Хората в живота ни обикновено се делят на два типа: такива, които ни вдъхновяват да бъдем по-добри и да постигнем велики неща, и такива, които само ни вгорчават живота и неминуемо развалят настроението ни.

Комиксите, които ви представяме днес, са посветени на втория тип хора, които тровят животите ни и от които реално нямаме никаква нужда.

1. Критиците

„О, имаш нова прическа! Стои ти чудесно, така бръчките ти се забелязват много по-малко!“ Звучи ли ви познато?

Подобни хора често вметват саркастични и дори откровено обидни забележки към уж нормални комплименти. Те често омаложават това, което правите, и се мислят за много остроумни, а всъщност искат да те принизят, за да се почувстват по-значими. За да се справиш с тях, трябва да слезеш на тяхното ниво и да им отговориш по техния начин. Те не са свикнали да чуват същите коментари по свой адрес и когато видят, че си силен противник, ще престанат с „невинните“ забележки.

2. Жертвите

Не сте се виждали от векове, нямаш представа какво се случва в личния живот на този твой приятел, защото той просто няма време да се срещне с теб. Изведнъж обаче той се свързва с теб и разбираш, че нещо го е закъсал – няма пари да си плати наема, трябва му транспорт, място, където да преспи, и прочие.

Такива хора само те използват и те търсят, когато имат нужда от услуга, но не бързат да ти я върнат. На такива хора трябва да отказваш без съжаление.

3. Паникьосващите се

Тези хора могат да създадат паника по всякакви поводи и те вкарват във филми заради най-малкото нещо. Избягвай такива хора, когато планираш някакво пътуване или когато ще започваш работа по голям проект – накрая може да вземеш грешното решение или неправилно да прецениш ситуацията именно заради техните съвети и предупреждения.

4. Лицемерите

Тези хора винаги са мили, когато говорят с теб, но щом обърнеш гръб, веднага започват да злословят по твой адрес. Не очаквай да чуеш нещо откровено или истинско от такива „приятели“, те винаги преувеличават, лъжат и се нагаждат към компанията.

Такива хора искат да са популярни и затова се стараят да се харесат на всички, но както се казва „който е приятел на всички, не е приятел на никого“ и такива хора ще те предадат веднага щом им е изгодно.

5. Егоистите

Егоистите се „хранят“ с твоята любов и внимание. Те те държат наблизо, засипват те с фалшиви обещания, но накрая нищо не правят за теб. Затова пък ти си готова да им отделиш част от свободното си време и да направиш какво ли не за тях. Винаги се срещате където на тях им е удобно и когато им е удобно, те извъртат така ситуацията, че да задоволява собствените си нужди.

Те много приличат на жертвите, защото те използват, без да ти дадат нищо в замяна. Единствената разлика е, че егоистите ги виждаш по-често – така им е изгодно. Бягай надалеч от такива хора – те могат да обичат само себе си.

6. Сенки от миналото

Тези хора са напуснали живота ти много отдавна и когато ги видиш, нямаш представа за какво да си говорите, защото сте поели по съвсем различни пътища. Въпреки това ги допускаш в живота си, защото ти липсва общото ви минало. Понякога такива връзки си струва да бъдат запазени, но ако вече нищо не ви свързва и компанията на този човек дори те напряга, няма смисъл да се вкопчваш в тази връзка. Продължи напред и може би ще срещнеш други интересни хора, които са по-близки до сегашното ти аз. Не се обграждай със сенки.

7. Плямпалата

Плямпалата обичат да използват фрази като: „Това лято определено ще отидем на море заедно!“, „Изчакай още една година и ще се оженим“, „Обещавам ти, че следващия месец ще отидем в този страхотен ресторант!“. Трудно е да вярваш на човек, който само обещава, но никога не спазва обещанията си.

Ако човекът до теб е от този тип, може би трябва да преосмислиш връзката ви.

8. Приеми ме такъв, какъвто съм, или си върви

В моментите, в които са направили нещо лошо, такива хора казват: „Такъв съм си. Приеми го!“. Те започват ожесточени спорове, чупят ти нещата, когато са ядосани, и ти крещят без причина, но когато поискаш извинение, те ти заявяват, че просто такъв им е характерът и толкоз – ти трябва да ги приемеш такива, каквито са.

Нямаш нужда от такива хора. Те със сигурност ще ти вгорчат живота и никога няма да се променят. В крайна сметка няма защо да ги търпиш – приеми ги такива, каквито са, и ги зарежи да се оправят сами.

9. Докачливите

Докачливите хора могат с години да помнят твои прегрешения и в точната ситуацията да ти ги припомнят, за да ти натякват колко несправедливо си се отнесла някога с тях. Няма значение, че си се извинила около стотина пъти – те не прощават, защото някога си наранила крехките им чувства.

В резултат на това винаги се чувстваш виновна покрай тях. Кой може да изтърпи такъв песимизъм през цялото време.

10. Завистниците

Такива хора са непоправими мрънкачи. Всичко в техния живот върви на зле (винаги и през цялото време). Когато те видят в добро настроение, съвсем явно ти завиждат и започват да се оплакват колко зле са те. Освен това са злоради и се радват, когато някоя тяхна позната се е провалила в нещо. Не се заблуждавай – такива хора се радват и на твоето нещастие.

Имаш ли нужда от такива хора в живота си? Би трябвало комуникацията между приятели да носи радост, а не да те затормозява с безкрайно много измислени проблеми и вечно мрънкане.

11. Неверните

В тази категория не включваме само мъжете, които изневеряват, но и приятелите, които нямат нищо против да те предадат, ако така им е по-изгодно. Те си мислят, че са абсолютно свободни да правят каквото си искат и другите изобщо не ги интересуват. Дори да се извинят, че са засегнали чувствата ти или че са постъпили неморално, те не изпитват истинска вина. Можеш да си сигурна, че отново и отново ще ти забиват нож в гърба. Не прави същата грешка няколко пъти и премахни такива хора от живота си.