Живеем в прогресивно и динамично време, но понякога и най-добрите от нас попадат в капана на остарели правила. Например за това какво е редно и какво не е редно да обсъждаме с половинката си. Често изпитваме срам да говорим откровено по тези въпроси, а не би трябвало да е така.

Всъщност повечето „забранени“ теми пречат на щастието в една връзка.

1. Здравето

Не се превръщате в хипоходричка или в „лигла“ само защото сте признали, че не се чувствате добре. Не е нужно да понасяте всичко стоически и да се преструвате, че сте безсмъртни. Понякога всеки има нужда от малко помощ и подкрепа особено когато е болен. В крайна сметка вие бихте направили същото за любимия си, нали?

2. Интимните проблеми

Много двойки си мислят, че сексуалните им проблеми ще изчезнат от само себе си, но това няма как да стане – ако не знаете какъв е проблемът, как ще го решите? Ето защо трябва да загърбите притеснението си и да говорите открито.

3. Странните и забавните навици

Всеки човек си има странни навици и любопитни хобита. Нещо, което не споделя лесно. Ето защо ви насърчаваме да признаете какви са вашите „забранени удоволствия“ пред любимия ви човек. Може би ще се окаже, че имате много общо помежду си.

4. Отношението към децата

Истината е, че не всички хора харесват деца и понякога мнението им не се променя с времето. Но децата са сериозна тема, която не бива да отбягвате. Ако не сте готови да създадете семейство или пък искате много деца, трябва да го обсъдите с партньора си, а не да лавирате около темата.

5. Финансовите проблеми

„В момента нямаме пари, за да си го позволим“, „Сигурен ли си, че имаш нужда от нещо подобно?“. Много хора се притесняват да изрекат тези думи, защото се опасяват, че ще бъдат сметнати за стиснати или скучни. Но семейният бюджет е важна тема, която двойките не бива да избягват.

6. Лошите качества на партньора

Никой не е идеален и не бива за всичко да обвинявате партньора си, но понякога лошите навици и качества на любимия ви трябва да бъдат обсъдени, вместо да таите гняв в себе си. Кажете му, когато се държи неадекватно сред приятелите ви. Кажете му, че постоянните му закъснения са проблем, както и това, че той никога не мие чиниите и отказва да ви помага в домакинството. Важното е да бъдете спокойни и да не го нападате.

7. Правото да останеш сам

Всеки от нас има нуждата да остане сам понякога и да се отдаде на хобитата си необезпокояван. И двамата трябва да осъзнаете, че „Искам да остана сам за малко“ не означава „Вече не те обичам“.

8. Лични проблеми

Със сигурност никой не обича да слуша една и съща история отново и отново, но няма нищо по-нормално от това да споделите проблемите си с партньора ви. Може би не искате да го натоварвате с личните ви грижи, но все пак вие сте заедно, за да се подкрепяте.

9. Родителите

Ако родителите на партньора ви се опитват да се месят в живота ви, време е да си поговорите сериозно. Напомнете на любимия си (а и на вас самите), че заедно сте създали семейство, а не сте част от голям фамилен клан.

10. Плановете за бъдещето

Искате да промените живота си? Споделете го с партньора си, може би той иска същото нещо. А ако той не приеме промяната – обмислете вариантите. Може би е по-добре да се разделите, отколкото да правите ненужни жертви, за да отговорите на обществените представи за това какъв трябва да е животът ви. Ако мечтите ви не се припокриват с хорското мнение, спрете да го слушате и следвайте сърцето си.

11. Комплексите за външния ви вид

Всеки има своите комплекси и недостатъци, но не трябва да им позволявате да ръководят живота ви. Защото в крайна сметка външният вид е първото, което забелязваме, но се влюбваме в човека заради характера му и заради начина, по който ни кара да се чувстваме.

Теми, които трябва да избягвате:

1. Сравненията

Забравете за фрази като „Тя/Той прави еди-какво си, а ти никога не го правиш“, „Държиш се точно като...“, „Не го правиш като мама“.

2. Слабостите на партньора

Всеки си има слабости и недостатъци, не е нужно постоянно да ги натяквате на другия или да се ровите в личните му трагедии. 

3. Фантазиите за някой друг

Фантазии като „Моят идеален съпруг трябва да е...“ не бива да бъдат споделяне, защото те казват едно нещо – ти не си идеалният съпруг от фантазиите ми.

4. Разговорите за бившите

Миналото трябва да си остане в миналото, не разваляйте сегашните си взаимоотношения като правите сравнения или разказвате романтичните ви истории с бившия. 

5. Негативните коментари за родителите/приятелите на другия

Мнението ви може и да се промени, но партньорът ви със сигурно ще запомни тежките ви думи. Освен това никога не бива да се опитвате да го откъснете от семейството му.