Когато си малка, всеки може да ти бъде приятел. Без значение дали става въпрос за момче, момиче, дете, възрастен или животно. За теб всички са добри същества и искаш приятелството им. То е най-важното в живота ти. С течение на времето започваш да осъзнаваш, че не всеки може да ти бъде приятел. И не всеки иска да е такъв. Но пък част от онова малко дете, вярващо в безрезервното приятелство, остава да живее в теб.

В живота ти има много и различни връзки. Всички тези връзки и взаимоотношения могат да имат както хубава, така и лоша страна. Колкото по-възрастна ставаш, толкова по-добре се научаваш да разделяш добрите от „токсичните” връзки в живота си. Разбираш, че той е прекалено кратък и е най-добре спреш да си губиш времето с хора, които не те карат да се чувстваш добре.

Dama.bg ще те запознае с токсичните връзки, от които е време да се откажеш, за да водиш щастлив и спокоен начин на живот. Елиминирайки ги, ще имаш достатъчно време, което да отделиш на важните за теб хора.

Приятелят, който нито веднъж не те попита какво става с живота ти

Това е дефиницията за едностранно приятелство. За да бъде здраво едно приятелство, и двете страни трябва да положат усилие.Ако в живота ти съществува човек, който очаква да бъдеш негов приятел, когато има нужда, но изчезва, когато ти имаш нужда от приятелско рамо, той няма място до теб.

Енергийният вампир, който изцежда цялата ти енергия

Знаеш как, когато се чувстваш напрегната и разстроена, кратък разговор с най-добрата ти приятелка е способен да те разведри. Но има и друг тип хора, така наречените „енергийни вампири”. Разговорът с такъв тип човек те кара да се чувстваш изтощена и изнервена. Ако познаваш такъв, зачеркни го от списъка с приятели.

Човекът, който те води към саморазрушение

Той постоянно те подтиква да злоупотребиш с алкохол на някое парти, да нарушиш диетата си, да закъснееш за работа. Когато си ученичка и все още опознаваш света, може и да се подадеш на провокациите. Но когато си възрастен човек, поел отговорността за собствения си живот и действия, осъзнаваш, че в живота ти няма място за такъв човек.

Онзи, който не спира да коментира теглото ти

Когато напълнееш с 2-3 килограма, той винаги е там да забележи, че си станала „по-пухкава”. Когато отслабнеш - също. Тогава пък си „прекалено кльощава”. Имаш чувство, че каквото и да правиш, винаги ще получаваш коментар за външния си вид. Затова започваш да имаш друго чувство – че нямаш нужда от този човек и коментарите му в живота си.

Клюкарката, на която никога не можеш да имаш доверие

Приятелството се гради именно на доверието. Ако го няма, няма нужда да пълниш списъка си с приятели с хора, които не са такива.

Приятелят, който винаги търси пари

Истинското приятелство се поддържа с емоционална подкрепа и любов. Но ако твоят „приятел” те търси, когато изпразни портмонето си, веднага спри да отговаряш на повикванията му.

Купонджията

Ако познаваш човек, чието съществуване се изчерпва само с безпаметни нощи, то по-добре той да не присъства в приятелския ти кръг.

Приятелката, която не можеш да оставиш насаме с гаджето си

Ако не можеш да й имаш доверие, ако смяташ, че не е добра идея да я оставиш насаме с половинката, то тогава ще бъдеш по-спокойна, ако не е сред приятелите ти.

Онзи, който е до теб само когато успяваш

Всеки може да бъде до теб, когато си на върха. Но само истинските приятели са там, когато си слаба, уязвима и наранена. И само те имат място в списъка ти с контакти.

Роднината, който винаги оспорва избора ти в живота

Онзи член на семейството ти, за който никога не си достатъчен. Той винаги ще намери за какво да направи забележка: от външния ти вид до начина, по който се храниш. И дори в началото да се чувстваш зле от коментарите, в даден момент разбираш, че проблемът не е в теб, а в него. И осъзнаваш, че е най-добре да го изключиш от живота си, макар и да е в него от самото ти раждане.

Любимият, който постоянно се опитва да те промени

Човекът до теб трябва да те обича такава, каквато си, а тази обич - да те кара да бъдеш по-добра. Но ако се окажеш във връзка, в която той постоянно се опитва да промени нещо в теб, просто си тръгни. Нямаш нужда от подобни негативни емоции в живота и в любовта.

Любимият, който постоянно има нужда от спасяване

Ти не си майка-спасител. Нека всеки се спасява сам.

Човекът, който просто не те разбира

Не всеки е длъжен да разбира начина ти на живот и мотивите ти. Но и ти не си длъжна да продължаваш да поддържаш контакт с човек, който постоянно поставя под въпрос изборите, които правиш.

Приятелят, когото търсиш винаги, когато си прекалила с чашките

Наистина ли смяташ, че компанията му ти е необходима?

Човекът, който никога не е бил до теб

Той се интересува само от себе си и собствените си нужди. И дори да се познавате от години, никога не си усетила приятелска подкрепа или помощ от негова страна. Затова просто спри да си причиняваш това и прекрати взаимоотношенията с него.

Негативният приятел, който не казва нищо хубаво

Той е от онези хора, които наричат себе си реалисти. Истината обаче е съвсем друга. Той винаги мисли негативно и не вярва в нищо и никого. Нямаш нужда от такъв негативизъм в живота си. Без него животът би бил много по-прекрасен.

Този, който винаги иска да помага

Има хора, които могат да ти изнесат няколко часова лекция за начина, по който да живееш живота си. От друга страна, личният им пример показва съвсем различно нещо. В даден момент осъзнаваш, че приказките му нямат никаква стойност, мястото му в живота ти – също.

Шефът, който не се държи добре

Да, той трябва да е строг и да вдъхва респект, но ако усетиш, че се държи обидно и унизително, просто си тръгни. Няма заплата, която да струва колкото самоуважението ти.

Мъжът, който те кара да се чувстваш неудобно

Ако не те кара да се чувстваш комфортно и спокойно, не ти е приятел. Нямаш място за такъв човек в живота си.

Приятелят, който винаги се състезава с теб

Приятелството не е състезание. Ако сте истински приятели, няма да се сравнявате един с друг, а ще се радвате на успехите си. Ако нещата не се случват така, значи не сте истински приятели.

Онзи, който никога не прави комплименти

Комплиментите карат хората да се чувстват комфортно и да се сближат. Ако никога не си получила дори един комплимент от този човек, значи той няма място в живота ти.

Всеки, който те кара да се чувстваш глупава или грозна

Никой не може да те накара да се чувстваш по този начин, ако не му позволиш. Най-лесният начин да го спреш, като го изтриеш от живота си.