Ако вече си бременна, е малко късно да се питаш дали това е най-точното време и дали си готова да бъдеш майка, но за всички останали, на които тепърва им предстои тази важна крачка, сме подготвили 11 признака, които ще им покажат дали са готови да станат родители, или може би е твърде рано.

Въпреки че не можеш да предскажеш бъдещето, сме сигурни, че бебето ти ще бъде много щастливо, ако отговаряш на тези 11 критерия.

1. Да имате деца е взаимно решение

В основата на всяка силна връзка стоят честността и взаимното уважение. Ако искаш да имаш стабилна връзка, не можеш да пренебрегваш желанията на партньора си. Вие двамата сте нещо повече от донор на сперма и инкубатор за деца! Ето защо трябва да обсъдите въпроса заедно и да прецените дали и двамата сте готови и искате деца.

2. Бебето не решава любовните ви проблеми

Понякога бебетата наистина сближават и могат да ви направят по-силни от всякога, но ако вече имате сериозни проблеми, бебето няма да ги реши. Напротив, промените и допълнителните грижи само ще влошат положението помежду ви. Бебето ви не е просто средство, то е човешко същество, което заслужава да се роди в щастливо семейство.

3. То ще бъде вашето безценно дете, но няма да бъде идеално

Сигурни сме, че често си мечтаеш какви ще бъдат децата ти – дали ще свирят на пиано, дали ще бъдат гениални учени, или може би ще станат известни актьори... Всеки си има мечти, но трябва да разбереш, че нероденото ти дете вероятно няма да отговори на идеалните ти очаквания. То няма да бъде перфектно, защото никой от нас не е перфектен. Приеми, че ти ще го обичаш, независимо от всичко.

4.  Бъди реалистка относно възможностите си

Идеалната майка е митично същество, за което сме сигурни, че не съществува. Ето защо не си мисли, че на теб никога няма да ти се спи, винаги ще си усмихната, ще готвиш най-страхотните гозби на света, докато детето ти е винаги засмяно и никога няма да мрънка за най-големите глупости. Въпреки несгодите не бива да се очайваш, просто трябва да погледнеш реално на нещата. Приеми недостатъците и трудностите и се приготви да се учиш от грешките си.

5. Не позволявай на чуждите стандарти да диктуват живота ти

В онлайн пространството ще срещнеш всякакви коментари и съвети: кога трябва да имаш бебе, как изглежда перфектната майка... Стига толкова! Никой друг, освен теб самата, не знае кога е най-правилният момент. Ти сама ще го почувстваш.

6. Приеми бъдещите проблеми

Някои двойки си мислят, че бебето е непрестанен източник на забавления. Да, наистина в дома ви ще има много смях, но трябва да очакваш и доста проблеми. Затова приеми, че не всичко ще бъде перфектно.

7. Бебетата изпитват множество емоции

Да, няма по-големи чаровници от бебетата... и сигурно няма нищо по-изнервящо от пищящо дете. В един момент дъщеря ти е същинско ангелче, а в следващия вече се е превърнала в малко зверче с нестабилния нрав на Хълк. Ако си готова за крясъци и сълзи – честито, готова си да бъдеш майка!

8. „Бременност“ и „кошмар“ не са синоними

Няма да твърдим, че бременността е най-страхотното време от живота ти, но не е чак толкова ужасяваща. Проучи какви промени ще настъпят в тялото ти и бъди готова за тях. Можеш да избегнеш много от проблемите, ако си подготвена.

9. Планирай разумно

След раждането на бебето трябва да очакваш огромно количество разходи. Ето защо е добре няколко месеца да спестяваш и да бъдеш финансово подготвена, вместо накрая да ви се наложи да взимате заем или да разчитате на родителите ви.

10. Искаш да се развиваш и да се учиш

Бебето е сложен „механизъм“. То може да се разплаче във всеки един моменти и няколко шамара няма да го оправят. Ако смяташ, че най-лесният начин да се справиш с детето си е чрез насилие – не ставай майка! Вместо това трябва да се учиш, да се развиваш като родител и да изградиш здрава връзка с детето си.

11. Вие двамата сте взели решението

След една определена възраст (която може и да е доста крехка) баба ти постоянно те пита кога ще я зарадваш с внуче. После се намесват и други роднини с неделикатните си въпроси. Разни бегли познати ти казват, че да имаш дете е истинско щастие и трябва да побързаш. Приятелките ти те питат „Кога ще си имате бебе най-накрая, заедно сте от толкова дълго!“. Не се поддавай на обществения натиск. Да станеш майка е твое лично решение и никой друг не бива да го взима вместо теб.