Много хора стъпват в брак или заживяват заедно, без да се замислят колко много трудности им предстоят, защото истината е, че във всяка връзка има и по мъничко болка, и по много предизвикателства, които трябва да се преминат. За щастие, има някои основни правила, които ще ви помогнат да преборите трудностите и да живеете щастливо до края.

Днес ви споделяме няколко психологически наблюдения и 11 съвета от двойки, които са преминали през огън и вода заедно, но са оцелели.

1. Ако нещо не ви харесва – кажете си

Вместо да си повтаряте „Ех, колко хубаво беше преди 2 години“, поговорете за проблемите и за това, от което не сте доволни. Дори малките тревоги трябва да бъдат обсъждани. Много по-лесно е да простите или да приемете нещо, ако сте го обсъдили. Ще ви стане по-леко на душата, а недоволство ще намалее.

2. Създайте си общи ритуали

Малките и приятни ритуали могат да направят сивото ежедневие по-цветно. Общите ви ритуали, като закусването, тичането сутрин в парка, взимането на вана заедно и т.н., поддържат близостта помежду ви.

3. Не се страхувайте да бъдете истински

Невинаги можем да бъдем себе си и затова някои дребни наши навици остават скрити за повечето ни познати. Например може да се притеснявате да пеете пред публика, но да пеете с цяло гърло под душа. Други се притесняват да танцуват по клубовете, но се раздават в кухнята, когато чуят любимата си песен. Много хора се притесняват, че другите ще ги приемат за странни. Но ако живееш с някого, е много трудно цял живот да прикриваш такива навици, а и няма никакъв смисъл. Много възрастни двойки споделят, че обожават „странностите“ на своята половинка.

4. Поставяйте се на първо място

Във връзката ви трябва да има здравословна доза егоизъм. В много токсични връзки единият постоянно доминира над другия или двамата са като залепени и винаги говорят в множествено число „ние свършваме работа в...“, „ние мислим, че...“, „и ние гледаме този сериал“. Въпреки че сте двойка, не бива да губите собствената си идентичност и да се отказвате от собствените си интереси и мечти.

Разбира се, общите интереси и хобита са много важни за дългосрочните връзки, но трябва да имате и собствен живот.

5. Правете си комплименти

Не правете комплименти само за външния вид на половинката ви, но и за действията и разсъжденията ѝ/му. Освен това е много важно да не сте прекалено критични към половинката си, особено когато не е необходимо – на света има достатъчно много хора, които с радост ще посочат на половинката ви къде бърка, вие трябва да сте нейната опора.

6. Уважавайте решенията на партньора ви

Подкрепата и уважението са фундаментални за всяка здрава връзка, но често са пренебрегвани от двойките.

И двамата имате право да се интересувате от... каквото си поискате! От това да си направите ферма за охлюви до това да скачате с парашут. И независимо дали майка ви, съседката или приятелите ви подкрепят в това „налудничаво“ начинание, партньорът ви трябва да е до вас и да уважава мнението ви.

7. Целувайте се на раздяла...

...и по всяко друго време! Целуването е много важно за всяка връзка, защото поддържа емоционалната близост помежду ви. Първата целувка е проверка за това дали си подхождате, а всяка следваща е доказателство, че сте един за друг.

Наскоро Оксфордският университет публикува проучване върху целувките, което показва, че в дългосрочните връзки броят на целувките е правопропорционален на удовлетвореността от връзката, или с други думи – колкото повече се обичате, толкова по-често се целувате.

8. Изразявайте чувствата си

Споделяйте страховете и желанията си, изразявайте любовта си. Ако не говорите за чувствата си, това ще намали емоционалната близост помежду ви.

С изрази като „обичам те“, „ще ти помогна“, „разбирам те“, „съжалявам“, „радвам се да те видя“, „благодаря ти“ вие заздравявате връзката си.

9. Докосвайте се

Прегръщайте се, когато се видите, дръжте се за ръце в киното, целувайте се сутрин преди работа, гушкайте се преди лягане – всяко докосване дава сигурност, задоволява естествената ни нужда от физически контакт с друг човек и ни сближава с човека, когото обичаме.

Душата ни е затворена в тялото ни и докосвайки тялото на любимия, ние докосваме душата му.

10. Бъдете благодарни

Отвътре ни идва да кажем „благодаря“ на непознатия, който ни е задържал вратата, но у дома често забравяме да благодарим на любимия за направената чаша чай, за измитите чинии или за вкусната вечеря. Ние привикваме към доброто отношение на близките ни хора и го приемаме за даденост, а не би трябвало. Ако никога не благодарите на партньора си, в него може да се натрупа недоволство, което да подкопае щастието ви.

Психолозите препоръчват следното упражнение – напишете на лист хартия всички неща, за които сте благодарни на половинката ви. След това споделете какво сте написали, а след това казвайте "благодаря" по-често.

11. Бъдете реалисти

Психолозите твърдят, че трябва да приемете няколко неща, ако искате да имате щастлив брак:

  • Забравете за илюзиите и за това, че ще срещнете идеалния човек.
  • Приемете, че половинката ви няма винаги да е съвсем същият човек, защото хората се променят.
  • Двамата сте отделни личности и е нормално да помежду ви да има различия и несъгласия.