Нека си го признаем - не може всички дни да са прекрасни и позитивни. Има и такива, в които работата и умората ще идват в повече. Такива, в които ще ти бъде трудно да се концентрираш, а единственото, което ще искаш, е да се прибереш и да се наспиш. Но работата се и е работа и трябва да се върши. Ето как да бъдеш продуктивна в дните, в които умората е завладяла тялото и духа ти.

Зареди тялото си

Здравословната диета, пълна с протеини, минерали и ценни хранителни вещества е ключова, ако искаш да се вдигнеш на крака, когато енергията ти е ударила дъното. Изкушенията, които предлагат вафлите и бисквитите, са чудесни, но няма да ти помогнат по никакъв начин. Затова е добре да не посягаш към тях. Ако все пак се почувстваш много изкушена, яж черен шоколад.

Раздели задълженията си

Ако работата, която имаш, те плаши и ти се струва прекалено много, раздели я на малки задачки. Започни с най-лесните. Така ще се почувстваш по-фокусирана и мотивирана.

Намали кофеина

И докато си мислиш, че любимото ти кафе ще ти помогне да се изправиш на крака по-бързо, грешиш. Ако задоволиш кофеиновите си желания, вероятността след като отмине действието му да се почувстваш още по-зле от преди е много голяма. Освен това високите дози кофеин могат да ти донесат проблеми със съня, а след като си уморена, имаш голяма нужда от него.

Разтегни се

Когато се почувстваш прекалено уморена, отиди в стаята за почивка и се разтегни. Разтягането ще подобри циркулацията на кръвта, което ще повиши притока на кислород към мозъка. Така ще се почувстваш по-концентрирана.

Поспи

По време на обедната ти почивка, дремни за 20-30 минути. Така ще се почувстваш освежен, много повече, отколкото с кафето. Настрой алармата си и стани, веднага щом звънне. 

Стани и се разходи

Когато отметнеш някоя задачка от списъка си със задължения, стани и се разходи из стаята. Раздвижи тялото си, за да се заредиш с нови сили. Когато си седнала прекалено дълго време, много по-лесно можеш да попаднеш в капана на сънливостта.

Пий студена вода

Студената вода служи като истински будилник, когато ти се доспи на работа. Тя те освежава и хидратира, изпълва с енергия и събужда. Липсата на кислород в организма предизвиква сънливост, затова когато се почувстваш уморена, изпий чаша много студена вода.

Избирай правилната музика

За някои хора слушането на музика е ключово, когато стане въпрос за работа и концентрация. Ако и ти си от тях, избирай бързи и весели песни като саундтрак към работата си. Баладите не са за предпочитане, защото ще те настроят лежерно и ще ти се прииска да поспиш.

Изключи телефона си

Безцелното ровене в социалните мрежи е пълна загуба на време, особено когато нямаш такова за губене. Остави го далеч от себе си, за да не се изкушаваш да го гледаш. Така ще можеш да се концентрираш по-лесно и да не позволяваш разсейващите фактори да ти пречат.

Излез навън

Липсата на витамин D може да повлияе на умората ти и повиши настроението и енергията ти. Затова когато почувстваш, че умората те застига, прекарай 5-10 минути на слънце. Ще се почувстваш много по-заредена и отпочинала.

Не бъди строга със себе си

И точно когато си на път да се предадеш и да се отдадеш на гняв и самосъжаление, запомни, че ти си човек и на всеки човек се случва да има дни, в които не се чувства във форма. Просто си припомни, че вкъщи те чака топло, любимо легло, в което да се сгушиш, веднага щом се прибереш. Виждайки светлината в тунела, ще можеш да се настроиш на позитивна вълна и да приемеш по-добре остатъка от работния ден.