него и любовния му живот и не чувстваш нищо. Не те интересува нито дали излиза с някого, нито с кого. Чувстваш се напълно освободена от мисълта за него и жените, с които е.

5. Вече не се сравняваш с бившите или настоящите му жертви

Когато преживееш нарцистичния си бивш ще усетиш как вече не се сравняваш нито с бившите му, нито с настоящите му гаджета. Ще излезеш изцяло от картинката и няма изобщо да си задаваш въпроса дали те са по-красиви или по-добри от теб. Дали с тях се държи по различен начин и дали някоя е успяла да го промени ще останат въпроси от миналото, които в даден момент напълно ще спреш да си задаваш.

6. Живееш живота си и то доста успешно

Научила си се да се грижиш добре за себе си. Не позволяваш в съзнанието ти да преминават негативни или саморазрушителни мисли за него. Не се сещаш изобщо за миналото ви заедно. Забавляваш се в настоящия момент. Постигаш целите си. Вървиш напред. А миналото ти с него остава само лош спомен, от който да се учиш.

7. Достигнала си съвсем ново ниво на успех в кариерата и личния си живот откакто него го няма в живота ти

Ако си мислила, че животът ти ще бъде нещастен без него, то вече вярваш, че е точно обратното. Откакто не сте заедно животът ти върви само нагоре, а истинско доказателство за това, че си го преживяла напълно, са сбъднатите ти мечти и цели. Тези, които тогава са били само в съзнанието ти, а днес вече са реалност!

8. Чувстваш свободата откакто него вече го няма

Не физическата, а емоционалната! Един от начините да разбереш, че си го преживяла напълно, е истинската емоционална свобода, която чувстваш. Лекотата на сърцето ти и вярването, че си господарка на емоциите и чувствата ви са безценен подарък, който той ти е направил, когато си е тръгнал от живота ти.

9. Чувстваш се и изглеждаш много по-млада

Колко неща се променят, когато се освободиш от товара на нарцистичния бивш. Започваш да се грижиш много повече за себе си, изглеждаш много по-добре и си в най-добрата си форма. Когато близките ти те погледнат, отбелязват, че си се подмладила, а това е защото просто си щастлива и освободена от драма и желанието му да бъде центъра на Вселената. Вече няма стрес. Няма напрежение. Няма постоянното желание да се докажеш пред него, нито чувството, че не си достатъчна.

10. Вярваш в собствената си стойност

Когато излизаш с нарцистичен човек, много лесно можеш да попаднеш в капана на омаловажаването. Когато се разделите обаче, ще видиш как нещата много лесно се променят. А когато наистина го преживееш ще разбереш, че струваш много повече от колкото си смятала или той те е карал да се чувстваш. Ще започнеш да се цениш много повече. Да вярваш в себе си и да не се страхуваш да се бориш за онова, което искаш.

11. Научила си се да контролираш живота си и да не позволяваш на събитията да те определят

Случилото се с теб ще те научи на нещо много велико. Че ти си господар на собствената си съдба. Че сама избираш как да се чувстваш. И никога вече не би позволила на никого да иззема тази роля от теб. А ти самата ще вървиш само напред, вярвайки, че ти престоят само хубави неща!